Predsednik Srbije govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti UN

Alo.rs | vesti 2018-12-17 09:44:16 2018-12-17 09:44:16

Predsednik Srbije govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o nelegalnom formiranju vojske tzv. Kosova. I Hašim Tači u Njujorku, tvrdi da je "vojska gotova stvar"

Tanjug/Sava Radovanović 14.12.18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku, koja će početi u 21 čas po našem vremenu, zatvore za javnost - njihov predlog je odbijen.

Pročitajte još:

 

Na sajtu Ujedinjenih nacija objavljeno je pismo srpskog ambasadora pri UN Milana Milanovića predsedavajućem SB, u kojem po nalogu naše vlade traži da se hitno sazove sednica i razmotri odluka privremenih institucija samouprave u Prištini da transformiše kosovske snage bezbednosti u oružane. U dopisu, koji je podeljen svim zemljama članicama SB UN, piše:

Savet bezbednosti čini 15 zemalja članica. Od toga, devet je priznalo Kosovo, dok pet nije. Nezavisnost južne srpske pokrajine podržale su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Švedska,Poljska, Peru, Holandija, Kuvajt i Obala Slonovače, dok se za teritorijalni integritet Srbije zalažu Rusija, Kina, Bolivija, Kazahstan i Etiopija.

 

Na put ka Njujorku juče je krenuo i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači. On je novinarima na prištinskom aerodromu rekao da je nezavisno od rasprave na sednici Saveta bezbednosti UN, transformacija "nepovratan proces koji samo može da bude sve snažniji".

- Ako je Srbija uznemirena stvaranjem naše vojske, kosovski Srbi se osećaju sigurno - istakao je Tači. - Formiranjem vojske i postizanjem širokog političkog i građanskog konsenzusa za dijalog sa Srbijom, Kosovo je prethodnih dana ostvarilo izuzetan uspeh.

 

Expand player
Pogledajte više