Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

* Turski predsednik dolazi u zvaničnu posetu Srbiji

* Redžep Tajip Erdogan je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju

* On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da se reši problem Kosova i istakao da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

Šešelj progovorio o dešavanjima koja su zataškavali: Upozorio sam Đinđića da ćemo pucati, ako krenu na nas

AUTOR: Srbija Danas/D.S. DATUM I VREME: 06.10.2019. 13:15 Neverovatno! Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je da je upozorio Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića, ako za vreme puča 5. oktobra napadnu na bilo koju istituciju u kojoj je srpski radikal rukovodilac, da će se braniti automatskim puškama, podsećajući da su dosovci upadali u institucije sa istim oružjem.

On je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju.

- Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice - rekao je Erdogan.

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

- Biti svedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno s mojim dragim prijateljem (predsednikom Aleksandrom) Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obe strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo - rekao je turski predsednik.

Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

- Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd, imam priliku da se u to uverim - rekao je predsednik Turske.

Upitan da prokomentariše projekat "Zelena transferzala" koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

- Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspešno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom - rekao je Erdogan.

Pročitajte još:

Kako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

- Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu s mojim cenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savet svima je da umesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana - rekao je Erdogan.

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

- Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN - zaključio je turski predsednik.

BONUS VIDEO: Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare