"Prva gej ministarka u homofobičnoj Srbiji!"

Tanjug | vesti 2016-08-08 16:40:47 2016-08-08 16:40:47

Zapadne agencije izvestile su da je mandatar Aleksandar Vučić predložio sastav nove Vlade Srbije apostrofirajući činjenicu da je, kako navode, po prvi put u istoriji za ministarku predložena kandidatkinja koja ne skriva svoje homoseksualno opredeljenje.

Robert Getel

Američka agencija navodi da je mandatar Aleksandar Vučić danas rekao da njegova buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave "ne krije svoje seksualno opredeljenje i da je svestan da bi to moglo privući pažnju", ali da ga interesuju jedino njeni rezultati.
Srbija je obećala da će ojačati prava gej populacije u trenutku kada nastoji da udje u EU. Proteklih godina gej parade su održane pod zaštitom policije, podseća agencija.

I agencija AFP izvestila je da je premijer Vučić danas najavio novi kabinet koji uključuje i prvog otvoreno gej ministarskog kandidata.
Agencija citira Vučićevu izjavu da ga lično opredeljenje Ane Brnabić ne interesuje i da je "ona dobrodošla u srpsku vladu."

Francuska agencija navodi da je u Srbiji i drugim balkanskim zemljama raširena homofobija i napominje da je Beograd "pod pritiskom" da poboljša zaštitu manjina uključujući LGBT zajednicu od kda je počela prgovore o pristupanju EU.

Više od 80 odsto stanovnika Srbije su pravoslavni hrišćani a na beograskoj Paradi ponosa u martu 2010. tvrdokorni nacionalisti su napali učesnike i sukobili se sa policijom povredivši 150 ljudi zbog čega su vlasti naredne tri godine zabranjivale paradu, podseća AFP.

Italijanska agencija Ansa navodi da će u novoj vladi Srbije biti i jedan ministar homoseksualac što je "apsolutna novina za Srbiju i za ostatak Balkana".

Expand player
Pogledajte više