Novi haos na Kosovu 20. aprila?!

J. Marković | vesti 2018-03-28 17:04:16 2018-03-28 17:04:16

Taman što je završena jedna kriza na Kosovu i Metohiji, postoji mogućnost da se novi nemiri dogode već za dvadesetak dana.

Tanjug/Dragan Kujundžić 27.3.201

- Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i ustava Kosova - rekao je Ljekaj za KTV i dodao da vlada Ramuša Haradinaja svaki korak čini u saradnji sa državama Kvinte.

S druge strane, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je Srbi neće odustati, uprkos pretnjama koje stižu od pojedinih ministara u Prištini, jer na to imaju pravo.

Simić: Priština nema razloga da nas hapsi

Igor Simić, poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu, poručio je govoreći o pretnjama koje stižu iz Prištine da će međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba.

- ZSO formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom, koji prema kosovskim institucijama predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila kosovska skupština, i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu kosovskog ustava, što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima? - upitao je Simić na TV „Pink“. Na pitanje da li mi možemo samostalno da formiramo ZSO, on je rekao da je to apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je apsolutno u saglasnosti sa željama srpskog naroda na KiM.

- Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od ZSO jer je to naše pravo i nešto što je i međunarodno pravo. Jer Zajednica srpskih opština je potpisom Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU, postala i deo spoljne i bezbednosne politike EU, a ne samo obaveza Prištine - izjavio je Đurić za TV „Pink“.

Komentarišući Ljekajevu tvrdnju da kosovski organi sve svoje poteze vuku u koordinaciji sa zemljama Kvinte, on je kazao da je uveren da njihovo ponašanje ne bi bilo moguće bez otvorene podrške određenih krugova u SAD i u EU.

- Naši ljudi ne treba da se plaše, jer država Srbija je spremna da zaštiti naš narod i nikome nećemo dozvoliti teror i nasilje nad njima - rekao je Đurić i dodao da je zato veoma važna poruka koju je predsednik Aleksandar Vučić poslao nakon događaja u Kosovskoj Mitrovici i da ona znači da neće biti moguće „ni nove ’Oluje’ ni novi ’Bljeskovi’”.

Promovisan logo ZSO

Sa nepunih deset minuta zakašnjenja u odnosu na najavljeni simboličan početak u 12.44 u 12.53 počela je prethodno najavljena sednica deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Sednica je održana u Mitrovačkom dvoru, dva dana nakon što su na istom mestu pripadnici ROSU uz upotrebu sile priveli Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM. U sali je bilo prisutno 120 od 150 odbornika, a promovisan je i budući logo ZSO.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je kazao za „Alo!” da je u pitanju ozbiljna pretnja, koja je apsolutno neutemeljena na bilo čemu drugom osim na nasilju.

- Mislim da Srbija ne sme na to da se obazire. Ako Srbija ne realizuje ono što je najavila u vezi sa osnivanjem ZSO, to bi bio znak koji bi bio protumačen kao poziv za dalje pritiske na nas. Treba raditi selektivno i započeti sa osnivanjem ZSO na severu Kosova, gde su Srbi ipak u situaciji da mogu da se brane, a na jugu je treba praviti u drugoj fazi, da ne bismo ugrozili ljude koji su ostavljeni na milost i nemilost Prištini - kazao je on i dodao da sumnja da će evropske institucije reagovati na ove pretnje.

- Ali mislim da će upozoriti Albance da ne pokušavaju sa akcijom na severu - zaključio je Anđelković.

Podsećanja radi, Goran Rakić, predsednik Srpske liste, najavio je u utorak da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade, kao i da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

 

Expand player
Pogledajte više