PODELA, I TO KAKVA! Ovo je PRAVI PLAN SAD i EU za Kosovo!

Srpski telegraf/M. P. | vesti 2018-08-08 00:12:24 2018-08-08 00:12:24

Srbija dobija sever Kosova, ali i donacije i ubrzani put u Evropsku uniju, deo je plana za rešavanje kosovskog plana iza kojeg stoje Vašington i Evropska unija.

Profimedia

- Administracija Donalda Trampa nema rigidan stav prema Srbiji, što je bio slučaj sa prethodnim američkim zvaničnicima, saslušali su stavove Beograda i podržavaju napore Srbije da se pitanje pokrajine reši, ali ne nauštrb jedne strane. To znači da će Srbi na Kosmetu biti zaštićeni, da ć se deo sa većinskim srpskim življem na severu povezati sa centralnom Srbijom - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

On dodaje da ni Albanci neće izgubiti sve.

- S druge strane, ni Priština neće ostati praznih ruku, novom linijom razgraničenja ili podelom, kako god nazvali to rešenje, Albanci će dobiti deo opštine Preševo, uzak pojas uz administrativnu liniju. Veći deo Preševa, Bujanovca i Medveđe ostaju u Srbiji - dodaje ovaj izvor.

SAD su spremne da "pomognu" Prištini da prihvati ovakvo rešenje.

- Hašim Tači otvoren je za takvu mogućnost, s tim da on podelu krsti drugim imenom i govori o korekciji granica. Problem su Haardinaj i ostatak ekipe, koje Vašington želi da usmeri i ohrabri u prihvatanju kompromisa. Niko tu ne očekuje veće probleme, s obzirom na to da je sam Haradinaj rekao da prištinskupolitiku vodi Vašington - kaže ovaj izvor i dodaje da sus e stvari malo promenile i kada je u pitanju pozicija Evrope.

- Nemačka je bila glavni kočničar, stalno su ponavljali da je proglašenjem nezavisnosti za njih to pitanje rešeno. Međutim, sada se i pozicija Berlina menja, i oni, kao i SAD i Francuska, kao što je rekao njihov predsednik Emanuel Makron, žele da se pitanje Kosova reši kompromisom - navodi ovaj izvor.

Expand player
Pogledajte više