Patrijarh Irinej
Alo!/Dejan Briza
Patrijarh Irinej

Alo!/Dejan Briza

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Dejan Briza

Banjalukom, prema rečima našeg izvora iz Srpske, vršljaju obaveštajci zapadnih zemalja, ali i batinaši i navijači, koji su tamo stigli da stvaraju haos kako pre, tako i posle izbora. Imaju jedan jedini cilj, a to je da onemoguće pobedu koalicije okupljene oko SNSD-a Milorada Dodika! Izazivanjem opšteg haosa kojim bi se onemogućili izbori ili osporavanjem njihovih rezultata nakon što se održe, smatraju stručnjaci, žele da na ključna mesta dovedu ljude koji bi pokvarili ili pak prekinuli odnose Srbije i Republike Srpske, kao i Srpske i Rusije.

Pročitajte još:

Zbog celokupne situacije, potrebu da reaguje i pošalje poruku osetio je i poglavar SPC. Patrijarh srpski Irinej je ekskluzivno za „Alo!“ kazao da se nada i da se moli da će izbori proteći bez incidenata i da će pobediti razum.

- Pozivam narod u Banjaluci i sve u BiH da se ponašaju racionalno i mirno. Pozivam ljude da izađu na izbore, da mirnim putem izraze svoju želju i svoju volju, da glasaju za Republiku Srpsku. Nadam se i molim da će sve proći kako treba, da će pobediti razum - rekao je patrijarh za naš list.

 

Milorad Dodik

Alo!/Vladimir Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 Opozicija, neki huligani iz Federacije BiH, kao i vođe navijača sarajevskih klubova, na društvenim mrežama su se juče tokom celog dana hvalili da će napraviti haos u Banjaluci.

To je relativno brzo pretočeno u realnost. Ekipa RTRS-a je napadnuta dok je radila anketu za emisiju „Računica“.

Kako se navodi na portalu Televizije Republike Srpske, novinar RTRS-a Nikola Marić, poznatiji kao Nidžo Radoznalac, napadnut je u centru Banjaluke.

To je bila samo uvertira, koja je preplašila građane pred održavanje protesta „Pravda za Davida“, koji je najavljen u isto vreme i nedaleko od završnog mitinga vladajuće koalicije u centru Banjaluke.

„Alo!“ je već pisao da će na taj protest doći predstavnici najmilitantnijih navijačkih grupa u BiH, koje će predvoditi sarajevske „horde zla“, ali i njihovi gradski neprijatelji „manijaci“ (simpatizeri Željezničara), koji su uglavnom stacionirani u naselju Grbavica. Navijačka mobilizacija odvijala se i u drugim gradovima BiH, tako su se iz Zenice ka Banjaluci uputiti i „robijaši“, navijači Čelika.

Akademici složno uz Dodika

Srpski akademik, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević izjavio je da su predstojeći izbori presudni za Republiku Srpsku i poručio da će zato njegovi prijatelji glasati za predsednika Srpske Milorada Dodika.

- Predstojeći izbori su presudno bitni za demokratski nastavak već započetog i urađenog u Republici Srpskoj. Zato će moji prijatelji glasati za Milorada Dodika - rekao je Kovačević. Akademik Matija Bećković pozvao je građane Republike Srpske da u što većem broju izađu na izbore u nedelju, 7. oktobra, i da glasaju za Republiku Srpsku, poručivši da ne treba „tražiti pogače preko Srpske“.