oružje
Alo
oružje

Alo

oružje, Foto: Alo

* Priča o izvozu srpskog naoružanja u Saudijsku Arabiju dobila neočekivani obrt

* Dragan Šutanovac član DS pokrenuo lavinu na Tviteru tvrdnjom da iza lansiranja afere o prodaji našeg oružja Saudijcima stoji neko ko želi uzeti deo kolača srpskih oružara

* Orhan Dragaš stručnjak za bezbednost kaže da je nesumnjivo da posotoji namera da se osujeti izvoz u tu zemlju

Afera oko izvoza srpskog naoružanja u Saudijsku Arabiju i dalje ne jenjava, kao i otvoreni napadi na porodicu Nebojše Stefanovića, koji se ne smiruju, nego uprkos svim demantijima postaju još žešći, posebno od strane opozicije.

Međutim, priča dobila je sasvim drugi obrt i prerasla u veoma zanimljivu polemiku, kada se u nju uključio i član DS Dragan Šutanovac koji je pokrenuo pravu lavinu na Tviteru, plasirajući jednu zanimljivu tezu.

Šutanovac navodi da iza lansiranja afere o prodaji srpskog naoružanja stoji nešto mnogo opasnije, preciznije rečeno, urušavanje srpske namenske industrije i njenog poslovanja sa ovom bogatom arapskom zemljom.

Biljana Popović žestoko oplela po Jeremiću, evo šta je prava istina o "Krušiku" i srpskom oružju!

AUTOR: Alo!; DATUM I VREME: 16.09.2019. 19:27 Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, Biljana Popović, izdala je saopštenje povodom izjava Vuka Jeremića. Vuk Jeremić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović Njenu izjavu prenosimo u celosti: „Pozivam Vuka Jeremić, jednog od lidera takozvanog Saveza za Srbiju, da prestane sa kontinuiranim iznošenjem laži i pokušajima obmanjivanja javnosti, sada izvlačeći iz rukava i pisanije nekakvog bugarskog portala.

- Licemerna je priča o srpskom naoružanju koje je u Jemen došlo preko Saudijske Arabije u kojoj je Srbija kriva što SA krši UN rezoluciju i reeksportuje naoružanje! Neka predlože uvođenje sankcija SA pa da niko više ne može legalno da im prodaje oružje, tad bi izvoznici bili krivi - napisao je Šutanovac i u nastavku dodao: 

- A to se neće desiti jer SA izdvaja ogroman novac za NVO i niko ne želi da izgubi takvo tržište. Pa pošto je Srbija nekome uzela parče kolača najlakše je nju optužiti! Neko misli da bi se zatvaranjem naših fabrika sprečio da se Jemen naoružava na crnom tržištu?

Dragan Šutanovac, Tvit, oružari

Printscreen Twitter

Dragan Šutanovac, Tvit, oružari, Foto: Printscreen Twitter

Takođe, Šutanovac je dodao i treći tvit koji je pratila odgovarajuća grafika koja prikazuje da su najveći izvoznici oružja u Saudijsku Arabiju SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija i Holandija, a da Srbija uzima samo mali deo kolača u ovoj trgovini.

PROČITAJTE JOŠ:

- Ko bi trebalo da pokrene postupak uvođenja sankcija zemlji koja krši UN rezolucije? Pa evo ih na spisku, ne vidim Srbiju kao neki faktor.

Dragan Šutanovac, Tvit, oružari

Printscreen Twitter

Dragan Šutanovac, Tvit, oružari, Foto: Printscreen Twitter

Samo što je napisao ova tri tvita na njega se sručila lavina komentara i unela se žestoka polemika, gde su neki Šutanovca optuživali da podržava vlast i brani ministra Stefanovića, pa do toga da je on bio vezan blisko za trgovinu oružjem aludirajući na to što je bio na funkciji ministra odbrane od 2007. do 2012. godine.

Nebojša Stefanović

Tanjug/Dragan Kujundžić

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šutanovac je odogovarajući, razotkrio da mnogi imaju interes da uruše proizvodnju oružja u Srbiji i podsetio da hiljade radnika zarađuje za život radeći u namenskoj industriji, kao i da su sva međunarodna pravila ispoštovana, te je sve apsolutno legalno.

- Jednostavno hiljade ljudi rade u fabrikama NVO, Srbija poštuje međunarodna pravila o izvozu i zašto kao takva treba da zatvori fabrike kad neko drugi krši sankcije - istakao je Šutanovac i tako upozorio da neko ima interes da zatvori srpske fabrike.

oružje

Alo

oružje, Foto: Alo

Da li je Šutanovac zapravo otkrio pravu suštinu šta stoji iza napada na srpske oružare i njihov izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju?!

Stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš potvrdio je sumnje da se iza napada na srpsku namensku industriju i državne funkcionere krije zapravo namera da se Srbija izgura iz posla sa Saudijskom Arabijom.

- Bez dileme, čitava priča u vezi navodnog kršenja sankcija Srbije u izvozu oružja i vojne opreme za Saudijsku Arabiju predstavlja nameru da se naše firme koje regularno izvoze u Saudijsku Arabiju obeshrabre i onemoguće da izvoze u zemlju koja je potpuno regularna, nije pod sankcijama UN niti pod unilateralnim sankcijama Sjedinjenih Država. Ubeđen sam da velike zemlje pokušavaju da spreče da naša namenska industrija i naše firme izvoze naoružanje pod konkurentnijim cenama, nego što to rade firme zapadnih zemalja. Konstruisana afera ima isključivo nameru da osujeti na svaki način naše firme da izvoze u zemlje koje su potpuno regularne kao što je Saudijska Arabija - izjavio je za Alo.rs stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu