Patrijarh Pavle
Dalibor Danilović
Patrijarh Pavle

EPA

Patrijarh Pavle, Foto: EPA

* Patrijarh Pavle bio za podelu Kosova

* Dobrica Ćosić obelodanio njegovu tajnu

* Sastanak bio u Patrijaršiji

 

Ćosić je u knjizi, za koju je tražio da bude objavljena posle njegove smrti, prepričao svoj razgovor s patrijarhom Pavlom iz septembra 2004.

Kako je naveo, on je patrijarhu izložio svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda i tek pošto je čuo predlog o hilandarizaciji srpskih manastira, patrijarh se ''saglasio sa teritorijalnom podelom KIM''

- Skoro će dve godine od poslednjeg razgovora s patrijarhom. Juče me pozvao da dođem u Patrijaršiju u 11 sati. Patrijarhov šef kabineta, uvek ljubazan i ozbiljan Momir Lečić, sačekao me na stepeništu Patrijaršije. Tu zvaničnost potvrdio je patrijarh, koji me je sačekao stojeći na sredini svog kabineta - navodi se knjizi.

Dobrica Ćosić

Wikipedia

Dobrica Ćosić, Foto: Wikipedia

- Pitao me je da li sam saglasan sa stavom Crkve o neizlasku Srba na izbore za ''kosovski parlament''. Rekao sam da sam i ja savetovao Srbe da ne idu na izbore, jer su robovi i logoraši. Besmisleno je da logoraši biraju kandidate za komandante svojih logora - navodi se.

PREDLOŽENO NOVO REŠENJE ZA KOSOVO Srbija da s Albanijom menja teritorije, dobija Skadar i izlaz na more!

- Onda sam mu izložio predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda. Pažljivo me slušao i tek kada sam mu izložio predlog o hilandarizaciji sprskih manastira i našem demografskom padu, on se saglasio sa teritorijalnom podelom Kosova i Metohije. I on je ubeđen da Šiptari i Srbi ne mogu da žive zajedno, niti veruje u ideju pomirenja sadašnjih naraštaja - navedeno je.

Ćosić navodi da su demografske činjenice bile za patrijarha glavni argument da od južne srpske pokrajine spase bilo šta.

PROCURELI PODACI UNMIKA, TAJNE KRILI 20 GODINA! "Pre operacija su ih vodili u "vazdušnu banju" da se spreme, tela su posle prskali koporit praškom da suzbiju SMRAD"

- Te katastrofalne demografske činjenice bile su za patrijarha Pavla glavni argument da se od (tzv.) Kosova nešto spase jer za rat nismo spremni, niti za (tzv.) Kosovo treba ratovati. Njegovo mirenje s mojim predlogom smatram dokazom da su Srbi u duhu izgubili (tzv.) Kosovo - zapisao je Ćosić i dodao da je poglavara SPC podsetio da Crkva nije ništa uradila na organizovanju međunarodnog skupa o univerzalnim, hrišćanskim vrednostima pravoslavne i srpske duhovne baštine na KiM.

 BONUS VIDEO: