MINISTRI VLADE SRBIJE O TEORIJAMA ZAVERE Ivica Dačić: Ako izbace vakcinu, smišljeno je... Zorana Mihajlović: Ne znamo dovoljno, najgore tek dolazi...

Bez obzira na to što vakcina protiv novog koronavirusa još nije napravljena, ista je nedeljama razlog mnogobrojnih sukoba kako na svetskoj sceni tako i u Srbiji.

Ivica Dačić; Zorana MIhajlović
Ivica Dačić; Zorana MIhajlović, Foto: Instagram/printscreen

Stav o vakcini izneo je i šef diplomatije Ivica Dačić, koji smatra da je nemoguće da se vakcina protiv koronavirusa pojavi za tako kratko vreme kao što je septembar, kako se najavljuje. 

- Ako neko izbaci vakcinu u septembru, ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće je to za tako kratko vreme - rekao je on za „Prvu“ i istakao da nisu u pitanju teorije zavere, nego život.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Alo!

- Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodno verifikovana - kazao je Dačić.

Branko Ružić
Branko Ružić, Foto: Alo / Vladimir Marković

Branko Ružić, ministar i potpredsednik SPS-a, poručuje da se slaže sa stavom Ivice Dačića.

- Postoji više faza izrade vakcine, moraju se razumeti karakteristike virusa u domaćinu, takođe se mora dokazati u pretkliničkom testiranju da su vakcine bezbedne i da mogu da aktiviraju prave delove imunološkog sistema u organizmu, a čitav taj proces zahteva oko 18 meseci rada. Ovo svakako nisam rekao ja jer sam laik za taj domen, već je navela Svetska zdravstvena organizacija u drugoj polovini februara ove godine, i verujem u to jer se radi o kredibilnom izvoru - kazao je on za „Alo!“ i dodao:

- Takođe, nisam protiv vakcinacije, i vakcinisaću se kada vakcina protiv kovida-19 bude međunarodno verifikovana. Ovo opet nisam rekao ja nego ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i slažem se s tim stavom. Kao što vidite, Dačić je bio u pravu i u vezi s rokom za izradu vakcine, ali i u vezi sa onim što se kroz istoriju događalo i događa zarad finansijskih interesa farmaceutske, vojne i ostalih industrija. Najvažnije je ne politizovati ovakve teme, shvatiti da nema mesta teorijama zavere, ali i ne zatvarati oči pred raznim globalnim kretanjima i „poslovnim poduhvatima“ kojima je prevashodni cilj profit, a tek onda javno zdravlje - poručio je Ružić.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović , Foto: Alo!

Ministarka Zorana Mihajlović poručila je za „Alo!“ da će se vakcinisati protiv koronavirusa.

- Uvek je lakše sebi objasniti određena stanja i situacije teorijama zavere. Plodno tle su ovakve situacije gde ceo svet ne zna sve, ili ne zna dovoljno o samom virusu. Naravno da ću se vakcinisati. Uvek sam za vakcine. Takođe, mi smo male mrvice u odnosima velikih, i naša energija je bila i treba da bude usmerena na to da sačuvamo naš narod. I to je jedino o čemu mislim. A da će priča s kovidom-19 trajati, hoće, i da će se posledice tek osetiti - u smislu tektonskih poremećaja u globalnim odnosima, političkim i ekonomskim, hoće - rekla je ona kada smo je upitali da li će se vakcinisati i kakav je njen stav o teorijama zavere.

Tramp u ratu protiv Bila Gejtsa

Onlajn peticiju, u kojoj se zahteva sveobuhvatna i javna istraga protiv Fondacije Bila Gejtsa i njegove supruge Melinde, do sada je potpisalo 450.000 ljudi, a zanimljivo je da je ona postavljena i na sajtu Bele kuće „Mi ljudi“.

Potpisnici peticije traže istragu protiv bračnog para Gejts zbog, kako se navodi, „zločina protiv čovečnosti i zloupotrebe medicine“, a sve zbog toga što je ovaj multimilijarder, od kako je epidemija novog koronavirusa potekla iz Vuhana, krenuo u kampanju o pravljenju vakcine i uvođenja biometrijskog praćenja ljudi, dodaje se u peticiji, koja je pokrenuta 10. aprila.

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi