Kasno Jeremić na Kosovo stiže

Damira Ramadani | vesti 2017-12-05 17:09:56 2017-12-05 17:09:56

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je Vuk Jeremić trebalo da da ostavku ako se nije slagao sa tekstom rezolucije o Kosovu u UN, iz 2010. godine, kako je to u ponedeljak „obelodanio”.

Alo!/Ognjen Radošević

Jeremić je za portal „fakti“ rekao da je bila pogrešna odluka tadašnjeg državnog vrha da prvobitno pripremljen tekst rezolucije zameni novim, kompromisnim, pripremljenim u dogovoru sa EU, kao i da tada nije dao ostavku da ne bi naškodio državnim interesima.

Boris Tadić je, reagujući na to, uzvratio da je Jeremić mogao da da ostavku ukoliko se nije slagao sa tekstom rezolucije. On je istakao da je Jeremić u naknadnom osvrtu na taj događaj prećutao značajnu činjenicu - koja bi bila „cena” tvrđeg teksta rezolucije, a to su, kaže, evrointegracije naše zemlje.

- Trebalo je da podnese ostavku ako se nije slagao sa njom, umesto što je ostao na mestu ministra spoljnih poslova, da bi tek danas iznosio neslaganja sa politikom vlade čiji je bio član - rekao je Tadić, koji se i juče tim povodom oglasio na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

- Jeremić bi trebalo da rečenicu kako je bio protiv teksta rezolucije dovrši sa „čak i po cenu evrointegracija”, jer bi to onda bila cela istina, iza koje bi trebalo da stane. Ovako je stao samo iza svoje zamerke, ali ne i iza cene svog predloga - napisao je nekadašnji šef države.

- Ako je oko 70 odsto ukupnog izvoza odlazilo u EU, a za Kosovo iz budžeta godišnje izdvajano između 300 i 500 miliona evra, samo neko neupućen bi mogao tvrditi da se Kosovo moglo braniti po cenu evrointegracija - dodao je Tadić.

Na činjenicu da Vuk Jeremić sada iznosi detalje u vezi sa događajem iz 2010. reagovao je i Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke.

- Kad se posle sedam godina setiš šta si hteo da uradiš ili šta si radio... Ozbiljna država ima arhive i ostaje sve zapisano, nema mesta interpretaciji. Imaš ili nemaš belešku - napisao je on na svom nalogu na Tviteru.

Tim povodom se oglasio i Nebojša Krstić. On je istakao da u izjavi Vuka Jeremića vidi lične motive.

- Njegovo objašnjenje te situacije vidim kao samohvalisavost, naknadnu pamet i početak kampanje, u kojoj on, kao šef jedne populističke stranke, vrši pripreme za predstojeće izbore - rekao je Krstić.

On smatra da je ta odluka upravo bila u interesu Srbije i njenih građana, i onih koji žive na KiM, i onih u ostalim delovima Srbije. 

Expand player
Pogledajte više