Ivanka Popović
Tanjug/Sava Radovanović
Ivanka Popović

Tanjug/Sava Radovanović

Ivanka Popović, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nepravilnosti u isplati zarada i javnim nabavkama, nenamensko trošenje sredstava, kao i nezakonito zapošljavanje samo su deo propusta koje je Državna revizorska institucija pronašla na Univerzitetu u Beogradu, na čijem je čelu rektorka Ivanka Popović.

Iako se rektorka u javnosti često zalaže za poštovanje zakonitosti, izveštaj revizora pokazuje da principe na koje se poziva ne poštuje u instituciji u kojoj radi, kako bi dala primer ostalima. Naprotiv izveštaj obiluje uočenim nepravilnostima u radu rektorke i njenih saradnika, što između ostalog može da baci ljagu i na najugledniju akademsku instituciju u Srbiji i jednu od najznačajnijih na Balkanu, kakav je Beogradski Univerzitet.

Spisak brljotina je podugačak. Državna revizorska institucija saopštila je da je Univerzitet u Beogradu tokom 2019. godine isplatio 5,59 miliona dinara na ime zarada zaposlenih na određeno, kojih je bilo više od maksimalno dozvoljenog broja. Univerzitet je imao od jednog do šest zaposlenih na određeno vreme više od maksimalno dozvoljenog broja i po tom osnovu isplatio iznos od 5,59 miliona dinara, od čega 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Republike Srbije, a 2,67 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, utvrdila je DRI u izveštaju o poslovanju Univerziteta za 2019. godinu, koji se odnosi na primanja zaposlenih.

Utvrđeno je i da Univerzitet nije internim aktima utvrdio elemente za obračun i isplatu plata iz sopstvenih prihoda, što je moglo da otvori prostor za različite zloupotrebe. Na taj način sredstva BU, novac od školarina i drugo, umesto da budu uložena u namene od kojih studenti imaju koristi, trošena su po nahođenju rektorke i njenih najbližih saradnika No, ni to nije sve.

Za odabrani deo zaposlenih uvećani su koeficijenti po osnovu zvanja i na ime istih obračunate i isplaćene plate u 2019. godini u većem iznosu za najmanje 1,79 miliona dinara, iz sopstvenih prihoda. Ni tu nije kraj rektorkinim zloupotrebama.

Obračunate su i isplaćene novogodišnje nagrade u iznosu od 5,53 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, što nije u skladu sa članom 17. Zakona o budžetu Republike Srbije, za 2019. godinu, stoji u izveštaju Revizora.

Revizori su utvrdili i da je Univerzitet u revidiranom periodu sproveo ukupno 20 postupaka javnih nabavki, od kojih su kod šest postupaka utvrđene nepravilnosti u vezi sa poštovanjem odredaba Zakona o javnim nabavkama. Zbog svega navedenog očekuje se da će se poslovanje rektorke i njenih saradnika uskoro naći pod lupom pravosudnih organa.

Povređena autonomija Univerziteta

Osim što je nedomaćinski gazdovala novcem iz budžeta i od školarina, rektorka je za vreme svog mandata dozvolila i povredu autonomije Univerziteta.

Podsetimo, tokom 2019. godine dogodila se i čuvena blokada Rektorata, kada je Dragan Đilas sa svojim takozvanim studentima zauzeo zgradu. Mediji su tada uslikali kako je iz zgrade Rektorata nakon funkcionera stranke Dragana Đilasa izašao i njegov glavni operativac Branko Miljuš.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (2)

Bane

29.01.2021 06:21

Pa kako to? Poštenje joj se vidi u očima.