HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara
Shutterstock

Na dnevnom redu biće mere koje SE preduzima kao odgovor na napade Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Pored toga, ministriće razmatrati rad SE u oblastima poput ljudskih prava, kao i o saradnji SE i Evropske unije, dok će na kraju sednice Lihtenštajn predati predsedavanje Komitetom Litvaniji.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja takođe učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je 16. arila da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Prema proceduri, nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, PSSE treba da uputi preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading