Janković u kampanji koristio Đinđića, a sada ga zaboravio!

J.Marković | vesti 2018-03-13 17:32:09 2018-03-13 17:32:09

Lider PSG-a Saša Janković koristio je Zorana Đinđića dok je vodio kampanju za predsedničke izbore, da bi ga nakon toga zaboravio.

Alo/Rajko Ristić

Janković se prekjuče, 12. marta, uopšte nije oglašavao povodom godišnjice ubistva nekadašnjeg predsednika Vlade i lidera DS-a.

Samo godinu ranije Janković je aktivno učestvovao u obeležavanju 14 godina od ubistva prvog demokratski izabranog predsednika Vlade Srbije. Razlika između marta ove i prošle godine očigledna je - prošle godine je 12. marta bila u jeku predizborna kampanja za predsedničke izbore, na kojima je Janković bio kandidat, a lider PSG-a tada je bio u koaliciji sa DS-om, koji je kasnije odbacio, nakon što ga je najpre iskoristio.

Naime, Saša Janković prekjuče nije odao poštu ubijenom premijeru na pomenu kojem su prisustvovali mnogobrojni političari, Đinđićeva porodica, saradnici i građani. On se ni na društvenim mrežama nije oglašavao tim povodom, iako Tviter koristi da se oglasi o svemu i svačemu.

Umesto lidera PSG-a, na njihovom zvaničnom sajtu juče je objavljen tekst člana Političkog saveta Gorana Markovića o Zoranu Đinđiću. Doduše, Marković se o Đinđiću oglašavao i kada je bio u taboru LDP-a.

Saša je 2.000 bio na suprotnoj strani

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da će Janković verovatno odati počast Zoranu Đinđiću sledeće godine, ako od toga bude imao koristi.

- Ne verujem da je to zato što je shvatio da je u njegovom slučaju taj odlazak krajnje licemeran. Naime, Janković je 5. oktobra 2000. bio na suprotnoj strani u odnosu na Đinđića. Pre će biti da je pomislio da nema potrebe da troši svoju dragocenu energiju jer kampanja za beogradske izbore se završila. Ići će dogodine. Ako od toga bude imao koristi - kazao je on za „Alo!”.

Situacija je bila radikalno drugačija 12. marta 2017. godine, jer se tada se Janković pojavio na takmičenju mladih u besedništvu pod nazivom „Besede u Zoranovu čast“.

Međutim, tu nije bio kraj Jankovićevim pokušajima da se promoviše preko ubijenog premijera, te je u medijima osvanula fotografija slučajnog susreta njega i udovice premijera Ružice Đinđić. Kako su mediji naveli, njih dvoje sreli su se u nedelju na premijeri predstave „Don Žuan“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i zastali u srdačnom ćaskanju, koje su mnogi okarakterisali kao nagoveštaj za koga udovica ubijenog premijera Zorana Đinđića navija u trci za šefa države.

Naravno, od podrške nije bilo ništa, i to je bio samo još jedan pokušaj da Janković zloupotrebi ime Zorana Đinđića. Naime, kako je „Alo!” pisao, supruga pokojnog premijera Zorana Đinđića odbila je da se na poziv lidera PSG-a pojavi na mitingu koji su opozicionari održali 6. oktobra u Beogradu.

- Janković je kontaktirao sa Ružicom Đinđić i pozvao ju je da prisustvuje mitingu koji su opozicionari održali u petak na Trgu republike. Ružica mu je ljubazno poručila da se neće pojaviti na mitingu, niti će podržati opozicionu listu. „Zoveš me da te podržim, a okupio si sve Legijine ljude”, odbrusila je Ružica Jankoviću - kazao je tada naš dobro obavešteni izvor.

Mural ponovo na meti vandala!

Mural sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji se nalazi na platou kod Filozofskog fakulteta, ponovo je bio na meti vandala. Zaštitno staklo na muralu danas je išarano crvenom bojom, a iscrtan je i neprimeren sadržaj. Mural je juče, na 15. godišnjicu ubistva, obnovljen nakon prethodnog uništavanja i pokriven zaštitnim staklom. Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

 

 

Expand player
Pogledajte više