INCIDENT PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI Ceo svet gledao bruku Bakira Izetbegovića!

Bakir Izetbegović je odbio učešće u sastanku o 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, Foto: Alo!/Marko Đoković

Predsednik SDA Bakir Izetbegović odbio je učešće u sastanku o 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojem su se obratili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH.

Izetbegović je preko Stalne misije BiH pri UN-u zatražio da bude pročitano njegovo pismo, u kojem navodi da je, kako kaže, pogrešan izbor učesnika iz BiH na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignorisanja bh. institucija.

Tvrdi da je reč o namernim pokušajima iz susednih država da derogiraju instituciiju predsedništva, te da značajan deo njegovih ovlašćenja prenesu na predsednike tri političke partije.

Međutim, Stalna misija Ruske Federacije organizovala je ovaj sastanak upravo u formatu Aria, koji ne mora da sledi striktna pravila SB.

Određene članice SB UN tražile su da učestvuje Predsedništvo BiH, neko iz civilnog sektora i visoki predstavnik. Kao kompromisno rešenje, pozvan je Valentin Incko, koji je zapravo svojim učešćem dao legitimitet ovakvom sastavu, odnosno tome da BiH predstavljaju politički predstavnici konstitutivnih naroda.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi