NATO general željan srpske krvi!

Jelena Đondović | vesti 2018-03-10 15:53:43 2018-03-10 15:53:43

General NATO Ketris Skaparoti tvrdi da su Srbija i srpski narod najveći problem na Balkanu i dodaje da je Alijansa spremna da reaguje da bi sprečila dalje razvijanje „ruskog kancera u regionu”.

epa

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, general Kertis Skaparoti, komandant snaga NATO u Evropi, rekao da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na Zapadnom Balkanu.

Na konkretno pitanje koja je zemlja najveći problem, odlučno je rekao - Srbija. Na ponovno pitanje da li je mislio baš na Srbiju ili možda na Republiku Srpsku, rekao je definitivno Srbija, kao država, ali i uopšte srpska populacija na Balkanu! On je naveo i da Rusija koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine!

General Skaparoti naglasio je i da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu i dodao je da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu, prenela je "Al Džazira".

Komandant NATO istakao je da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje Zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu.

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je za „Alo!“ da su ovo i više nego ozbiljne poruke, te da ih tako treba i shvatiti.

 - Ovo su vrlo zabrinjavajuće poruke. Skaparoti je već ratovao na Balkanu, pa mu se valjda osladilo. Ipak, Srbija će ove reči znati da protumači i da na njih adekvatno reaguje - rekao je Dačić.

BRUKA: Milićeva: Srbi jesu najveći problem

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić u izjavi za "Al Džaziru", stala je na stranu generala Skaparotija i za probleme u regionu optužila Srbe.

„Postoji širok dijapazon koji koriste Rusi na Balkanu. Kada je rekao 'srpska populacija', general Skaparoti mislio je i na Srbe u Crnoj Gori koji miniraju dešavanja u toj zemlji. Toliko su spojeni sudovi na Balkanu i zaista je najveći problem je u Srbiji. U ostalim delovima Balkana postoji svest da je uticaj Rusije kancerogen. Dok vlast u Srbiji navodno ide ka EU, a bez jasnog otklona od Rusije. Ona je istakla i da „Nažalost, još četiri zemlje članice EU nisu priznale Kosovo”.

Kada je reč o prekidanju veza sa Rusijom, šef srpske diplomatije kaže:

- Svima je više puta i jasno stavljeno do znanja kako od predsednika Aleksandra Vučića, tako i od mene da Srbija neće prekidati svoje bratske veze sa Moskvom. Očigledno je da mnogima smeta jaka i stabilna Srbija, ali mi nećemo odustati. Tuđe nećemo, nikoga ne napadamo, ali moramo sebe da čuvamo - poručio je on za naš list.

I diplomata Zoran Milivojević smatra da su poruke koje smo dobili zabrinjavajuće, ali i da je sasvim jasno zašto nam one stižu.

- Njima pre svega smeta što je Srbija nezavisna i što je vojno neutralna. Naročito im smeta što Srbija i srpski narod imaju svoje ja, što hoće da govore u svoje ime i da se ponašaju u skladu sa svojim interesima. Srbija i srpski narod neće da se odriču svog identiteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sve ovo što dodatno pominju Rusiju u kontekstu je njihovog nadmetanja sa njom - ocenjuje diplomata.

Ratovao u Bosni, Iraku i Avganistanu

General Kertis Skaparoti, glavnokomandujući snaga NATO u Evropi, pod svojom komandom ima vojske čak 51 zemlje. On je na ovom mestu zamenio Filipa Bridlava. Neposredno je učestvovao u brojnim operacijama na teritoriji Iraka, Avganistana, Ruande, Bosne i Hercegovine i Liberije. Njega još zovu „vojnik u državnoj službi”.

 

 

Expand player
Pogledajte više