Naprednjaci se odriču Tome?!

Ekipa Alo! | vesti 2017-01-10 00:04:10 2017-01-10 00:04:10

Vučićeva kandidatura je rešenje za SNS!

Oliver Bunić

Kandidatura lidera naprednjaka i premijera Aleksandra Vučića na predstojećim izborima za šefa države bila bi jedino racionalno rešenje za tu stranku, jer je popularnost aktuelnog šefa države Tomislava Nikolića opala u odnosu na 2012. godinu, što je razlog za alarm u SNS-u, tvrde stručnjaci za „Alo!”, reagujući na rezultate predizbornog istraživanja koje je „Alo!” ekskluzivno objavio.

Podsetimo, prema rezultatima istraživanja Tomislav Nikolić bi mogao da računa na samo 37 odsto podrške u prvom krugu izbora, dok bi njegova pobeda u drugom krugu bila pod velikim znakom pitanja, jer bi tada imao iste šanse kao i, na primer, Vuk Jeremić.

S druge strane, rezultati ovog istraživanja nam ukazuju na to da bi premijer Aleksandar Vučić, ukoliko odluči da se kandiduje, odneo ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima još u prvom krugu i tada osvojio čak 57 odsto glasova.

Stefanović: Kandidata biramo u stranci, ne u medijima

Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović uveren je da će uskoro stranački organi raspravljati o kandidatu naprednjaka na predsedničkim izborima.

"Uveren sam da ćemo uskoro imati stranačke organe na kojima ćemo raspravljati o toj temi i, kao sto je predsednik stranke Aleksandar Vučić i rekao, do Sretenja izaći sa nekom odlukom", rekao je on.

Upitan da li ima stav ko bi trebalo da bude taj kandidat, Stefanović je rekao da članovi SNS-a stavove iznose na stranačkim organima, a ne u medijima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da naprednjaci ne smeju da dozvole sebi taj luksuz i da se kockaju sa podrškom kandidaturi Tomislava Nikolića.

- Kada se pogledaju ovakvi rezultati istraživanja, jasno je da je jedino racionalno rešenje za SNS to da ne podrže Tomislava Nikolića i da kandiduju Aleksandra Vučića, čija se pobeda nijednog sekunda ne dovodi u pitanje. Naprednjaci sebi ne smeju sebi da dozvole taj luksuz da izgube u drugom krugu predsedničkih izbora - kaže on za „Alo!”.

Vučićevu pobedu na izborima za šefa države u Srbiji ne dovodi u pitanje ni politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Mislim da bi Vučić bio još jači sa kampanjom, možda bi Šešelj išao gore. Od početka nije izvesno da će Nikolić da pobedi i zato je ta priča o Vučićevoj kandidaturi smislena. To meni nije nerealno, jer je Vučić najpopularniji političar i sigurno da bi i u predsedničkoj trci bio prvi - rekao je on za „Alo!”, dodavši da ga ne čudi mnogo rezultat Tomislava Nikolića.

- On je sve vreme bio u Vučićevoj senci, podržao je sve što radi Vlada i ako bi pratili svih pet godina njegovog mandata, zapamtili bi samo da je dao ostavku na mestu predsednika SNS-a. Ništa autentično nije sproveo kao predsednik. Davao je podršku, bio je manje nametljiv nego Boris Tadić, ali da biste zadržali popularnost, morate da budete aktivniji činilac u politici. Nikolić je bio suočen sa negativnom kampanjom u medijima i od strane opozicije, tako da je pad njegove popularnosti u odnosu na 2012. očekivan. Tih 38 odsto je velika nepoznanica za politički život u Srbiji i neka vrsta strepnje za naprednjake - naveo je Vuk Stanković.

Joksimović: Vučić je veoma popularan

Partije treba da imaju svog kandidata za predsednika Srbije, jer onda građani znaju za kakvu politiku glasaju i šta mogu da očekuju od predsednika, izjavila je Jadranka Joksimović, funkcionerka SNS-a i ministarka.

"Vučić je čovek koji mnogo radi. I kada se ne slažem s njim, ja poštujem to što radi, naravno da se čovek bavi svime i da ima veliku popularnost, ali da li je to razlog da se kandiduje, to se meri time šta može da uradi predsednik Vlade, a šta predsednik”, kazala je objasnivši da je za velike rezultate potrebna sinergija između predsednika i premijera, a da ne mogu da postoje „kočničari”.

„Ne može da bude na vlasti neko ko se ne bi potpuno slagao sa reformama. Mislim da zbog toga Vučić ima dilemu”, rekla je ona.

Krstić: Nikolić je potcenjen!

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra, s druge strane, da istraživanja potcenjuju Nikolića.

- Istraživanja javnog mnjenja svakako su važan faktor pri donošenju odluke o kandidatu, ali ne smeju biti jedini i presudni. Mislim da sva istraživanja potcenjuju Nikolića, a ja, koji sam radio nekoliko kampanja u kojima je Nikolić bio protivnik, tvrdim da je on izuzetno jak kandidat i prvi prirodni izbor glasača. Svako ko ga uzme olako i potcenjivački, neprijatno će se iznenaditi kada vidi rezultate predsedničkih izbora - tvrdi Krstić.

 

Expand player
Pogledajte više