Majk Pompeo
AP
Majk Pompeo

AP

Majk Pompeo, Foto: AP

* Američki sekretar Majk Pompeo ohrabrio je Srbiju da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznanju

* Ovo je objavljeno na sajtu Stejt departmenta

* Pompeo je tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti

Pompeo je pohvalio i snažnu vezu između SAD i Srbije i podržao integraciju Srbije u EU.

„Državni sekretar i predsednik Vučić razgovarali su o zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prosperitetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji“, piše u saopštenju.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da bi se postigao dogovor i iskoristili potencijali obe zemlje.

Vučić i Pompeo

Alo

Vučić i Pompeo, Foto: Alo

Pompeo je istakao i dobre odnose SAD i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, da će se dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju nastaviti početkom decembra.

Pročitajte još:

 

Upitan da li su Beograd i Priština, nakon njegovog sastanka sa Pompeom, bliži nastavku dijaloga, Vučić je rekao da se to teško može očekivati pre održavanja prištinskih izbora, koje očekuje 6. oktobra, iako još nisu raspisani.

Srpski predsednik zagrmeo o Kosovu! Nakon onog što je izgovorio, Amerika ZAĆUTALA!

AUTOR: Alo.rs/I.L DATUM I VREME: 20.08.2019. 21:26 - 20.08.2019. 21:35 Sastanak sa američkim državnim sekretarom održan je u 18.30, Vučič se nakon susreta sa Pompeom oglasio i rekao jasan stav Srbije po pitanju Kosova. Analitičari ovaj sastanak vide kao vrlo važan u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine!

- To znači, u najboljem slučaju početak decembra, ali je i pre toga važno da se govori o ukidanju taksi - rekao je Vučić za TV Prva.

On je naveo da nije problem da li će se dijalog nastaviti za dva, tri ili šest meseci, iako je vreme veoma važno imajući u vidu određene političke činjenice, već je bitnije da se sačuva mir u tom periodu.

Naveo je da je zadovoljan i zbog činjenice da mu se čini i da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea.

- Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kog mi dolazimo - zaključio je predsednik Srbije.

Američki državni sekretar ugostio je Vučića na radnom ručku, a Pompeo je nakon sat i po razgovora tražio da se razgovor produži za još 15 minuta.

Bonus video

Dojava o bombi ispred skupštine Srbije

 

 

Komentari (4)

Nikodije

21.08.2019 16:37

Polako ali sigurno!

Saša

21.08.2019 16:48

О судбини Србије, а самим тим и КиМ као њеног дела, одлучује само српски народ, а не друге државе и појединци.

xxdet

21.08.2019 20:48

Odavno je Gospod odlucio, KiM je Srpska zemlja, kome se to ne svidja siroko mu polje. Znaju to Amerikanci, rekli su im Rusi. Sad samo da Ameri smisle kako da iz toga izadju bez povijenog repa, ali ce to tesko moci da izvedu. Znaju to Amerikanci, rekli su im Kinezi.

aco

22.08.2019 03:16

NE treba nista verovati kaubojima.Lagali su jucer, lazu danas i lagace i sutra.