IGRALI FUDBAL SA ODSEČENIM GLAVAMA, KIDALI FETUSE IZ TRUDNICA I PEKLI IH! Hteli da nam poture "POTKOVU", ali im je promakao jedan VEOMA VAŽAN DETALJ! Ovo je tajni plan s kojim je NATO imao cilj da optuži Srbe za etničko čišćenje!

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, koje je trajalo 78 dana, "hranjeno" je medijskim lažima sa ciljem usklađivanja mnjenja zapadnog stanovištva sa stavom vlasti glavnih država, a glavni dezinformatori su bile zapadnjačke vlade, NATO i najugledniji mediji, piše francuski "Mond diplomatik".

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Autori Serž Alimi i Pjer Ramber ističu da neke od posledica ovog rata i dalje imaju težinu u međunarodnom životu.

- U vreme prvog rata od njegovog nastanka 1949. godine, NATO je odlučio da napadne državu koja nije pretila nijednoj državi članici. Izgovor je bio humanitarni motiv i delovao je bez mandata UN. Takav presedan je poslužio SAD 2003. godine u vreme invazije na Irak, takođe potpomognut kampanjom masovih dezinformacija - ističe se u tekstu "Mond diplomatika" koji objavljen u specijalom izdanju beogradskog "Nedeljnika".

Nekoliko godina kasnije, proglašenje nezavisnosti Kosova februara 2008. godine potkopalo je načelo nepovredivosti granica. Rusija se oslanjala na tu nezavisnost kada je avgusta 2008. priznala priznala Abhaziju i Južnu Osetiju, dva područja koja su se odvojila od Gruzije, potom je marta 2014. pripojila Krim.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

Autori ističu da, budući da je rat na Kosovu vodila većina "levičarskih" vlada i podržala većina konzervativnih partija, nije bilo smisla ponovo razmatrati zvanične falsifikacije a, "naravno, novinari koji su opsednuti lažnim vestima radije ih traže negde drugde". Podsećajući da je pre 20 godina, počevši od 24. marta 1999. godine, 13 država članica NATO-a, uključujući SAD, Francusku i Nemačku, bombardovalo SRJ, u tekstu se navode reči tadašnjeg njemačkog ministra odbrane, socijaldemokrate Rudolfa Šarpinga da su Srbi počinili "genocid", i "igrali fudbal sa odečenim glavama otkinutim sa leševa, kidali fetuse iz trudnica i pekli ih".

NAJVEĆA MANIPULACIJA S KRAJA 20. VEKA ILI PLAN "POTKOVA"

Komentare nemačkog ministra preneo je Tfi 20. aprila 1999. godine - "ubili su između 100.000 i 500.000 osoba", a "Dejli miror" 7. jula da su kremirali svoje žrtve "u pećima, sličnim onima koje su se koristile u Aušvicu". "Mond diplomatik" piše da su, međutim, naslovnica za naslovnicom ove lažne informacije pocepane u paramparčad. To je posebno učinjeno istraživanjem američkog novinara Danijela Perla u "Vol strit žurnalu" od 31. decembar 1999. godine, baš kao što je "izduvana" i jedna od najsenzacijonalnih manipulacija s kraja 20. veka - plan "Potkova" (potkovica), dokument koji je trebalo da dokaže kako su Srbi programirali "etničko čišćenje Kosova".

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Difuzija plana "Potkova" u Nemačkoj aprila 1999. godine poslužila je kao izgovor za intenziviranje bombardovanja. Daleko od toga da su korisnici interneta paranoični, glavni dezinformatori su bile zapadnjačke vlade, NATO, kao i najugledniji mediji. Među tim medijima je "Mond", čije je uredničko zauzimanje pozicija tada bilo referenca za ostale farancuske medije. Njegovo uredništvo, kojim je rukovodio Edvi Plenel, priznaje da je "izabralo da stane na stranu intervencije", piše "Mond diplomatik".

SVE SE ODIGRAVALO U SRPSKOJ PRESTONICI Šešelj izazvao buru svojom izjavom: Nije mi p*pušio, nisam stigao na red, jer je p*šio ljudima iz režima!

Na prvoj strani izdanja "Monda" od 8. aprila 1999. godine članak Danijela Vernea najavljuje "da su planom "Potkova" planirane deportacije sa Kosova". Novinar preuzima informacije koje je dan pre toga otkrio ministar spoljnih poslova Joška Fišer. - Ovaj plan vlade iz Beograda, koji detaljno opisuje politiku etničkog čišćenja koje se primjenjuje na Kosovu... i koji nosi naziv "Potkova", bez sumnje simbolizuje gašenje albanskog stanovništva - piše Verne, prema kojem stvar izgleda "ostavlja malo mesta sumnji".

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Dva dana kasnije, dnevne novine su ponovile preko cele naslovne strane "kako je Slobodan Milošević pripremio etničko čišćenje". "Srpski plan "Potkova" planira prinudni egzodus Kosovara od oktobra 1998. Nastavio je da ga primenjuje u vreme pregovora u Rambujeu". "Mond" evocira "dokument srpskog vojnog izvora" i ponovo se poziva na tvrdnje nemačkih zvaničnika, od tačke reprodukovanja do celovitih sažetaka - koji bi se danas nazvali "elementima jezika" - koje je novinarima distribuirao generalni inspektor nemačke vojske.

OBELODANIO ZAVERU Lazanski najstrašnije raskrinkao Kolindu! Otkrio je sve hrvatske planove za novi udar na Srbiju!

Berlin je tako nastojao da pred prilično pacifičnim mnjenjem opravda prvi rat koji je vodio Bundesver od 1945. godine, povrh toga protiv zemlje koja je 50 godina ranije bila okupirana od Vermahta. "Mond diplomatik" ističe da je plan "Potkova" krivotvoren: nije ga donela srpska vlast, već je fabrikovan od elemenata koje je prikupila bugarska tajna služba, a zatim prenesen u Nemačku od zemlje koja je tada gorljivo želela da ponovo uđe u NATO.

 • Korisnik: Dragan
  23/05/2019 - 15:28
  Pa ko je, onda, "legitimna meta", RTS?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi