Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Poziv za Srbiju na ovaj samit je neki vid presedana, pošto zemlje Zapadnog Balkana do sada nisu učestvovale na sastancima Višegradske grupe. Pored Vučića i predstavnika zemalja domaćina, samitu u Pragu prisustvuje i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Predsednik Vučić se prvo zahvalio domaćinu Milošu Zemanu.

- Ja sam govorio o svim problemima sa kojima se mi suočavamo, pričali smo i o ruskom uticaju, i o vladavini prava. Ja sam napomenuo i da mi više nismo sigurni šta podrazumevaju prethodni dogovori sa Prištinom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je stav Vašingtona da do priznanja mora doći, a to nije bio uslov ranije. Naša molba je sledeća: Ljudi, recite nam više da znamo ili ne znamo da li ćemo biti članica Evropske Unije 2025. godine!

Pre njega se novinarima obratio domaćin Miloš Zeman, koji je govorio o glavnim problemima sa kojima se suočava Evropska unija danas. Jedan od tih problema na koji je najviše skrenuo pažnju je Bregzit, za koji je odgovornost stavio na samu Veliku Britanija.

Potom je Zeman pomenuo Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, i naglasio da zemlje Višegradske grupe svesrdno podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju, i naglasio je da će pružiti našoj zemlji svu podršku na tom putu.

Pročitajte još:

 

Zatim je usledilo obraćanje predsednika Mađarske Janoša Adera, koji je naglasio važnost primenjivanja svih pristupnih procesa EU za zemlje koje teže ulasku u uniju, čime će "stići" u razvoju sve zemlje evropske zajednice naroda.

Sledeći se novinarima obratio predsednik Poljske Andžej Duda, koji je pozdravio odluku da samitu prisustvuju predsednici Slovenije i Srbije, Borut Pahor i Aleksandar Vučić. Duda je naglasio da je važno da nalazimo zajedničke činioce koji će nas još više približiti, i da je važno da se svi razumemo u vezi ključnih političkih pitanja. On je takođe naglasio da je potrebno sprovoditi odgovornu tranziciju, gde će se uzimati u obzir ekonomske, ali i ekološke potrebe svake zemlje.

Ovo su pripadnici tajnog društva Sveti Đorđe - Gospodari Srbije iz senke!

Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne bezbednosti Dragan Filipović, poznatiji kao major Fića, sa kolegama iz tajne službe planirao je da preuzme vlast u Srbiji Boris Tadić Zoran Đinđić Mira Marković Slobodan Milošević, Foto: ilustracija * Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne

Duda je takođe zatražio da Evropska unije poštuje sve što je obećala zemljama koje teže prijemu, ali je i zatražio da te zemlje moraju da ispoštuju rokove i pravila koja Brisel postavi pred njih.

Potom je novinarima predočila sve što je dogovoreno na sastanku predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, koja je naglasila važnost robotizacije industrije. Tom prilikom je navela svoju zemlju, čiji je motor automobilska industrija, kao primer zemlje koja može ostvariti veću industrijskuz efikasnost robotizacijom.

Čaputova je, kao i svi predsednici pre nje, snažno stala na stranu slobode interneta i borbe protiv cenzure.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je jasno rekao da je prijem Srbije u Evropsku uniju ne samo interes Srbije, već i svih zemalja evropske porodice.

Pahor kaže da je svestan problema sa kojima se suočava Brisel, poput Bregzita, ali da zemlje koje teže prijemu ne mogu da pate zbog kriza koje potresaju Zapad Evrope.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata