Hasan Rohani i Aleksandar Vučić
Youtube/Printscreen
Hasan Rohani i Aleksandar Vučić

Youtube/Printscreen

Hasan Rohani i Aleksandar Vučić, Foto: Youtube/Printscreen

Između Srbije i Irana postoje veoma ozbiljni politički odnosi, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje, u različitim oblastima, a naročito u sferi poljoprivrede, i to je nešto što naša država treba da iskoristi na najbolji način, poručio je danas ministar Nikola Selaković, nakon niza susreta sa zvaničnicima Irana.

Selaković je u izjavi novinarima podsetio da je Iran država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podržava želju Srbije da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

"Ta postojana podrška je nešto što nama itekako mnogo znači", naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije dvodnevnu posetu Iranu završio je danas sastankom sa ministrom poljoprivrede, a razgovarao je i sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta.

Na sastancima su, kaže, izražene čestitke na ozbiljnim ekonomskim reformama, predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji, kao i kada su u pitanju mere koje je naša država preduzela u borbi protiv kovida 19, kako na planu zaštite stanovništva, kroz lečenje, vakcinaciju, početak proizvodnje vakcine, tako i mere za očuvanje ekonomije.

Selaković je Rohaniju rekao da je njemu lično veoma važna poseta Iranu i preneo je predsedniku te zemlje pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rohani je izrazio žaljenje što ranija planirana poseta Vučića Iranu nije realizovana zbog pandemije.

Ekonomska saradnja

Selaković je juče, u sklopu dvodnevne posete Iranu, razgovarao sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom o daljem razvoju bilateralne saradnje, a naročito potencijalima za razvoj saradnje u ekonomiji.

Potpisan je i Sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Selaković je istakao i da je izražena velika spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, a da je Iran ozbiljno zainteresovan da produbi saradnju u oblasti poljoprivrede sa Srbijom.

"Ta saradnja je njima interesantna, naročito kada je u pitanju nabavka semena, sadnog materijala, transfer tehnologija i iskustava između naučnih istraživačkih instituta i drugih ustanova", rekao je Selaković.

U tom smislu, pozvali su i ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića da u što skorijem roku poseti Iran, sa delegacijom iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da sa svojim proizvodima budu prisutni na velikom iranskom tržištu, koje broji više od 82 miliona stanovnika.

"Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih, poljoprivrednih proizvoda, a bilo je čak reči i o mogućnostima za plasman našeg voća, na prvom mestu jabuka, u ovu zemlju", rekao je Selaković.

Selaković je u subotu razgovarao i sa šefom diplomatije Irana Mohamedom Džavadom, sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.