Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Tanjug Andrija Vukelic
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug Andrija Vukelic

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug Andrija Vukelic

- Mi ćemo predsednika Vučića upoznati sa konstantnim kršenjem Dejtona i međunarodnog prava, koje krši visoki predstavnik i Međunarodna zajednica, a tu je i Amerika i koji prema Srbima imaju dvostruke aršine. Kako je moguće, da mi Srbi u Republici Srpskoj nemamo pravo na samopouzdanje, a Šiptari kao nacionalna manjina imaju to pravo? Status Republike Srpske je definisan u Dejtonu, a Srbija, Amerika i Hrvatska su ga potpisali kao garanti - kaže Dodik i dodaje da je predsedniku Srbije već poslat dokument.

Da li smatrate da je prekršen Dejtonski sporazum?

 

Pročitajte još:

Dodik kaže da će pitanje statusa RS biti otežavajuće za Vućića.

- O kršenju Dejtona upoznaćemo i Hrvatsku i međunarodnu zajednicu a Dejton se krši i na štetu Hrvata u BiH. Tražićemo vraćanje nadležnosti otete od Republike Srpske i ova pitanja će biti tema razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem - kaže Dodik.

Republika Srpska i njeno rukovodstvo su odlični, da se traži dosledno provođenje izvornog Dejtona i rešavanje daljeg statusa Republike Srpske.

Proteklih dana u Republici Srpskoj iz arhiva je izvađena originalna Deklaracija koju su 1992. godine potpisali u Ženevi Alija Izetbegović i Momčilo Krajišnik, te međunarodni predstavnici Oven i Stoltenberg kao garanti.

Ova Deklaracija daje pravo Republici Srpskoj na referendum što se u ovom dokumentu vidi, a on nikad nije poništen.

Pročitajte još: