Milomir Marić
Printscreen
Milomir Marić

Printscreen

Milomir Marić, Foto: Printscreen

Plan je bio da trupe koje su Amerikanci morali da povuku iz Nemačke, nakon 40 godina od završetka Drugog svetskog rata, rasporede u Bosni i po Kosovu. Time bi revitalizovali NATO kao potrebnu oružanu silu koja bi sprečavala međuetničke sukobe, humanitarne katastrofe... Milošević nije iskoristio tu šansu.

To što su tada Amerikanci nudili u Dejtonu za Kosovo je bilo dosta fleksibilno. Ja sam pročitao taj njihov papir. Oni su nudili koncept - više od autonomije, a manje od nezavisnosti. Posle Dejtona je poslednja šansa za rešavanje Kosova bila 1998. godina kada je usvojena rezolucija SB UN 1160 u kojoj se kaže da je UČK teroristička organizacija.

BIL KLINTON U PRIŠTINI OBRATIO SE BIVŠOJ " NATO PEŠADIJI" Volim "Kosovo", velika je čast je bila što sam 1999. bio uz vas dok ste se borili

Amerikanci su otovorili vrata da svojim učešćem eliminišu takvu pretnju a da svoje trupe udome u Bonstilu. Oni su nam stalno govorili - ne možete sami to da rešite. Nije Milošević imao nikakav rok ali postoji bezbroj telegrama od Amerikanaca koji su nam rekli - vi ovo sami ne možete da rešite, treba vam pomoć gorile od 300 kilograma.

To mi je isto rekao Endi Ber u zoru bombardovanja. U Rambujeu su zaoštrili, tu su tražili sve. Ne samo trupe na Kosovu već da im se omogući pristup celoj teritoriji tadašnje SRJ.

"U SRBIJI JOŠ BROJE VOJNIKE" Najveći britanski list traži da NATO ostane jer Prištini preti VELIKA OPASNOST, ali imaju i skriveni lični cilj!

Da smo rešili problem Kosova i da smo pustili Amerikance ne bi bilo bombardovanja. Ali kada kažem rešili mislim na koncept - više od autonimije, manje od nezavisnosti.

Ono što nam je nuđeno u Rambujeu je bila kapitulacija za nas, a to niko nije mogao da potpiše. Kod Amerikanaca je sve vođeno interesima. Znate ako ne prođe šarm Holivuda onda prolazi šarm Pentagona. E mi smo dobili šarm Pentagona.

Nebojša Vujović

printscreen

Nebojša Vujović, Foto: printscreen

Nešto se ne zna... Naime, 5. aprila 1999. na 50. godišnjicu NATO, održan je samit Alijanse u Istanbulu na nivou šefova država i vlada. U tom dokumentu, tzv. Istanbulskoj deklaraciji NATO, stoji jedan član u kome se kaže: "Nijedna država koja pretenduje na članstvo u EU ne može da uđe u Evropsku uniju dok ne postane članica NATO."

Ja sam bio u pregovorima... I nismo pregovarali u Kumanovu već u francuskoj vojnoj bazi kod Tabanovca. Na pola puta zapravo od Tabanovaca do Kumanova. Jednom smo pobegli na roštilj u Kumanovo.

Spavali smo pod šatorima na metalnim stolicama a oni nas budili i donosili novu seriju papira. Mariću, ja nisam pregovarao u briselskim salonima i jeo kolačiće već pod šatorima na zelenim stolicama, drvenim klupama i prašnjavom zemljanom terenu i pod bombama...

BABA SE SMORILA, KAKVA BLAMAŽA Albanci potpuni AMATERI, napravili Olbrajtovoj bistu, a kad su otkrili spomenik, matoroj zastala KNEDLA u grlu! (FOTO)

Ja sam promenio mesto održavanje pregovora. Ja sam iz kafane Evropa 93 prebacio u Tabanovce. A u toj kafani nismo ni bili. Meni su ubili kapetana dok smo dolazili na pregovore. General Lazarević mi je rekao da odem i da izdejstvujem promenu mesta pregovora. A onda me je pozvao Milošević.

- Vujoviću šta si to uradio?, pitao me je Milošević.

- Promenio sam predsedniče mesto pregovora.

- Zašto si to uradio?

- Ubili su mi kapetana...

- Koga si pitao?

- Nisam nikoga... Ali ako ne mogu da pregovaram o mestu održavanja pregovora kako ću da pregovaram o suštini sporazuma.

- A gde su sad pregovori?, upitao me je Milošević

- U Tabanovcima...

- A pa dobro... Jednom kod njih jednom kod nas.

- Predsedniče Tabanovci nisu kod nas već u Makedoniji.

Taj sporazum koji smo izdejstvovali je bio maksimum pod tim okolnostima i smatram da i danas treba da se držimo Rezolucije 1244.