Ministri u Vladi Srbije
Tanjug/ Slobodan Miljević
Ministri u Vladi Srbije

Tanjug/ Slobodan Miljević

Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

* Nakon što je "Alo!" ekskluzivno objavio da će trećina ministara i pre izbora leteti iz Vlade Srbije, u Nemanjinoj zavladala neviđena panika

* Mnogi ministri u Vladi Srbije svoje sedenje tamo bukvalno doživljavaju kao pitanje života i smrti, veruju da će im život stati s prestankom ministarskog mandata, smatra politički analitičar Branko Radun 

* Prema našim informacijama, ministri - kojima je postalo jasno da sve osim vrhunskih rezultata nije dovoljno dobro i ne osigurava njihovu fotelju za još naredne četiri godine - panično su počeli da zovu saradnike predsednika države Aleksandra Vučića

Dakle, ako si ministar, imaš sve i sve je divno, ako pak nisi, nemaš ništa i nemaš čemu da se nadaš. Ukratko, ponašaju se kao gospođa ministarka.

Pročitajte još:

Tim rečima je politički analitičar Branko Radun slikovito prokomentarisao činjenicu da je, nakon što je „Alo!“ ekskluzivno objavio da će trećina ministara i pre izbora leteti iz Vlade Srbije, u Nemanjinoj zavladala neviđena panika.

Prema našim informacijama, ministri - kojima je postalo jasno da sve osim vrhunskih rezultata nije dovoljno dobro i ne osigurava njihovu fotelju za još naredne četiri godine - panično su počeli da zovu saradnike predsednika države Aleksandra Vučića. Vučić je, kako smo objavili, i inicirao smene onih koji se nisu dobro pokazali i koji su solirali, a kod njegovih saradnika raspituju se samo da li su i oni na spisku da budu smenjeni.

Podmlađivanje

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS-a, početkom septembra je najavio promene u stranci i ponovio da će biti promenjeno najmanje 50 odsto ljudi na listi za poslanike, kao i da će ta lista biti podmlađena. „Najmanje 50 odsto ministara ćemo promeniti“, poručio je Vučić ističući da želi svežu krv i ljude koji će doneti novu energiju. On je kazao da će zato otvoriti „nove ventile za nove ljude“, ne samo mlade već i starije koji nisu mogli da dokažu svoje sposobnosti.

 

Mi smo, podsećamo, objavili da su ministri Nenad Popović, Goran Trivan, Zorana Mihajlović i Vladan Vukosavljević članovi Vlade Srbije koji bi lako mogli i pre redovnih parlamentarnih izbora da ostanu bez fotelje, a da će verovatno još dvoje pre izbora leteti iz Vade.

A našoj redakciji javilo se troje ministara da ispita ko su tih dvoje koji će ostati bez funkcija, a koje nismo imenovali... Ta situacija Raduna ne čudi jer, ponavlja, svakom od članova Vlade smena bi teško pala...

- Siguran sam da će u Vladi biti ozbiljnih promena, iako lično tipujem da nas to očekuje posle izbora, ali moguće da će biti i pre. Kada se podvlačila crta ko leti, gledali su se konkretni rezultati, ali i to ko je solirao, promovisao sebe i svoju politiku, a ne rad Vlade kao tima. Iz mog ugla ubedljivo su najviše solirali upravo Zorana Mihajlović i Nenad Popović, oni su na vrhu spiska jer su samo promovisali sebe, isticali svoje stavove koji se nekad nisu poklapali sa stavovima Vlade - komentariše analitičar.

Zorana: Red je da ostanemo...

Podsetimo, i dok je većina ministara mudro ćutala, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tokom obraćanja medijima u ponedeljak poručivala je da bi bio red da ministri do izbora ostanu na svojim funkcijama. - Izbori su vrlo blizu, sledeće godine, narod je taj koji političarima daje podršku da li određenu politiku hoće ili ne. Mislim da i Vlada i svi ministri treba do poslednjeg trenutka, do formiranja nove vlade, da daju sve od sebe u svom resoru i učine sve što mogu. Uvek je bilo i biće da tabloidi postavljaju i smenjuju ministre, i to nije neobično - kazala je ona.

Bonus video

Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare