vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca

Tanjug

vrtić, deca, Foto: Tanjug

Odbornici novosadske Skupštine grada odlučili su u četvrtak, 12. decembra, ubedljivom većinom glasova, da planirani iznos gradskog budžeta za iduću godinu bude 29,13 milijardi dinara a kao jedna od najbitnijih stavki te odluke jeste da Grad finansira u punom iznosu boravak dece u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

Za realizaciju te odluke iz gradske kase će od 1. januara biti izdvojeno oko 613,7 miliona dinara.

- Posebno sam ponosan na tu odluku. Novi Sad je prvi među našim velikim gradovima koji se odlučio na takvu meru podrške roditeljima s decom – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević ocenivši da je takva odluka omogućena pre svega razvojem grada u proteklom periodu, zahvaljujući dolasku niza velikih investitora, otvaranju fabrika, većem zapošljavanju i boljem stanju budžeta.

Investicije

Gradonačelnik je najavio skori dolazak u Novi Sad još dva velika investitora, po jednog iz Japana i Nemačke, kao i otvaranje novog logističkog centra, takođe jedne strane kompanije. - Dobili smo i ponudu od jedne kompanije da od grada otkupi ceo kompleks Radne zone „Sever 4“. Razmatramo sve te mogućnosti i očekujemo nova radna mesta – rekao je Vučević.

Istovremeno, kako je dodao, povećan je iznos gradske subvencije za boravak u privatnim vrtićima na 300 miliona dinara, tako da će iduće godine tom podsticajnom merom biti obuhvaćeno 3.000 mališana, odnosno 200 više nego u ovoj.

Vučević je odbacio primedbe opozicije da je ta odluka predizborni potez vladajuće SNS, naglasivši da bi on, da je takva ocena tačna, tu odluku najavio 1. marta, a ne sad.

Gradonačelnik smatra da je novi gradski budžet u isto vreme „socijalno odgovoran i razvojan“, potkrepljujući to podacima prema kojima su izdaci za socijalna davanja dostigli ukupnog 20 odsto budžetskog iznosa dok ukupna kapitalna ulaganja čine 34,2 procenta ukupnog obima grdske kase.

Miloš Vučević

Grad Novi Sad

Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Odbornici opozicije, u prvom redu iz SRS i DJB, glasali su protiv predloga novog budžeta jer, kako su naveli u raspravi, uprkos tome što je reč o do sada najvećem novosadskom budžetu po obimu, nema na pomolu velikih investicionih projekata čija realizacija omogućuje brži razvoj grada. Smatraju i da nisu planirana dovoljna izdvajanja za socijalnu zaštitu, kulturu, putnu privredu i druge oblasti.