Aljbin Kurti, samoopredeljenje, Vetvendosje
Printscreen Youtube
Aljbin Kurti, samoopredeljenje

Printscreen Youtube

Aljbin Kurti, samoopredeljenje, Foto: Printscreen Youtube

- Ne mogu da razumem o čemu se radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sa druge strane premijer Kosova glasa u susednoj državi. To nije prihvatljivo. Bar nije prihvatljivo za mene - navela je ona.

Viola fon Kramon

printscreen/youtube

Viola fon Kramon, Foto: printscreen/youtube

Enver Hodžaj, predsednik Demokratske partije Kosova, rekao je da je Kurti više zainteresovan za članove svoje stranke u Albaniji nego za sudbinu građana.

Adilj Behramaj, bivši savetnik Hašima Tačija, kazao je da je Kurti za novac koji je potrošio da bi glasao u Albaniji mogao da nabavi barem 250 vakcina i da ih pokloni građanima.

- Otišao je tamo sa pet džipova, a svaki od njih je potrošio minimum sto evra za gorivo. To je 500 evra. Poveo je desetoricu ljudi da ga čuvaju, a najmanja dnevnica za to je 35 evra, što čini još 350 evra. Dok ručak za sve njih košta i do dve hiljade evra! Potrošio je blizu tri hiljade evra. Ovim budžetom mogao je kupiti najmanje 250 vakcina ili oko 8 hiljada vekni hleba - istakao je Behramaj.

Milovan Drecun

Printscreen/Happy

Milovan Drecun, Foto: Printscreen/Happy

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, rekao je da je Kurti jedan od savremenih velikoalbanskih ideologa, koji koristi svaku priliku da demonstrira svoj strateški cilj, a to je ujedinjenje Kosova i Albanije. On Kurtijev potez ocenjuje kao drsku provokaciju kojom svima stavlja do znanja da je njegov politički put stvaranje Velike Albanije.

- Sem pojedinih osuda zvaničnika EU, kao što je uradila Fon Kramon, ne verujem da će biti bilo kakvih drugih reakcija - kazao je on.

Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu, ocenio je da je glasanje Kurtija na izborima u Albaniji povod za razmišljanje o tome ko tačno pokušava da pretvori Balkan u bure baruta.

Grenel: To mnogo govori o Kurtiju

Ričard Grenel, bivši izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, kazao je da to što je Aljbin Kurti glasao na izborima u Albaniji mnogo govori o njemu.

- Premijer Kosova glasa na albanskim izborima. To svetu mnogo govori o Kurtiju. Međunarodna zajednica bi trebalo da bude sumnjičava prema njegovim motivima - poručio je Grenel.