Milica Jurić
screenshoot
Milica Jurić

screenshoot

Milica Jurić, Foto: screenshoot

- Ja sam Milica Jurić. Izbeglica sam. U Srbiju sam došla iz ličkog sela. Bezbrižno detinjstvo prekinula je prva "Oluja". Ubili su mi strica. Pitam zašto, odgovorili su da više neće doći. Iste noći brat, sestra i ja sa babom napustili smo dom. Mama i tata su ostali da čuvaju dom. Sa pet godina nije mi bilo jasno zašto. Otac je mobilisan a majka nije htela da ga napusti. Svake noći je spavala sa bombom ispod jastuka. Tata joj je rekao "Ako dođu, spasi se".

PROČITAJ JOŠ:

Sa devet godina sam već razumela šta se dešaava. Plakala nisam. Deda Milan je tu noć osedeo, dok smo gledali traktore. Tražio je pogledom oca i majku. Majka je bila u koloni, a otac je ostao da brani selo. Nekoliko dana su trajala večno, a onda na vratima vidim majku. Dan kasnije još jedna radost. I otac je došao. Zagrljajima, suzama, priči, nije bilo kraja. Dedi prvi put vidim suze. Selo je uništeno, sve je spaljeno. Nema više Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da je svaki san bioo lici. Umro je 2004. sa ličkom kapon na glavi.

Poštovani, odrasla sam prerano, saznala šta znači biti izbeglica. Imala sam sreće. U Srbiji sam našla novi dom, njoj darujemo i potomke. Moju Liku neću zaboraviti, a mojoj Srbiji hvala za sve što mi je dala -rekla je Milica.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske akcije "Oluja" 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 250.000, počela je večeras molebanom koji služi patrijarh srpski Irinej ispred manastira Krušedol.

Krušedol

Tanjug

Krušedol, Foto: Tanjug

Obeležavanju pod sloganom "Oluja je pogrom" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDS S Milorad Pupovac, mministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije "Oluja" i veliki broj građana.

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Tanjug

"Oluja", Foto: Tanjug

Predsednik je ranije pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Krušedol

D.S.

Krušedol, Foto: D.S.

U akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

mimi jale

05.08.2019 16:40

Na hiljade je takvih potresnih sudbina i zar to da se zaboravi i oprosti.