Glasanje
Alo!/Vladimir Marković
Glasanje, izbori

Alo!/Dejan Briza

Glasanje, izbori, Foto: Alo!/Dejan Briza

Vanredni parlamentarni izbori biće raspisani dan uoči Sretenja, a građani Srbije će na birališta izaći 31. marta, saznaje „Alo!” iz dobro obaveštenih izvora.

Zanimljiva je i simbolika, budući da se izbori raspisuju na Svetog Trifuna, 14. februar, kada se po gregorijanskom kalendaru proslavlja Dan zaljubljenih!

Politički analitičar Dragomir Anđelković za „Alo!“ ocenjuje da su ovi izbori odgovor vlasti na zahteve opozicije.

Pročitajte još:

 

- Protesti koje organizuju jesu zahtevi da se održe izbori jer se tamo zahteva promena vlasti, a u demokratskom sistemu vlast se menja samo na izborima. Vlast je očigledno odlučila da opoziciji izađe na crtu. A kada je reč o prognozama, ovi izbori mogu da donesu samo još veću pobedu vlasti. Vladajući blok će biti još jači nego sada, jer opozicija priziva izbore, a zapravo ih se plaši jer je svesna koliko je slaba - kaže on.

Politikolog Jelena Vukoičić za „Alo!” navodi da na predstojećim parlamentarnim izborima, osim vladajuće koalicije, mogu profitirati i one opozicione stranke koje odluče da izađu na izbore.

- Biračko telo SNS-a je veoma stabilno i oni nemaju nikakvog razloga za brigu, što pokazuju i istraživanja javnog mnjenja. Deo opozicije koji najavljuje bojkot to radi jer im je jasno da bi njihov rezultat bio razočaravajući, zato su se oni odlučili na vid političke borbe protestima. Moguće je da će zbog toga profitirati one opozicione stranke koje će na izbore izaći, te nas mogu iznenaditi ulasci u skupštinu malih stranka poput „Zavetnika“, a sigurno će biti i zanimljivih predizbornih koalicija - kaže ona.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić nedavno je imao sastanak sa oko 3.000 članova Izvršnog odbora i beogradskog odbora te stranke, u hali „Pinki“ u Zemunu, a glavna tema bili su i vanredni parlamentarni izbori.

Pročitajte i ovo:

 

Posle tog sastanka, Nebojša Stefanović, član Predsedništva SNS-a, naveo je da je Vučić prisutnima rekao da je povoljan momenat za stranku da se izbori dogode, ali da treba „gledati šire interese“.

- Mi smo uvek spremni za izbore, ali treba videti da li je u ovom trenutku to dobro za Srbiju - kazao je Stefanović i dodao da u SNS-u u ovom trenutku razmatraju šta je u interesu Srbije i, kada budu „formirali mišljenje“ šta je najbolje za Srbiju, „sa tim će izaći".

Đilasov kukavičluk diže Šapića i Šešelja!

„Alo!“ je pisao da bi ovi izbori mogli da iznedre neke nove opozicione zvezde, ali i da ojačaju stare.

- Možda bolji rezultat mogu da očekuju desničarske stranke, poput SPAS-a ili SRS-a”, naveo je Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a.

I politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da bi na vanrednim parlamentarnim izborima, ukoliko bi ih SZS bojkotovao, mogao da profitira SPAS Aleksandra Šapića.

Lider SPAS-a je za „Alo!“ poručio da bi njemu odgovaralo da izbori budu 2020. godine.

- Pre nekoliko meseci smo napravili stranku i, ako ćemo iskreno, ne znam baš koliko bi nam odgovaralo da se izbori održe za dva meseca, više bi nam išlo u prilog da izbori budu održani u redovnom terminu 2020. godine - kazao je on.