sestre saudijska arabija
Foto: Alo/Društvene mreže

Bio je to policijski službenik koji ju je 2019. godine pronašao i kaznio zbog "nepristojnog ponašanja u javnosti" nakon što je objavila video na svom Snapchat nalogu, na kom je plesala u farmerkama i sa bejzbol kapom na koncertu u Rijadu. Ona i njene dve sestre, Mirjam i Manehel, postale su mete hapšenja, pretnji i zastrašivanja od strane saudijskih vlasti nakon što su na svojim društvenim mrežama pisale o pravima žena. Za nju, video na kom pleše nije bio politička izjava, to je bio samo način da podeli srećan trenutak sa svojim pratiocima.

Nakon kazne, Favzija je iz Saudijske Arabije otišla za Dubai i tri godine se nije vraćala u svoju domovinu. Mislila je da su je vlasti zaboravile. Prevarila se.

„Policajac mi je rekao da moram doći u policijsku stanicu u Rijadu da preuzmem neke dokumente, ali da će sve biti u redu“, kaže Favzija za Gardijan. „Pokušavao je da me umiri. Rekao je: 'Ti si naša kćerka. Nema potrebe da dovodiš advokata – možeš doći sama. Samo imamo neka pitanja za tebe. Kada dođeš shvatićeš.'“

„Odmah sam znala da moram da bežim“, kaže Favzija. Ušla je u auto i brzo prešla granicu. Sutradan, kada su policajci shvatili da se neće pojaviti, izdata je zabrana putovanja zbog koje ne bi mogla da napusti zemlju. Zatim je dobila poruku od svog advokata koji je bio na policijskoj stanici: „Uhvatili su Manehel.“

Sestra osuđena za "terorizam"

Prošle nedelje, skoro dve godine nakon njenog bekstva, Favzija je dobila još jednu poruku. Ovaj put da joj kažu da je Manehel sud u Saudijskoj Arabiji osudio za terorizam zbog objavljivanja fotografije na kojoj je bez marame na glavi i objava na društvenim mrežama u kojima je pisala o pravima žena. Osuđena je na 11 godina zatvora.

Favzija se pripremala za ono što bi moglo doći – ali kada je dobila vest "svet joj se srušio".

„Prvi put sam mrzela to što sam rođena kao žena u Saudijskoj Arabiji. Ta zemlja je uništila i mene i moju porodicu i pretvorila naše živote u nepodnošljiv pakao zato što smo žene koje žele pravo na život. To je osećaj koji ne mogu ni da opišem.“

Nekoliko dana pre nego što je osuđena, Manehel je uspela da prvi put nakon više od četiri meseca razgovara sa svojom porodicom.

„Moja porodica je rekla da ona više nije devojka koju poznajemo“, kaže Favzija. „Imala je veoma slab glas i rekla nam je da je zaboravimo i da više ne pričamo o njoj jer je njena sudbina da živi u zatvoru.“

Rekla je porodici da su je mučili i ponižavali: „Osvetili su joj se zato što je žena.“

Manehel je pre zatvora bila avanturista, neustrašiva i otvorena: „Osećam da su uspeli da je slome i ubiju njene snove i strast za životom. Njena duša više nije ono što je bila.“

Favzija veruje da kroz zlostavljanje Manehel saudijske vlasti šalju poruku njoj: Ćuti ili će tvoja sestra platiti cenu.

„Verujem da kažnjavaju i muče Manehel zato što im ja nisam dostupna“, kaže ona.

U godinama otkako je Favzija pobegla i otkako je Manehel uhapšena, Mirjam je takođe ućutkana. Shvatila je da je pod zabranom putovanja kada je pokušala da napusti Saudijsku Arabiju 2022. Iako nije zatvorena, živi u konstantnom strahu od hapšenja i može završiti u zatvoru u svakom trenutku.

„Uništili su mi čitavu porodicu zbog nekoliko tvitova o pravima žena“, kaže Favzija.

Oduvek prezrene

Dok su odrastale u saudijskom gradu Al Ras početkom 2000-ih, Favzija i njene sestre posmatrane su kao problematične mlade žene. Iako su bile veoma različite – Mirjam, starija sestra, bila je majčinska figura i zaštitnički nastrojena, Manehel je bila ekstrovertna, a Favzija tiha i povučena – sve su odbijale da prihvate ono što su učile o ulozi žena u saudijskom društvu. U školi su se teško uklopile i počeli su da ih posmatraju kao buntovne i glasne.

„Svi su uvek govorili mojoj majci i ocu da nas prevaspitaju dok ne postanemo kao druge devojke“, kaže Favzija. „U školi su nas učili da mrzimo one koji su drugačiji. Moji učitelji su me stalno kažnjavali jer sam odbijala da prihvatim ideju da je muškarac bolji od žene i da moram da slušam i da se pokoravam.“

Favzija kaže da su ih roditelji uvek podržavali. Ali nakon što je policija uhapsila Mirjam i Favziju, počeli su da se plaše i da brinu za svoje ćerke. Policija im je rekla da je ponašanje njihovih ćerki njihova odgovornost i da će i oni biti kažnjeni.

Sestre su se, kako Favzija objašnjava, udružile i okrenule spoljnim uticajima, naručivale knjige iz inostranstva i sanjale o putovanjima i upoznavanju drugih kultura. Do svojih dvadesetih godina sve su bile aktivne na društvenim mrežama i imale su desetine hiljada pratilaca. Bile su među prvima koje su objavljivale koristeći hešteg #IAmMyOwnGuardian, pozivajući na ukidanje sistema muškog starateljstva u Saudijskoj Arabiji koji nalaže da žene treba da dobiju dozvolu muža, oca ili muškog staratelja za venčanje ili putovanje. Pravila za putovanje žena starijih od 21 godine ublažena su 2019. godine, ali zabrane putovanja i dalje se proizvoljno nameću pojedincima.

Prvobitno su njihove objave bile anonimne. Saudijske vlasti su ubrzo počele da tvrde da je to prevara. Mirjam je bila besna zbog ovog pokušaja da utišaju njihove glasove i tako je postala jedna od prvih saudijskih žena koje su javno koristile svoje pravo ime. Gotovo odmah je uhapšena. Nekoliko dana kasnije, uhapšena je i Favzija. Policajci su razvalili vrata njenog doma i odvukli je na ulicu nakon što je pisala o zadržavanju svoje sestre. „Više je ličilo na otmicu“, kaže ona.

Manehel je počela objavljivati vesti o zadržavanju Mirjam i Favzije. Priču o njihovom hapšenju preuzele su međunarodne medijske kuće. Obe sestre su puštene, ali Favzija kaže da su vlasti od tog trenutka počele nemilosrdnu kampanju zastrašivanja i pritiska na njihovu porodicu kako bi ih ućutkali.

"Tražili od naše porodice da nas ubiju"

Favzija kaže da su nekoliko meseci kasnije „zatražili od naše porodice da nas ubiju“. Vlasti su tvrdile da će to zaustaviti sramotu koju su nanosile porodici.

„Rekli su, 'Pomoći ćemo vašem sinu da to učini', ali moja porodica je odbila“, kaže ona. „Nisu nas zaboravili. Videli su kako su svi tražili puštanje Mirjam. Samo su čekali da nas kazne.“

Dok je Favzija živela u Dubaiju, život u Saudijskoj Arabiji postajao je sve teži za njene sestre. Mirjam je bila prisiljena da napusti posao u državnom ministarstvu i stavljena je pod zabranu putovanja. Nakon što je objavila šta joj se dešava, izdat je nalog za njeno hapšenje.

„Rekla mi je da je život u Saudijskoj Arabiji noćna mora i da se ne vraćam“, kaže Favzija. „Rekla je da živi u stalnom strahu od hapšenja i ponovnog zatvaranja – ali sam mislila da pati od PTSP-a i da preuveličava stvari.“

Manehel, koja je u to vreme bila sertifikovani instruktor fitnesa, činila se manje zabrinutom i odlučnijom da se ne pokori. Nastavila je da objavljuje svoju podršku pravima žena i slike iz svog života, sve dok nije uhapšena u novembru 2022.

Favzija opisuje nedelje nakon svog bekstva i hapšenja Manehel kao život u panici. „Već su ućutkali Mirjam i čekali su sve ove godine da budem u zemlji kako bi nas zajedno uhapsili“, kaže ona.

Iako je uspela da pobegne, Favzija se nije osećala sigurno u Bahreinu i otputovala je u Tursku. „Ostavila sam sve svoje stvari i život u Dubaiju“, kaže ona. „Nisam imala planove – samo da želela da pokušam da budem sigurna.“

Vreme straha

Bilo je to vreme straha i napornih razgovora sa advokatima, pokušavajući da sazna šta se desilo sa Manehel. „Nisam mogla da spavam“, kaže Favzija. „Čvrsto sam zatvarala vrata i nisam mnogo izlazila.“

U januaru 2023. Manehel se pojavila na sudu. Optužbe protiv nje uključivale su objavljivanje Snapchat fotografija na kojima se nalazi u tržnom centru bez abahe (tradicionalne haljine) i objavljivanje postova na društvenim mrežama o pravima žena. Oba navodna zločina datiraju iz 2018.

Slučaj Manehel upućen je sudu specijalizovanom za terorističke prekršaje. Vlasti su je optužile da vodi propagandnu kampanju kojom podstiče devojke da se odreknu religijskih principa i pobune protiv običaja i tradicija u saudijskoj kulturi. Prošle nedelje, saudijski zvaničnici su u saopštenju UN-u potvrdili da je Manehel osuđena za „terorističke akcije“.

Favzija kaže da su njihovi roditelji od hapšenja bili pod intenzivnim pritiskom vlasti da ne govore o tome šta se dešava njihovim ćerkama. Mirjam je, objašnjava ona, izolovana i prestravljena.

Odvojena od svoje porodice i u egzilu, Favzija se preselila u Edinburg 2023. godine. Izabrala je taj grad, kaže, kako bi imala osećaj da je blizu Manehel, koja je uvek sanjala o životu tamo. „Čitala je o tome u mnogim knjigama, o ljubaznim ljudima, pejzažu i istoriji.“

Sada se život Favzije vrti oko pokušaja da oslobodi Manehel i omogući drugoj sestri slobodno putovanje. Zna rizike kojima se izlaže jer priča o onom što se dešava njenim sestrama, ali je odlučna da je to ono što bi one želele da ona radi. „Zaklele smo se nakon svega što nam se dešavalo da ćemo se braniti“, kaže ona. I dalje veruje da bi međunarodni pritisak mogao ubrzati oslobađanje Manehel, „jer je Saudijskoj Arabiji zaista stalo šta ljudi izvan zemlje kažu“.

Žene su obespravljene

Iako Saudijska Arabija pokušava da se predstavi kao reformisana – zemlja je nedavno imenovana za domaćina UN komisije za prava žena i zainteresovana je za organizaciju narednog Svetskog prvenstva za žene u fudbalu – Favzija insistira da je ono što se desilo njoj i njenim sestrama prava istina o tome kako režim tretira žene.

Neprekidni aktivizam Favzije u ime njenih sestara i odbijanje da bude ućutkana u pozivanju na prava žena znači da se suočava sa stalnom bujicom onlajn uznemiravanja i zlostavljanja od anonimnih naloga i od saudijskih vladinih zvaničnika koji kažu da nanosi sramotu svojoj porodici i domovini.

„Mnoge žene u Saudijskoj Arabiji želele su biti kao mi, ali su bile previše uplašene da govore pa su čekale da vide šta će se desiti nama“, kaže ona. „Bez obzira na to šta su učinili našoj porodici, neću dozvoliti da me ućutkaju i pretvore u primer, da odvrate druge žene koje žele da se bore protiv patrijarhalnog sistema."

„Ne žele da promene život žena u Saudijskoj Arabiji“, nastavlja ona: „Žele da ova situacija ostane tajna. Samo se trude da svet misli da su se promenili pre nego što uhapse sve žene koje su tražile promenu.“

Kada posustane, vraća se na neke od objava sa Manehelinih društvenih mreža – one u kojima je njena sestra pisala o snovima o slobodi za sve saudijske žene. U jednoj, Manehel je napisala: „Jednog dana ću napustiti ovo mesto … Doći će dan kada ću biti onakva kakva želim… Da, doći će dan kada ću celom gradu reći da sam se zaklela da ću uništiti njihove običaje, izbrisati njihove gluposti i dodati boju gradu.“

Favzija kaže da joj to pomaže da nastavi: „Neću biti zaista srećna dok se ne ponovo ujedinim sa svojim sestrama.“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading