Tramp i Marković
AP
Tramp i Marković

AP

Tramp i Marković, Foto: AP

U ovom stilu je predsednik SAD Donald Tramp neumesno gurnuo premijera Crne Gore Duška Markovića, kako bi izbio u prvi plan na NATO samitu u Briselu. Trampov krajnje bahati i nekulturni potez izazvao je lavinu negativnih komentara širom planete, a njegov gaf preneli su svi vodeći svetski mediji.

Američki predsednik je poznat po tome da mora da bude u centru pažnje, no kako mu je crnogorski premijer u tome zasmetao zaklanjući mu objektive kamera, morao je da ga ćušne i stavi mu do znanja ko je glavni. Na snimku se jasno vidi kako prvi čovek SAD levom rukom snažno gura Markovića i odmah nakon toga namešta svoj sako i uzdiže glavu ponosno, praveći se kao da se ništa nije desilo. Crnogorski predsednik vlade je na gurkanje odgovorio smeškom.

Kolinda obigravala oko Trampa

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović satrla se da privuče Trampovu pažnju, ali on ju je kulirao. Ona se svom snagom trudila da privuče pažnju predsednika SAD tokom slikanja na samitu NATO u Briselu, ali joj to, sudeći po fotografijama, nije uspelo. Kolinda se trudila da se ne odvaja od Trampa, ali njegova pažnja je bila usmerena na sve, samo ne na nju - ćaskao je sa drugima, kucao poruke...

I dok društvene mreže i strani mediji gore od negativnih komentara na račun neprimerenog ponašanja Donalda Trampa, koji je, kako pišu, na taj način ponizio Crnu Goru, Marković tome ne pridaje nikakav značaj, čak, navodno, nije ni obratio pažnju.

On je incident ocenio kao „bezazlenu situaciju” i dodao da je prirodno da „predsednik SAD bude u prvom redu”.

- Nisam registrovao to kada se desilo. Video sam na društvenim mrežama. To je bezazlena situacija - kazao je Marković.

Politički analitičar Branko Radun kaže da Trampov gest nije slučajan i da nosi poruku da mora da se zna „ko kosi, a ko vodu nosi“.

- Tramp i ne zna na mapi da pokaže gde je Crna Gora. On generalno ima problema sa NATO i želi da preuzme kontrolu nad tom organizacijom. Njegov gest može da se tumači u stilu „sad sam ja došao, sad ću vam pokažem”, i to na malo kaubojski način, ali ne prema Crnoj Gori, nego prema svima. Poruka je da neko mora da sluša Amerikance, jer je on nezadovoljan ponašanjem članica NATO zbog toga što one neće da ulažu dovoljno novca u odbranu. Što znači da ne kupuju dovoljno američkog oružja, a on je tu došao kao neko ko lobira za američku vojnu industriju - ističe Radun.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da nije video snimak, ali da pretpostavlja da je Tramp samo išao na svoje predodređeno mesto. On je dodao da je mesto lidera zemalja članica NATO za fotografisanje unapred utvrđeno i pretpostavio je da je Tramp samo pratio plan.

Komentari (8)

Kovalski

27.05.2017 08:07

Pa i nebitni su i Crna Gora i Hrvatska.

Pera Detlic

27.05.2017 09:02

@Kovalski - Trpaju se gde im nije mesto a toliko su veliki da ih mozes prepisati.

Dragan

27.05.2017 09:12

Овај "човек" је ШАРЛАТАН. Не могу да верујем ко је председник једне такве државе.

Tamara

27.05.2017 09:30

Mnogo je vazniji ovde ovaj snishodljivi pogled CRNOGORCINE ... postoji li ista poniznije u istoriji covecanstva ??? U ljudskoj prirodi je pogledati zacudjeno kad se neko ovako posere na tebe , pa onda kad vidis o kome se radi da krenes da se ulizujes i osmehujes , medjutim NE ovaj nesrecnik je svestan toga DA JE ISPOD SVIH i onda sta ostaje ... tuga cemer i jad . Naravno povratkom u svoju DRZAVU krece pokazivanje MOCI na ljudima bez zuba - kao sto je pijanduri uvek kriva samo njegova zena kuci .

CRNOGORAC

27.05.2017 10:42

Dusko Markovic je pokazao ovoj sirovini kako se ponasa pravi diplomata na zadatku, pravi premier, i gospodin....svaka mu cast...

Curcic Srdjan

27.05.2017 10:54

Nije bitno dal je cinovnik crne gore ili srbije, on bi to uradio i putinu i i kineskom predsedniku ali zato sto covek nije tacan ..i ja vam.kazem mi Srbi sad kao likujemo sto je gurnuo ovog coveka, i velicamo trampa i njegovu pobedu..a istina je drugacija tramp ce tako da nam ga sukne da cemo da se pusimo, amerucka politika nece se menjati prema nama..sa trampom procicemo jos gore zivi bili pa videli

Сале

27.05.2017 11:52

Браво Тамара овде ти је свака златна,одлично си ово рекла,апсолутна истина за такве ликове попут овог из ЦГ

DA

27.05.2017 12:13

Dusko je dobio nevidjenu promociju i rekalmu ,jer narod pada na to da je neko zrtva.sto je on ispao kada ga je Tramp gurnuo.Dakle on da se Trampu zahvali.Od danas sam Trampov obozavatelj jer sam video kako se poneo na nasrtanje Kolindin. Taj covek tacno zna sta radi i nije slucajuno ni bogat ni uspesan.