Sergej Šojgu
Printscreen/Youtube
Sergej Šojgu

Printscreen/Youtube

Sergej Šojgu, Foto: Printscreen/Youtube

Šojgu nam ponosi raketni sistem „Pancir S1“ i jasnu podršku Kremlja za srpsko Kosovo! Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, stiže u zvaničnu posetu Srbiji 17. februara.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavljujući njegov dolazak rekao da je Šojgu jedan od istinskih prijatelja Srbije, koji će nam i ovom prilikom „doneti nešto novo“, a stručnjaci nagađaju da je to „Pancir S1“ ili superčudo, kako mnogi zovu taj najjači PVO sistem.

- Šojgu retko govori, posebno ne govori dugo, ali fantastično razume sve i on je čovek koji mi je rekao:

"Dobro je da si ovo uradio, dobro je da si u vezi s ovim oružjem uradio kako treba, time je Srbija nešto sigurnija". Naravno, on zna koliko smo mi mali, slabi, nejaki u odnosu na Rusiju, ali kada vam to kaže jedan Sergej Šojgu, to nama mnogo znači - poručio je Vučić govoreći o ruskom zvaničniku. Upitan da li nam Šojgu donosi nešto novo, Vučić je rekao da donosi, ali da o tome ne može da govori.

- Pustiću Sergeja da o tome priča - naveo je predsednik Srbije.

Ljuban Karan, nekadašnji pripadnik kontraobaveštajne službe Vojske SRJ, za naš list kaže da je siguran da će nakon posete ruskog vojnog ministra Vojska Srbije biti još snažnija, te da je on lično uveren da ćemo konačno dobiti „Pancir S1“.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

- Ali ne smem to da tvrdim, jer prosto nemam informacije. Šojgu je dokazao da nam je veliki prijatelj i sa razlogom imamo velika očekivanja od njegove posete. Zbog onog što su nam Rusi do sada donirali ili omogućili da naoružanje kupujemo po povlašćenim cenama, naša vojska je sada ovako jaka. Naša zemlja danas opet ima ugled u Evropi i u svetu, ne samo zbog diplomatije i ekonomskog jačanja već i zbog ogromnog napretka koji je ostvarila Vojska Srbije.

Ne priželjkujemo mi bez razloga "Pancir“, nego znamo koliko je u današnje vreme važna ta PVO zaštita.

Danas se ratovi vode uglavnom iz vazduha i u vazduhu i svaka država koja nema te PVO elemente ne može da se tretira kao iole značajna vojna sila.

Srbija ima lovce "migove“ koji su deo tog PVO sistema, a "Pancirom“ bismo sve kompletirali. Naravno, nikog nećemo napadati, ali moramo da budemo spremni i jaki i samim tim nećemo biti laka meta za nekoga kome bi palo na pamet da opet izvrši agresiju na nas - navodi sagovornik.

Boško Kozarski iz ruske škole "Valentina Tereškova“ veruje da će nam Šojgu doneti i važne političke poruke...

- Prethodna poseta Sergeja Šojgua, ministra odbrane Ruske Federacije, u fokusu je imala dostavu lovaca „mig 29“, pa se i sada očekuje da neće doći praznih ruku. Iako se nagađa da će poseta biti obeležena isporučivanjem raketnog sistema „Pancir S-1“, mnogo je važniji trenutak posete i stavovi koje će najverovatnije „doneti u fascikli“ i izreći ih u Beogradu. Ova Šojguova poseta Beogradu je prva njegova poseta nekoj državi od uspostavljanja nove vlade RF, što ima svoju diplomatsku težinu, a ponavljanje stava da će Rusija podržati rešavanje kosovskog čvora samo u skladu sa Rezolucijom 1244 biće snažnije oružje od raketnog sistema - zaključuje on. 

Aleksandar Vulin

Printscreen

Aleksandar Vulin, Foto: Printscreen

Vulin: Stiže prijatelj koji nas voli

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin naglasio je juče da će Šojguova poseta imati veliki značaj.

- Dolazi čovek koji Srbiju dobro razume, iskreno je voli, koji je uvek izlazio u susret svakom našem zahtevu, koji nam je pomogao bezbroj puta i koji je uvek tu za nas - rekao je Vulin.

Zašto „Pancir“ zovu superčudom?

„Pancir“ kao sistem je izuzetno otporan i imun na elektronska ometanja, ima veliku verovatnoću preživljavanja u slučaju masovnog napada protivradarskim raketama, mogućnost uništenja visokopreciznog vazduhoplovnog naoružanja poput raketa vazduh-zemlja, vođenih bombi i krstarećih raketa, potom uništavanja aviona, helikoptera, bespilotnih letelica.

Efikasno je upotrebljiv danju i noću i u dobrim i u složenim meteorološkim uslovima, visokomobilan (između ostalog brzina na dobrom putu do 90 km/h), posebno u zaštiti motorizovanih i oklopnih jedinica.

 

Komentari (3)

vladimir

13.02.2020 22:57

Šta reći , hvala brćo i prijatelji.

vladimir

13.02.2020 22:57

Šta reći , hvala brćo i prijatelji.

Sarancha

16.02.2020 11:11

A hoćemo li onda morati to i da koristimo? :-(