VUČEVIĆ PORUČIO IZ NOVOG SADA "Situacija dramatična, mesta u bolnicama imamo za još sedam dana, donete nove mere!"

Epidemiološka situacija u Novom Sadu je dramatična, ocenio je gradonačelnik tog grada Miloš Vučević. U gradu je trenutno oko 800 aktivnih slučajeva, a samo juče u kovid ambulantama pregledano je rekordnih 400 pacijenata, od kojih su 20 odsto teški slučajevi.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

"Ovim tempom ako nastavimo, mesta u bolnicama ćemo imati još sedam dana. Nakon toga ne znam da li ćemo moći i da primamo pacijente, odnosno ne znam kako ćemo se organizovati", rekao je Vučević.

Ovog vikenda obolele od kovida moraće da prima i Vojna bolnica u Petrovaradinu.

"Apelujem na sve ljude da shvate, da situacija nije ni malo naivna, da nosimo svi maske i da držimo distancu. Ako samo to budemo primenili, već za dve nedelje ćemo potpuno sanirati situaciju. Nošenjem maski i držanjem distance ćemo i izbeći donošenje još težih i restriktivnijih mera, koje bi svakako imale negativan efekat i na privredu grada", dodao je gradončelnik Novog Sada.

"Nama ostaje još od mera, samo da još više skratimo radno vreme ugostiteljskim objekatima, radnjama i tržnim centrima i da zatvorimo bazene i teretane", zaključio je Vučević.

Donete dve nove mere

S obzirom na to da je epidemiološka situacija u gradu vrlo ozbiljna, Gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Sada je donošenjem novih mera pokušao da spreči dalje razmere širenja epidemije. On je prethodno iscrpeo skoro sve mere iz okvira svojih nadležnosti osim mere formalnog uvođenja vanredne situacije, te iz istog razloga apelujemo na građane da se pridržavaju prvenstveno mera lične zaštite, a zatim ostalih mera kojima jedino možemo da izbegnemo dalje širenje zaraze, a da istovremeno stvorimo uslove da se što pre vratimo svim stvarima koje čine život u našem gradu lepšim i kvalitetnijim.

“Apelujemo na građane da nose maske, da drže odstojanje jedni od drugih i da sačuvaju sebe, tako što će štititi i druge. Gradski štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju, a i dalje će pratiti situaciju u gradu. U skladu sa tim će eventualno biti i pooštravane mere ukoliko se postojeće ne pokažu dovoljno efikasnim”.

Pored važećih mera na teritoriji Grada Novog Sada, u periodu od 17. do 24. jula 2020. godine, zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, kao i organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ove dve mere donete su danas prilikom zasedanja Štaba, a uvedene su preventivno kako bi se izbeglo uvođenje vanrednog stanja, koje bi veoma nepovoljno uticalo na privredu i ekonomiju grada.

Novi Sad, protest
Novi Sad, Foto: Tanjug

Osim novih, na snazi su i sledeće mere:

1. Obavezna upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5m na teritoriji Grada Novog Sada.

2. Zabrana organizovanog okupljanja više od 10 lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5m (sa izuzetkom koji se odnosi na rad privrednih subjekata koji ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi).

3. Obaveza privrednih subjekata koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

4. Ograničenje radnog vremena privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima na teritoriji Grada Novog Sada, na period od 6,00 do 21,00 čas.

5. Ograničenje radnog vremena privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima koji imaju baštu (u zatvorenom delu objekta do 21,00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) do 23,00 časa).

6. Ograničenje radnog vremena privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (tržni centri, hipermarket, supermarket, mini market...) i vrše usluge, na period od 6,00 do 21,00 čas (sa izuzetkom apoteka u obavljanju apotekarske delatnosti, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i šalterske prodaje hrane iz objekata koji imaju šalter za šaltersku prodaju hrane, a koji su registrovani za pripremu i posluživanje hrane (ugostiteljski objekti i ketering)).

7. Obaveza svih privrednih subjekata koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (hipermarket, supermarket, mini market...) da pojačano vrše dezinfekciju svih površina, posebno kolica i korpi.

8. Ograničenje broja lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu u svim javnim zatvorenim prostorima, odnosno objektima, kao i u svim privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (tržni centri, hipermarket, supermarket, mini market...), ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima gde se vrši prodaja robe i pružanje usluga, ograničava se broj lica, i to tako da na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice.

Na ulazu u navedene objekte mora biti jasno istaknuta površina i broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektima

9. Korišćenje kupališta „Štrand“ u Novom Sadu organizovano je na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika, a koje podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

10. Obavezno korišćenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance od minimum 1,5m prilikom korišćenja parkova, dečjih i rekreacionih igrališta, skejt parkova, fitnes mobilijara, odnosno teretana na otvorenom, kao i tartan staze na keju u Gradu Novom Sadu, izuzev ukoliko su u pitanju lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

11. Obaveza utvrđena Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću „Novi Sad“ Novi Sad da ne dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske.

12. Pojačan rad svih javnih komunalnih preduzeća i javnih preduzeća naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana Grada Novog Sada.

13. Obavezno merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

14. Obavezna upotreba zaštitnih maski za sve posetioce, prodavce i zaposlene u Javnom komunalnom preduzeću „Tržnica“ Novi Sad, na svim pijacama i vašarištima na teritoriji Grada Novog Sada.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Kontrolisanje broja prisutnih na pijaci, odnosno vašarištu i po potrebi onemogućavanje daljeg ulaska građana na pijacu, odnosno vašarište do uspostavljanja propisanih mera fizičke distance.

Obezbeđivanje mesta za pranje i dezinfekciju ruku na pijaci i vašarištu.

Onemogućavanje prisustva više od jednog prodavca za tezgom.

Vršenje pojačane dezinfekcije pijačnog prostora i vašarišta.

Obezbeđivanje primene primene svih drugih neophodnih mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 na svim pijacama i vašarištima na teritoriji Grada Novog Sada.

15. Obaveza pune primene svih preventivnih mera i mera lične zaštite u svim privatnim ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja (merenje telesne temperature zaposlenima, roditeljima i deci, pojačano dezinfikovanje prostorija i dr.)

16. Obaveza Gradske uprave za inspekcijske poslove da organizuje rad tako da svi delovi inspekcijskih službi vrše nadzor nad primenom navedenih mera iz naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije.

„Novosadski je nositi masku, pokažimo svima!“

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi