Ministar finansija najavio novo povećanje plata i penzija, ponovo je moguća podela para građanima! (VIDEO)
alo.rs

- Od isplate pet minimalnih zarada za više od milion i pedeset hiljada zaposlenih, odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, preko garantne šeme od dve milijarde evra, jeftinih kredita Fonda za razvoj, do sto evra koje smo podelili punoletnim građanima. Imali smo i povećanje plata zdravstvenim radnicima od aprila meseca od 10 odsto, u dva navrata smo i penzionerima isplatili jednokratnu pomoć, dali smo pomoć hotelijerima, privrednicima, ugostiteljima. Rezultat tih mera je taj da će Srbija imati najmanji pad BDP-a u Evropi.

To znači da su nam finansije stabilne?

- Apsolutno. Država je izdvojila ukupan paket pomoći u iznosu od šest milijardi evra tokom ove godine, a da ne ugrozi makroekonomsku stabilnost i zdravlje javnih finansija. Ako pogledate projekcije za naredne dve godine, i po Evropskoj komisiji i po MMF-u, Srbija će imati najveći rast. To za građane znači više radnih mesta i veće plate i penzije.

Preporučujemo:

Kakav je plan za 2021. godinu, da li se može očekivati još intervencija države?

- Ne isključujem pomoć i tokom 2021. godine. Minimalna zarada od 1. januara raste za 6,6 odsto, očekujem još veći broj stranih investitora. Ne odustajemo od cilja da do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra.

Kako smo uspeli da nabavimo novac za pomoć države, opozicija vas kritikuje da se prebrzo zadužujete?

- Mi smo sa suficitom budžeta od prethodne četiri godine imali dovoljne rezerve da delom finansiramo iz budžeta, a delom iz pozajmljenih sredstava. U naše vreme, kada je najveća globalna ekonomska kriza ikada, Srbija se zadužuje po kamatnoj stopi od 1 odsto, u njihovo vreme, kada nije bila toliko velika kriza, kamatni stopa po kojoj su se zaduživali je bila 7,25 odsto, pa napravite razliku. Da ne govorim u prilog tome da i pored 750 milijardi deficita, ogromnog povećanja javnog duga, imate te koji su vodili prethodnu vlast, da ne pominjem Dragana Đilasa i njemu slične, koji su se lično bogatili, a država propadala i građani ostajali bez posla.

Kada smo kod građana, koliko njih je ostalo bez posla zbog krize i koliko njih će ostati bez posla u 2021. godini?

- U trećem kvartalu stopa nezaposlenosti je 9 odsto, u prvom kvartalu je bila 9,4 odsto. To pokazuje da ne samo da nismo imali masovna otpuštanja, već da su se neke privredne grane organizovale na način na koji zapošljavaju više.

Građanima želim zdravlje i više novca

Šta biste poručili građanima za Novu godinu?

- S obzirom na koronavirus, građanima želim što više zdravlja i da se čuvaju. Želim im i veće penzije i plate, odnosno više novca u novčanicima.

Koliko često se čujete sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da li Vas kritikuje?

- Čujemo se svaki dan, verovatno se skoro svaki dan i vidimo jer je njemu veoma važno kako funkcioniše ceo sistem, on voli da vodi računa o svakom dinaru. Pita: „Jeste li uradili to ili niste? Rekli ste - biće za dva dana, evo ga drugi dan.“ Veoma je teško objasniti mu ako neke stvari nisu urađene. On je osoba koja gura, pritiska i vuče napred sve nas i to i jeste njegova uloga, zato i jeste predsednik Srbije i osoba iza koje stoje rezultati. Zadovoljstvo mi što sam deo njegovog tima i mislim da kao tim dobro funkcionišemo i razumemo se.

Srbija je dobila žensku vladu, kako to komentarišete i kako ocenjujete rad premijerke Ane Brnabić?

- Ana je pravi lider i mnogo je cenim. Drago mi je što je više žena u Vladi, to pokazuje našu opredeljenost ka ravnopravnosti. Žene su uvek bile opreznije i preciznije od muškaraca. Svi zajedno činimo dobar tim.

S kim se iz Vlade najviše družite privatno?

- Izdvojio bih Baneta Nedimovića, Irenu Vujović, dosta sam kontakata imao i sa Tatjanom Matić.

Da li vam nedostaje Rasim Ljajić?

- Sa Rasimom sam imao dobar odnos. Podržavam odluku koju je doneo i nadam se da ćemo imati priliku da sarađujemo u narednom periodu.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Alo / V. Marković

Dešavaju se prepucavanja u Vladi, ali vi retko ulazite u sukobe, kako Vam to polazi za rukom?

- Ulazim u sukobe, ali to radim na profesionalniji način, ne uključujući medije. Na kraju krajeva, svako od ministara je dovoljno svestan i odrastao da zna šta i zašto nešto radi. Ja u tome nikada učestvovati neću, ali ću uvek da kažem svoje mišljenje jer, na kraju krajeva, od mene kao ministra finansija se to i očekuje.

Vlada ima oročen mandat, da li Vam to predstavlja poteškoću ili podsticaj da budete efikasniji?

- Sat otkucava, nema mnogo vremena i za mene je to više podstrek nego limitirajući faktor.

Kapa dole Vučiću što brani interese Srbije

Prvi ste u Vašingtonu izašli iz Bele kuće i obavestili javnost da je pred Srbijom bio papir koji je podrazumevao međusobno priznanje Srbije i Kosova. Možete li nam reći nešto o tome?

- Postojala je ta tačka 10 koja je podrazumevala međusobno priznanje gde je predsednik Vučić veoma jasno rekao: „Ja nisam tu da pokvarim igru, ali žao mi je što moram da vam kažem da za nas ovo nije prihvatljivo“. Mi smo rekli da hoćemo da napravimo i sprovedemo dogovor, da naše ekonomije u regionu rade zajedno kako bi korist imali svi građani, ali postoji neka crta koju ne želimo da pređemo. Kapa dole predsedniku što je imao hrabrost i što štiti interese naše zemlje.

Često ste u Skupštini Srbije, Dragan Marković Palma Vas je optužio da mnogo pijete kafu, koliko ima istine u tome?

- Nema nimalo. Nikada nisam probao kafu, ne znam šta je ukus kafe. Ako pijem nešto, onda popijem čaj ili limunadu. Nije tu gospodin Palma bio u pravu, ali to je neki njegov pristup da uvek želi da kaže nešto kako bi privukao pažnju. U tom trenutku sam ja sedeo u parlamentu i to je pokušao da iskoristi ne znajući da u životu nisam okusio kafu.

Da li ste Palmi uspeli da objasnite šta je bitkoin?

- Nadam se da jesam. Najveći broj mladih, inovativnih kompanija sve više koristi te investicione tokene, kriptovalute, bitkoine.

Kako Vaša deca reaguju na posao kojim se bavite i kako ćete provesti predstojeće praznike?

- Nije to jednostavno pitanje i nema tu ni jednostavnog odgovora. Imam dva sina i ćerku, drago je njima što smo sve ovo uspeli da uradimo, vide napredak, ali nije im jednostavno kada mene nema. Treba i otac da bude tu, a najčešće se dešava da imam neku obavezu koja baš tada mora da se završi. Što se tiče Nove godine i Božića, meni je to najlepši deo godine. Biću sa klincima, sami smo, ne idemo nigde. Malo ćemo otvarati poklone, igraćemo „Riziko“.

Da li Vas pobeđuju?

- U „Riziku“ je mrtva trka između mene i mog starijeg sina, ali mislim da sam ja u proseku bolji. Najviše sreće ima moja ćerka. Moj mlađi sin je malo nezainteresovan pošto ne voli da gubi i kada izgubi onda je veliki problem. U poslednje vreme, kada god možemo, odemo u park Ušće i igramo odbojku.

Rekli ste da Vaš najmlađi sin ne voli da gubi, kako Vi podnosite poraz?

- Položio sam još jedan ispit koji se odnosi na upravljanje alterantivnim investicijama, to mi je bilo jako važno. Kada se borite, doživite i pobedu i poraz. Ne smeju porazi da vas zaustave. S druge strane, mislim da ne bi bilo pametno da nešto ne naučite iz tih poraza.

Pročitajte još: