Aleksandar Jakšić Raša Karapandža
printscreen
Aleksandar Jakšić Raša Karapandža

printscreen

Foto: printscreen

 

* Student Aleksandar Jakšić gostujući u "Hit tvitu" izneo ekskluzivne informacije o profesoru finansija na EBS Business School u Visbadenu Raši Karapandži i osporio njegov doktorat

* Raskinkao mrežu korupcije u akademskoj zajednici

* Naveo imena akademika i profesora

 

Nakon skandala sa profesorkom Ekonomskog fakulteta Danicom Popović, student Aleksandar Jakšić, koji je protiv ove profesorke podneo prijavu, doneo je, gostujući u "Hit tvitu" ekskluzivne informacije o profesoru finansija na EBS Business School u Visbadenu Raši Karapandži, koji je optužio ministra finansija Sinišu Malog da je plagirao svoj doktorat. Dokazi koje je izneo pokazuju da bi doktorska disertacija prof. Karapandže mogla biti osporena.

Slučaj Karapandžinog doktorata Jakšić je otkrio istražujući slučaj prof. Popović, koja je prisvojila rad rad i prevod svog pokojnog kolege prof. dr Stojana Babića u udžbeniku "Međunarodna ekonomija".

Jakšić je u emisiju doneo oba udžbenika i pokazao da se obe verzije udžbenika apsolutno preklapaju.

Aleksandar Jakšić

printscreen

Aleksandar Jakšić, Foto: printscreen

Takođe, izneo je i dokaze da prevod predstavlja autorsko delo, te da je prisvajanje tuđeg prevoda i predstavljanje kao svog, apsolutni plagijat.

Profesorka Popović je nakon što je ovaj događaj došao do medija, izjavila da su napadi na nju paravan za slučaj doktorata Siniše Malog.

Oglasili se analitičari o slučaju napada Karapandže na ministra Sinišu Malog: Gde prestaje politička borba a počinje digitalno nasilje?!

Analitičari smatraju da je preterao! Raša Karapandža, Foto: printscreen Prof. Raša Karapandža svakodnevno kontaktira inistuticije i osobe sporeći doktorat ministra finansija Siniše Malog. Preterao je, ocenjuju pojedini analitičari. Tako se već oko osam sati jutros na Tviter nalogu profesora Karapandže pojavila prva objava posvećena doktoratu ministra Malog.

Jakšić je istakao da je to neistina jer je o daljem postupku protiv profesorke odlučilo veće u kome su učestvovali svi profesori.

- Tu odluku ne može da donese student. Odluku su donele njene kolege, profesori. 75 profesora glasao je za, a samo dva glasa bila su protiv da se pokrene disciplinski postupak - rekao je Jakšić.

Na to se nadovezao i Vladimir Đukanović.

- Mnogo pre nego što je pokrenuta priča o Siniši Malom, vi ste pokrenuli postupak protiv profesorke Popović - rekao je Đukanović.

Aleksandar Jakšić

printscreen

Aleksandar Jakšić, Foto: printscreen

Jakšić je potom, nastavio da razobličuje neviđeno licemerje u akademskoj zajednici, dotakavši se i akademika Dušana Teodorovića i profesorke Srbijanke Turajlić, poznatih po svojim političkim stavovima kojim favorizuju određeni deo opozicije u Srbiji.

- Danica Popović navela je akademika Teodorovića kao svog svedoka, pa sam odlučio da proverim ko je zapravo taj čovek - kaže Jakšić.

Karapandža proglasio Sinišu Malog za premijera Srbije! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 01.10.2019. 14:56 - 01.10.2019. 15:19 Nadaleko čuveni Tviter profesor Karapandža nastavlja da se blamira sa svojom kampanjom protiv Siniše Malog Raša Karapandža, Foto: printscreen * Raša Karapandža godinama vodio kampanju protiv Siniše Malog da je plagirao doktorat iako nije izneo nijedan dokaz * Karapandža, čije su poslovne kombinacije sa Šoškićem raskrinkane, a kojima je na put stao Siniša Mali, postao je opsednut sadašnjim ministrom finansija u Vladi Srbije.

Potom je izvadio zvanična dokumenta koja je dobio na osnovu Zakona o infomracijama od jvanog značaja prema kojima je akademik Teodorović dobio otkaz na Saobraćajnom fakultetu jer je pobegao iz zemlje tokom NATO bombardovanja i otišao u SAD.

- 31. maja 1999. godine Teodoroviću je uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa zbog izostajanja sa posla - kaže Jakšić.

Studnet je potom izneo dokumenta iz 2003. godine gde Teodorović ponovo šalje prijavu za zasnivanje radnog odnosa, navodeći da je njegov radni odnos nije prekinut svojevoljno.

- Pa gde to ima?! Kao da vi svojevoljno dobijate otkaz - pričao je Jakšić ni sam ne verujući na kakav nivo korupcije i licemerja je naišao u srcu akademske zajednice.

Jaksić

Printscreen/TVPink

Jaksić, Foto: Printscreen/TVPink

Dekan Saobraćajnog fakulteta šalje dopis tadašnjem ministru prosvete Gaši Kneževiću u kojem navodi da je Teodorović 27. aprila 1999. godine svojevoljno napustio fakultet bez zahteva za odsustvo i bez obaveštenja o svojima namerama, i traži od ministra mišljenje da li je u obavezi da vrati Teodorvića na posao.

Srbijanka Turajlić tada pomoćnik ministra prosvete šalje dopis Saobraćajnom fakultetu u kome kaže da ukoliko je profesor Teodorović podneo zahtev za zasnivanje radnog odnosa u zakonom propisanom roku, fakultet je u obavezi da zasnuje radni odnos.

- Dakle, Teodorović se vraća na posao po sili zakona, bez ikakvog konkursa. Takva osoba nama drži predavanje o akademskoj čestitosti i autonomiji Univerziteta. Autonomija Univerziteta je poništena kada se neko prima na fakultet po sili zakona, više ne postoji sloboda odlučivanja o tome ko će raditi na fakultetu - kaže Jakšić.

Nakon što su raskrinkane prljave kombinacije sa Šoškićem, Karapandža prestao da tvituje - Mora hitno na put?!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 30.09.2019. 22:49 - 30.09.2019. 22:55 Zbrisao, a nije dao odgovor Željko Mitrović, Foto: Vladimir Marković/Alo!

Voditeljka je istakla da je Danica Popović kontaktirana kao bi je pozvali u emisiju, ali se nije javila.

Jakšić je potom naveo i da je dalje istraživao ko su dva profesora koja su glasala protiv pokretanja postupka protiv Danice Popović jer su oni tvrdili da je student instruisan politički.

Aleksandar Jakšić

printscreen

Aleksandar Jakšić, Foto: printscreen

Jakšić je ponovio da su protiv pokretanja postupka protiv prof. Popović bila dva profesora i da su dva bila uzdržana. Protiv su bili profesori Dejan Šoškić i Milojko Arsić, a uzdržani Boško Živković i Branko Urošević. Kaže da je, istražujući, došao do stvari koje su svima njima zajedničke.

- Najprljaviji među nama drže nam moralne pridike. Tražio sam šta to spaja profesore Arsića, Šoškića, Boška Živkovića, Branka Uroševića. Jedna od tih stvari je centralna banka, a druga firma Centar za investicije i finansije - priča Jakšić.

Siniša Mali stao na put njegovim kombinacijama sa bankama. Tada je skovana zavera u koju je umešan i bivši guverner! Pravi cilj je rušenje finansijskog sistema Srbije!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 29.09.2019. 22:27 - 30.09.2019. 15:10 Pozadina dugogodišnjeg napada na ministra finansija! Hit tvit, Foto: Printscreen Gosti ovonedeljnog 'Hit Tvita' su Željko Mitrović, vlasnik Pink televzije, Čedomir Jovanović, lider LDP i Marko Uljarević, direktor IPSOS-a. MALI OBJAVIO DIPLOME, KARAPANDŽA SE OPET JAVIO Ovaj put nije više siguran u ono što je govorio!

Potom je Jakšić konačno i razjasnio ko je osoba koja spaja ovu mrežu profesora duboko umešanih u korupciju.

- Osoba koja ih sve spaja je profesor Raša Karapandža. On je navodno otkrio da je ministar finansija u Valdi Srbije Siniša Mali plagirao doktorat. Taj Karapandža, profesor ekonomije, završio je astrofiziku?! - kaže Jakšič i predstavlja dokaze koje je dobio sa Ekonomskog fakulteta.

Jakšić je pokazao Karapandžinu diplomu astrofizike, a zatim i diplomu master studija sa prosekom 8.01 i objašnjava:

- Da biste upizali doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu morate imati prosečnu ocenu veću od 8, dakle, jedva se provukao. Interesantno je da je prof. Karapandža objavio samo jedan samostalni rad – kaže Jakšić, potom pokazujući doktorat prof. Karapandže.

- Karapandža je, inače, samo kolateralna šteta, jer sam do njega došao istražujući profesora Branka Uroševića, koji mu je mentor na doktoratu, a koji je o meni izneo neistine – kaže Jakšić.

Raša Karapandža

printscreen

Raša Karapandža, Foto: printscreen

Jakšić objašnjava da se doktorat sastoji iz tri eseja iz oblasti finansijske ekonomije.

I Univerzitet u Beogradu i u Pompeu Fabri to dozvoljavaju, ali uz dva uslova. Prvi je kvalitativni: mora postojati logička povezanost između radova, a drugi uslov, koji je i ključni, kaže da u tim situacijama morate biti prvi autor u svim radovima – kaže Jakšić pokazujući sva tri rada i u nijednom Karapandža nije naveden kao prvi autor.

- Njemu samo zbog ovoga treba da se poništi doktorska disertacija, jer nije valjana i po pravilima. Treći rad objavljen je u časopisu za fiziku, a govorimo o profesoru ekonomije! On je u ovom radu naveden kao treći autor. Dakle, oni koji ukazuju na nepravilnosti najprljaviji su među nama – navodi student.

On je potom pokazao doktorat profesora Karapandže.

- Njegov mentor je bio Branko Urošević koji je izneo neistine o meni. Karapandža nije prvi autor ni u jednom radu od kojeg se sastoji njegova doktorska disertacija, a to je po zakonu obavezno. Samo zbog ovog što sam izneo treba da mu se poništi doktorska disertacija. 2010. godine Karapandža šalje zahtev na Ekonomski fakultet da mu se prizna strana visokoškolska sprema. Po svaku cenu je hteo na Ekonomski fakultet, a jedna od članova komisije koji je odlučivao je Boško Živković. Komisija ne navodi ostalih pet autora i navodi samo Karapandžu. Tada preko APR ulazim na firmu CIF i pronalazim da su članovi Miloš Božović i Raša Karapandža, a dalje pronalazim da je upravljačka prava Božoviću preneo upravo Boško Živković. Podsetiću vas, da članovi komisije koji odlučuju o nečijem radu ne smeju da budu na bilo koji drugi način povezani. 

Jakšić je nastavio da razotkriva mrežu povezanosti i korupcije.

- Karapandža 2010. godine šalje zahtev za priznavanje strane visokoškolske isprave i kao razlog navodi zaposlenje. Po svaku cenu želi da dođe na Ekonomski fakultet koji pravi stručnu komisiju, među čijim članovima je prof. Boško Živković. To je druga osoba koja je iznosila neistine o meni i na čelu je komisije. Ova komisija šalje izveštaj Nastavno-naučnom veću u kojem se ostalih pet autora ne spominju, već samo Karapandža. Pitao sam se zašto, a onda sam ušao na APR i otkrio sukob interesa. Članovi Centra za investicije i finansije su Miloš Božović i prof. Karapandža. Slučajnim klikom na "zabeleške" otvori mi se: "Upisuje se u Registar privrednih subjekata ugovorom o prenosu upravljačkih prava od 01.07.2011. kojim prenosilac Boško Živković iz Beograda prenosi pravo upravljanja nad udelom od 5% na Miloša Božovića, a do prestanka vršenja javne funkcije predsednika saveta guvernera Narodne banke – kaže Jakšić.

Objašnjava da je ovo strogo kršenje kodeksa profesionalne etike, prema kojem članovi komisije ne smeju na drugi način biti povezani.

- Ako ste na funkciji predsednika saveta guvernera i ako zamrzavate vaše mesto u nekoj firmi, a ta firma se bavi razvojem softvera koji koriste banke koje vi kontrolišete, onda je to posao za policiju – kaže student.

Mentor prof. Karapandže, Urošević, kolateralna šteta Jakišićevog istraživanja, navodi u svojoj biografiji da je osnivač firme Centar za investicije i finansije.

- To su višestruki sukobi interesa! – zaključuje Jakšić.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu

 

 

Komentari (1)

sara

21.10.2019 14:32

Bravo i sve pohvale za ovog mladog, pametnog, a pre svega hrabrog mladića, kome je pravda jako važna!!!.Čestitam mu, jer ovakvi ljudi su retkost, a mnogo više ima onih kao gore pomenuti profesori!!!. To znači da je selekcija jako loša, jer nekvalitet izbija na površinu, samo zato što su agresivni i po svaku cenu hoće da se nađu gde im nije mesto!!!. Podržimo ga svi mi koji mislimo kao on, ako hoćemo da dođe do promene na bolje!!!.