"NEMOJTE DA SE PRAVITE NEPISMENI" Opasno je! Vučić pročitao obaveze Srbije: Nemojte da se igrate, ovo smo potpisali u Dejtonu svi!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima, posle sastanka sa predstavnicima Republike Srpske, da su podelili zabrinutost zbog Deklaracije SDA, da su konstatovali da problem postoji, ali da je njegov apel da pokažu punu uzdrzanost i da ne reaguju prenagljeno.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Tanjug

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da nam je mir potreban kao "hleb nasušni" i da je ove ljude i njihovu zabrinutost potpuno razumeo, ali da ih je zamolio da ne reaguju prenagljeno.

DEA I SARAPA PRESTALI DA DIŠU Vesić izgovorio imena povezana s firmama, istina je izašla na videlo

Takođe je odbacio stalne prigovore da se Srbija navodno meša u unutrašnje stvari BiH, iako je potpisnica i garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

"Neki smatraju da će Srbija dok god postoji biti suviše velika i jaka. I kada bismo je skoro uništili, ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli", primetio je Vučić.

"Politika Srbije je razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti. Moj poziv je na uzdržanost i šta god mi možemo da učinimo da tenzije smanjimo... Apel Srbima u ime Srbije, zato što nam je mir potreban kao hleb nasušni. A Srbija će biti uz svoj narod, nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo, života ljudi", rekao je Vučić.

ALO.RS EKSKLUZIVNO OTKRIVA Iza afere o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju krije se jeziv plan: Srbiju baciti na kolena, hiljade ljudi ostaviti bez posla!

On je istakao da bi "bilo kakav sukob znacio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas".

Podsetio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji može da se menja samo dogovorom sva tri naroda.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Tanjug

A na eventualne prigovore što se Srbija bavi Deklaracijom SDA uzvraća podsećanjem da je Srbija kao strana potpisnica tog sporazuma dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje", rekao je Vučić.

On je pročitao šta su sve obaveze Srbija po Dejtonskom sporazumu, kako u regionu ne bi govorili da se Srbija ponaša neodgovorno i da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

IZMEĐU 20. NOVEMBRA i 1. DECEMBRA Uplaćuje se velika pomoć penzionerima! Za ljude sa najmanjim primanjima stiže značajno olakšanje!

Objasnio je da se suštinske obaveza Srbije kao sukcesora SR Jugoslavije da se mogu podeliti u dve vrste, koje su izričito propisane odredbama Opštem okvirnog sporazumu i mogu se dalje podeliti u tri grupe.

To je da Srbija i BiH priznaju jedni druge kao suvuerene države u međunarodnim priznatim granicama, načelo za sporazum o reginalnoj kontroli naoružanje i sporazum Srbije i NATO o tranzitnim aranžmanima, rekao je Vučić.

Sastanak u Predsedništvu Srbije
Sastanak u Predsedništvu Srbije, Foto: Tanjug

"Druga vrsta obaveza je iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, a cilj uspostavljanje i održavanje trajnog mira. Srbija je garant sprovođenja mirovnog sporazuma, to jest dužna je da čuva poredak koji je usporavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za svako krsenje Dejtonskog sporazuma koji je međuinarodni pravni ugovor Srbija je obavezna da da svoju reakciju, svoje mišljenje i sud. Za one koji su namerno nepismeni ili se prave da im to objasnim".

"Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Išao je i lider jedne evropske zemlje. Neki smatraju da Srbija dok postoji da ce biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli", rekao je srpski predsednik.

AMERIČKI MRTVI ČVOR! Merkelova leti za Njujork, tražila da joj odvoje Vučića! Srbija juri Grčku, Albanci prave dogovor sa Trampom!

Kaže da je tražio u skladu sa principom dobre vere i savesnog ponašanja - bona fide da razgovra o deklaraciji SDA sa svim ljudima iz Republike Srpske i da su i oni to prethodno tražili.

Rekao je da su predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj, kao i njeno rukovodstvo, osudili SDA deklaraciju, kao i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treći odnos je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.

Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 22:13 - 20.09.2019. 22:23 Tek po­sle ove kri­ti­ke Ba­bić se po­ka­jao i izvi­nio, ia­ko se ne­zgo­da do­go­di­la 31.

Politika Srbje je, ističe Vučić, da na sve to Srbi moraju da budu veoma uzdržani, rekao je i pozvao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve naše ljude da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima Srpske i Srbije, kao i BiH, a to je da damo sve što možemo od sebe da se sačuva mir i stabilnost.

"Bilo kakav sukob značio bi ekononski krah i kraj za sve nas i kraj dobre budućnsoti za sve nas. Zato da pokušamo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporauzma. A poltičika pozicija Srbije da mi poštujemo postoajanje BiH kao jedna države, koju čine dva entiteta, sa svim njihovim naldeznžostima, kao i dogovor tri konstituivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ta poziciaj je principijelana i nepromenjiva", naveo je Vučić.

VESIĆ OCENIO ĐILASOVO REŠENJE ZA KOSOVO Pre šest godina je tražio da se Srbi isele: "Onda reci - imam Haradinajev plan, hoću da ga sprovedem!"

Ističe da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima.

"To moraju da znaju svi", istakao je on ukazujući da je Srbija garnat Dejtonskog sporazuma.

DONELA VAŽNU ODLUKU?! Tanja Miščević iznenadila srpsku javnost! Povlači se sa funkcije

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Saban66
  22/09/2019 - 13:20
  Dejtonski mirovni sporazum treba da se menja u pozitivnom smislu,tj,da olaksa i pojednostavi zivot svih gradjana bosne i hercegovine i omoguci potpunu funkciju drzave.ps.uz dogovor konstitutivnih naroda da se menja i dejtonski sporazum.
 • Korisnik: Petra
  21/09/2019 - 20:39
  Prave se blesavi,zaboravni.Samo jako predsednice,uz vas je narod.
 • Korisnik: Petra
  21/09/2019 - 20:38
  Tako je predsednice.
 • Korisnik: Hedona
  21/09/2019 - 15:24
  Stvarno je opasno za sve građane koji žive na Balkanu, izbio bi još jedan veliki Balkanski rat. Naravno da deklaraciju SDA treba odbiti,kao i sve druge koji bi ugrozoli Dejtonski sporazum. Slažem se za konstatacijom da je opasna igra u pitanju.Vreme je da se prestane sa delovanjem ekstremističkim grupama na Balkanu.
 • Korisnik: Kristina
  21/09/2019 - 15:13
  Dejtonski sporazum je garant mira i stabilnosti!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi