Narodna skupština
Tanjug/Zoran Žestić 28.08.2017.
Narodna skupština

Tanjug/Zoran Žestić 28.08.2017.

Narodna skupština, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 28.08.2017.

Spuštanje izbornog cenzusa na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima sa 5 na 3 odsto izazvalo je burnu polemiku u srpskoj javnosti.

Zaintrigirani ovom odlukom bili su i predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik navodeći da bi ova ekspresna promena mogla da poljulja poverenje u izborni proces. 

Imajući u vidu da je predsednik Vučić odluku o smanjenju izbornog cenzusa doneo nauštrb svoje stranke, na šta su ukazali i pojedini u SNS-u, nikome nije jasno zašto su baš iz opozicije negativno ocenili ovu promenu kada bi to olakšalo mnogim partijama ulazak u Skupštinu. 

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Odlukom o spuštanju cenzusa sa pet na tri odsto, za čije donošenje, vladajuća koalicija ima većinu, biće olakšan ulazak u skupštinske klupe manjim političkim partijama i koalicijama.

- Sasvim je sigurno da spuštanje cenzusa sa 5 na 3 odsto omogućava da više stranaka bude zastupljeno u parlamentu nakon sledećih izbora. Uprkos tome, što to ne ide u prilog velikim strankama, prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, mislim da je dobro da se smanji cenzus. Svaka, iole ozbiljnija stranka imala bi šansu da dobije poslanike u Narodnoj skupštini i da tamo predstavlja svoj program. Parlament bi svakako dobio na kvalitetu i ne vidim da predstavnici dela opozicije koji se zalažu za bojkot imaju ijedan argument zašto bi bili protiv toga. Ovo je idealan način da se politika vrati u parlament gde joj je i mesto - izjavio je Aleksandar Marković, poslanik SNS-a za Alo.rs.

Aleksandar Marković

Alo.rs

Aleksandar Marković, Foto: Alo.rs

Naš poznati advokat Aleksandar Đorđević kaže za portal Alo.rs da je cenzus unutrašnje pitanje naše zemlje i tiče se Zakona o izborima.

- To je stvar skupštinske većine i tiče se samo njihove odluke. Po meni je demokratski, da se onima koji žele da učestvuju u radu Skupštine obezbedi ta mogućnost ako imaju 3 posto podrške. Imamo prilike da vidimo one koji imaju 5 posto, ali ne žele da učestvuju u radu parlamenta. To bi dovelo do većeg pluralizma stranaka u Skupštini, ali je svakako rešenje koje je odlika demokratije. Zamislite da se cenzus još podigne, možda bismo došli u situaciju da imamo samo dve stranke u Skupštini. Ovako će svakako veći broj građana imati svoje predstavnike u Skupštini. Znate kako se kaže: Manjina treba da se čuje, a većina odlučuje - zaključio je advokat Aleksandar Đorđević.

Kakvo je vaše mišljenje? Pišite nam u komentarima i glasajte u našoj anketi.

Koliko treba da iznosi cenzus na izborima za Skupštinu Srbije?

 

 

 

Komentari (2)

Goran

04.02.2020 10:35

Naravno da smanjuje cenzus da bi na izborima navodno imao opoziciju i da bi Šešelj Čedo Rasim i drugi beznačajni likovi ušli u skupštinu...

kvrcko

04.02.2020 16:18

Srbija če , opet, umesto parlamenta imati cirkusku arenu ! Znani i neznani klovnovi " političke scene" izvodiće svakojake vratolomije u političkom živom blatu . Ovo je samo kolaps parlamentarizma u Srbiji.