Vučić sa predsednikom Konga
prinstskrin
Aleksandar Vučić i Feliks Antoan

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić i Feliks Antoan, Foto: Tanjug/Tanja Valič

* Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Konga

* Dočekan je uz himnu dve zemlje

* Doček priređen ispred palate Srbije

Ispred palate Srbija, u čast predsednika DR Kongo priređena je smotra Garde Vojske Srbije i intonirane su himne dve zemlje.

Nikad u životu nisam video ovako nešto! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/RTS/M.Č. DATUM I VREME: 25.10.2019. 11:43 - 25.10.2019. 12:38 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Komandni centar vežbe "Slovenski štit 2019", kao i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistem S-400 i "pancir".

Predsednik Srbije je poručio da je sa Kongom mnogo prostora za unapređenje saradnje, a posebno kada je reč o trgovinskoj razmeni. Ističe da dve zemlje imaju želju da otvaraju nove horizonte saradnje.

14:15 - Vučić se zahvalio da poštovanju suvereniteta!

Predsednici su se obratili medijima. Vučić je poručio da je sa Kongom mnogo prostora za unapređenje saradnje, a posebno kada je reč o trgovinskoj razmeni.

- Kongo je veoma značajna zemlja za Srbiju, a mi ćemo danas pokazati našim gostima šta Zavod za izradu novčanica može da radi u izradi ličnih dokumenata, tu ćemo ponuditi svoje usluge. Sarađivaćemo i u oblasti vojno-tehničke saradnje. Mnogo toga možemo da uradimo i nadam se da ćemo dobiti poziv kada se budu videli ozbiljniji rezultati, posebno kada je reč o poboljšanju trgovinske razmene, da dođemo u posetu Republici Kongo. Želimo da otvaramo nove horizonte saradnje – rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio Kongu što podržava politiku međunarodnog prava i dodao da će Srbija uvek biti na strani međunarodnog prava.

Predsednik Republike Kongo rekao je da mu je veliko zadovoljstvo i čast da bude prvi državnik države Konogo koji je došao u posetu Srbije.

- Doček koji sam dobio je bio veoma topao. U toku celog boravka do sada, svi putevi i ulice su imale zastave moje zemlje i zaista ne postoji bolji način da se iskaže topao doček i hvala vam na tome – rekao je Čisekedi.

Vučić sa predsednikom Konga

prinstskrin

Vučić sa predsednikom Konga, Foto: prinstskrin

Kako kaže, primetio je da postoji puno zajedničkih tačaka između Srbije i Konga.

- Obe države su upoznale strašne strane rata. Imamo puno suseda, Srbija osam, a Kongo devet. Veoma smo povezani sa svojim matičnim zemljama i mi smo dva naroda koji su veoma topli domaćini. Svi ovi elementi dokazuju da imamo zajedničku sudbinu i da treba da radimo zajedno daleko više – rekao je predsednik Konga.

Čilombo je rekao da smo bliski narodi koji treba da se okrenu jedni drugima, i da treba da, kako kaže, imamo zajedničku budućnost.

- Treba da razmenjujemo iskustva, stručnjake... Postoje mnoge oblasti u kojima ćemo sarađivati, pričali smo i o tehnogiji, o hartijama od vrednost, takođe i o poljoprivredi, ali i naučnim razmenama – rekao je predsednik ove afričke države.

Kako kaže, srećan je i zadovoljan što se nalazi u Srbiji i što će narednih dana, meseci i godina Kongo imati lojalnog parnera koji nas voli i koji, kako kaže, želi da radi uz Kongo kako bi se razvijao.

- Podržaćemo Srbiju u svim njenim poduhvatima, kako na međunarodnom nivou tako i u regionalnoj ravni – rekao je Čisekedi. 

 

12:45 - Počeo razgovor Vučića i predsednika Konga

Aleksandar Vučić i predsednik Konga

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić i predsednik Konga, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dva predsednika razgovaraju tet-a-tet, a potom će se obratiti medijima.

Aleksandar Vučić i Feliks Antoan

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić i Feliks Antoan, Foto: Tanjug/Tanja Valič

12:30 - Doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Demokratske Republike Kongo Feliksa Antoanua Čisekedija Čilomba, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

 

 

Aleksandar Vučić i predsednik Konga

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić i predsednik Konga, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pedesetpetogodišnji Čisekedi Čilombo je u januaru postao predsednik Konga posle pobede na izborima održanim krajem prošle godine.

Aleksandar Vučić i Feliks Antoan

Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić i Feliks Antoan, Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je na toj funkciji nasledio Džozefa Kabilu (47), koji je bio na vlasti od 2001. godine. To je bila prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u DR Kongo od kada je ta zemlja stekla nezavisnost pre gotovo 60 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!