Patrijarh Irinej i predsednik Srbije prelomili! (FOTO)

Alo.rs/ M. I. | vesti 2019-03-10 07:44:12 2019-03-10 07:44:12

Sastanak u Patrijaršiji počeo je u 7.30 časova.

Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se ovog jutra s patrijarhom srpskim Irinejom i Svetim arhijerijskim Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte još:

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Irinej rekao je, nakon sastanka da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

Poglavar srpske crkve rekao je novinarima, posle sastanka koji je inicirao predsednik Vučić nakon što je Priština donela platformu, da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gde iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža.

Naglasio je da su ovakvi sastanci veoma važni i potrebni, te poželjni da budu češći, čim se problemi javljaju.

Bitno je, dodao je, da zajedno država i crkva traže najbolje rešenje i stav.

 

"Zahavalan sam patrijarhu i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da me saslušaju. Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst paltforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogardom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili - od nesprovođenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do paltforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema", reka je Vucicć.

Mi smo tačku po tačku, pricip po princip obrazložili i rekli koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi. On je rekao da će nastaviti da razvija ekonomski razvoj države, ali da neće ostaviti narod na KiM.

- Ono čime sam razočaran je međunarodna zajednica koju sam zamolio da spreče da se usvoji platforma. Uvreda za zdrav razum je ono što Priština traži. Nažalost, niko nije reagovao, a vidim da svakog dana imaju neku novu akciju - rekao je Vučić.

Vaš posao je da ukinete takse, pa da vidimo da li ima nastavka dijaloga ili nema, rekao je Vučić.

- Dijalog u kome Srbija treba da vam prizna nezavisnost, da se formira tribunal ili sud za ratne zločine i seksualne zločine, da vam dajemo ikone i kulturno blago, imovinu, sve ok ljudi, jel ste dobro, jel ste jeli, je l ste pili, ima li malo razuma? - rekao je Vučić i najavio da će i ubuduće razgovarati sa predsatvnicima Sinoda o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

 

Expand player
Pogledajte više