Jelena Trivan
Alo / Dušan Milenković
Jelena Trivan

Alo / Dušan Milenković

Jelena Trivan, Foto: Alo / Dušan Milenković

- Intervjui koje je vodila Minja Miletić, a u kojima su Boško Obradović ili Sergej Trifunović bili nepripremljeni i loši, bio je praćen najstrašnijim vređanjem novinarke, koje je bilo zastrašivanje i opomena da mora da ćuti i sluša izlaganja opozicionih lidera bez reči. Gostovanje Mirjane Karanović i Bojane Maljević na „Pinku“ bilo je izdajstvo, i to za one koji su radili na „Pinku“ i poslovali s tom kućom. Na kraju je i rad za državu postao razlog za hajku kako bi se pokazala lažna slika da Vlada i predsednik nemaju podršku kulturne javnosti. To naprosto nije tačno i traži reakciju i solidarnost jer Jezdić nije ni prvi ni poslednji koji će prolaziti kroz takvu vrstu pritiska.

Deo opozicije koji je okupljen oko Saveza za Srbiju, koji je bio najglasniji u napadima na glumca, pozvao je na bojkot izbora, kako to komentarišete?

- Najava bojkota otkrila je pozadinu namera nekih stranaka, a to je da ih ne zanimaju ni razgovori, ni unapređenje uslova, već prelazna vlada, to jest vlast bez izbora. To je vrlo opasna ideja koja ruši teško stečeno pravo na izbore. Opasno je i nasilje i diskvalifikacije koje se sprovode nad svakim ko misli drugačije i želi da učestvuje na izborima.

Pročitajte još:

 

U subotu je odluku o bojkotu donela i vaša nekadašnja stranka - DS.

- Odluka Demokratske stranke o bojkotu izbora je samoubilačka. Bez parlamentarnog finansiranja, najstarija demokratska stranka u Srbiji postaće vlasništvo jednog čoveka i njegovih političkih interesa. To je tužan kraj jedne velike stranke.

Opozicioni lideri svoje odluke o neizlasku na izbore pravdaju time da se i Zoran Đinđić u jednom trenutku odlučio za bojkot, da li su ti argumenti na mestu?

- Svako poređenje sa devedesetim je besmisleno i nametanje veštačkih i netačnih paralela. Niti je iko od njih Zoran Đinđić, ni blizu, niti ima stranku i demokratske procedure u njoj, niti je ovo vreme ratova i nedemokratskih izbora. Zato se i pokušaj divljanja Dveri motornim testerama i upadom na RTS kao rimejk 5. oktobra neslavno završio, jer građani znaju da okolnosti i politički kontekst nisu ni slični.

Optuživali su vas da ste izdali DS i postali bliski aktuelnoj vlasti, da li je to tačno?

- Sadašnji čelnici SZS-a su za jedan mandat u Skupštini promenili i po četiri stranke. Znate ko obično priča o poštenju? E, kad to znate, onda nemate potrebu da takvima odgovarate kao neko ko je bio u jednoj stranci i za razliku od njih tu stranku nije cepao i rušio.

Srbija dobija odštetu od SAD zbog NATO bombardovanja?!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 15.09.2019. 19:33 Ranije je odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot pozvao Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine posmatraju u široj perspektivi.

Ko je izdao DS?

- To je dugoročni proces razgradnje koji je počeo Tadićevom smenom, preko rukovođenja Đilasa i Pajtića, sa kojima je stranka sve dublje tonula ka cenzusu, a svaki nezadovoljni čelnik osnivao svoju stranku. Đilas, Šapić, Stefanović, Veselinović, Zelenović, Jeremić, svi su pravili stranku na ruševinama DS-a i svi danas sa tom strankom imaju manje zajedničkog nego sa Boškom Obradovićem?! Paradoksalno, zar ne, i tužno, naročito kad se u tome pozivaju na Đinđića.

Sajam knjiga nije vašar

Da li će „Službeni glasnik“ učestvovati na Sajmu knjiga, s obzirom na to da ste prethodnih godina bili veoma kritični prema toj manifestaciji?

- Kada sam govorila kritički o Sajmu knjiga uprkos činjenici da smo na svakom nagrađivani, činila sam to da skrenem pažnju da je od ličnog zadovoljstva i uspeha važniji opšti interes, a to je valjda da Sajam bude najreprezentativniji kulturni događaj, a ne vašarska manifestacija. Ta pobuna javnosti dovela je do toga da sa novim programskim odborom i odborom Sajma imamo kvalitetnije izlagače, više stranih gostiju i nadam se dobre književne debate.

Da li ćete glasati na predstojećim izborima?

- Glasam otkad imam pravo. Nemam ništa vrednije od svoje pameti i svog glasa i ne razumem one koji ne izlaze na izbore, a istovremeno imaju primedbe na sve, kao i one koji se šegače sa izborima. Naročito ne razumem one koji su prošle godine izašli na izbore pod identičnim uslovima, a ove godine su im izdajnici svi koji njihovu ideju bojkota ne razumeju.

Da li ste razmišljali da se ponovo politički angažujete?

- Ne. Politika je za mene ispričana priča. Na toj sceni sam sve videla i iskusila. Sada sa „Službenim glasnikom“ i Filmskim centrom pokušavam da borbenost sa tog polja pretočim u rezultate u kulturi.

Država je najveći producent

Da li je Srbija postala nova meka na filmskoj mapi sveta?

- Najveće holivudske produkcije danas snimaju u Srbiji iz mnogo razloga: podsticaji države su dobri, redovno se isplaćuju, filmski kadar je dobar, kao i turistički kapaciteti. Sve to je učinilo da filmska industrija zajedno sa turizmom bude jedna od najbrže rastućih privrednih grana i zahvaljujući kojoj se 600 miliona evra slilo u Srbiju. U isto vreme, ulaganje u srpski film je najveće u regionu, tako da su i srpske filmadžije uposlene i podržane od države. Posle mnogo godina gotovo da nema značajnijeg autora koji trenutno ne snima, i to uz pomoć države. Sa pomoći koja se daje za razvoj bioskopske mreže i digitalizaciju bioskopa jasno je da trenutno imamo jasnu strategiju da Srbiju učinimo na filmskoj mapi velikom kao što je bila Jugoslavija. Samo Filmski centar izdvaja 10 miliona evra, to je 18 puta više nego pre nekoliko godina.

 Bonus video

Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare