Špijunaža, BIA, GRU
Printscreen
Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

* Na teritoriji naše zemlje započet je žestoki rat obaveštajnih službi najvećih svetskih sila

* Najbolji znak da se dešavaju krupne, a možda i sudbonosne stvari koje bi mogle da utiču na budućnost Srbije

* Akter špijunske afere je uski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe GRU

Na teritoriji naše zemlje započet je žestoki rat obaveštajnih službi najvećih svetskih sila. Najbolji znak da se dešavaju krupne, a možda i sudbonosne stvari koje bi mogle da utiču na budućnost Srbije jeste špijunska afera u čijem središtu su ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe GRU, za koga se veruje da je Georgij Kleban. On je snimljen kako u zamenu za poverljive informacije daje novac čoveku, navodno srpskom oficiru.

Cilj je samo jedan - Skloniti Vučića po svaku cenu!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 20.11.2019. 20:26 - 20.11.2019. 20:37 Napad na predsednika Srbije aleksandar vučić, Foto: Printscreen * Ne postoji ni jedan jedini političar u celom regionu koji izaziva toliko pažnje kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić * Izdržao je Vučić kampanje vođene protiv njega i spolja i iznutra * Hrvatski sajt Dnevno danas je najbrutalnijim i najbolesnijim lažima napao Vučića Ne postoji ni jedan jedini političar u celom regionu koji izaziva toliko pažnje kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Iako se ne zna kada je snimak o špijunskoj aferi nastao, on je objavljen pre tri-četiri dana na „jutjubu“, a njegovu autentičnost juče je potvrdila i BIA. Nedvosmisleno je da se na njemu nalazi ruski obaveštajac Kleban, a kada je reč o drugoj osobi sa snimka, za koga su mediji objavili da je srpski agent, u BIA kažu da na tom slučaju intenzivno rade VBA i sve ostale bezbednosne službe, kako bi svi relevantni podaci biti postupni državnom vrhu, sa predsednikom Vučićem na čelu.

Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

 

Na pomenutom snimku vidi se susret dvojice muškaraca u Zemunu, a jednom od njih je lice zamagljeno, a za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik. Snimak pokazuje da su se dvojica muškaraca susreli na parkingu, gde se nalazi automobil srpskog oficira, potom kako sede u obližnjem kafeu. Ono što je najvažnije na snimku je da njih dvojica razmenjuju kese, a na kraju snimka se vidi kako srpski oficir iz kese vadi flašu pića i novac u koverti, koji prebrojava u svom automobilu.

- Snimak koji se pojavio simptomatičan je utoliko što se pojavio u vreme kada brojne afere potresaju Srbiju i kao da je neko imao gotov snimak koji je trebalo pustiti. Verovatno je nastao iz nekih kontraobaveštajnih poslova koje su obavljale neke službe na našoj teritoriji - poručio je za „Alo!” Boža Spasić, bivši pripadnik SDB-a.

OBAVEZNO PROČITAJTE:

 

 

- Ako je ovaj snimak autentičan, onda mi imamo veliki problem, jer smo probušeni na sve strane. Postavlja se i pitanje šta je moglo zanimati ruskog vojnog obaveštajca, da li su to vojni ili neki drugi podaci. Ovaj snimak su verovatno napravili Amerikanci, tu nema diskusije i onda su čekali momenat kada će ga pustiti - kazao je on i dodao da pojavljivanje ovog snimka možemo povezivati s nedavnim događajima.

Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

 

- Prošle nedelje je zbog bolesti predsednik Vučić bio ometen u svom radu, izbile su mnoge afere i sada je pušten taj snimak. Ova afera neće ništa spektakularno otkriti, ali ona je apsolutno namenski puštena u ovo vreme - istakao je Spasić.

Penzionisani potpukovnik KOS-a Ljuban Karan navodi da su na teritoriji Srbije prisutnije obaveštajne službe zapadnih država i vodećih država NATO.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Postavlja se pitanje da li je ova afera podmetnuta ili tu nešto ima. Istraga će pokazati da li je reč o podmetanju zapadnih obaveštajnih službi da bi nas na neki način bar malo poremetili u prijateljskim odnosima sa Rusijom - kazao je on i dodao da su se naše službe dosad uspešno borile protiv tih podmetanja.

 

- Obaveštajni rad odvija se prema svim državama, ne samo prema neprijateljskim. To je konstantni proces koji se ne prekida. Ono što ruske službe žele poklapa se s našim interesima - zapadne službe žele da nas potčine, a ruske službe podržavaju našu nezavisnost i vojnu neutralnost - istakao je Karan.

Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

 

Vulin: Vučić podrobno razmatra slučaj

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče da je uz načelnika VBA generala Ðuru Jovanića imao više razgovora sa Vrhovnim komandantom Vojske Srbije te da danas očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi.

- Situacija je ozbiljna i vrhovni komandant će zaključke doneti posle podrobnog i strpljivog razmatranja. Ono što bih lično dodao jeste to da za mene postoje neke stvari koje su nesporne, ali sam siguran da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti. Verujem u pravednost, pronicljivost i nezavisnost Vučića - kazao je Vulin.

 

Dragaš: Alarm za naše kontraobaveštajce

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je juče da snimak nove obaveštajne afere u Srbiji predstavlja alarm za srpske kontraobaveštajne službe, ako se dokaže da je autentičan. On je za „Alo!” poručio da u obaveštajno-bezbednosnom svetu ne postoje prijateljske službe i naglasio da se naše bezbednosne, odnosno kontraobaveštajne službe, prema svakom obaveštajnom prodoru strane službe odnose kao prema neprijateljskom aktu - bez obzira na to da li je reč o ruskoj službi ili nekoj drugoj. „Što se tiče srpskog oficira koji prima novac, njegov identitet mora se hitno otkriti i on se oštro sankcionisati. To prvo mora učiniti VBA, a potom srpski pravosudni organi”, navodi Dragaš. Srbija je, kako upozorava, u ovo turbulentno vreme, kada se vode obaveštajni ratovi velikih sila, pogodna teritorija za regrutovanje saradnika, ali i kao „treća teritorija“ za delovanje ruskih službi, jer se u Srbiji osećaju sigurno i kao kod kuće.

 

Brnabićeva: Ako je istina, to je ozbiljan problem

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je, ukoliko se utvrdi da je to istina, reč o ozbiljnom problemu kojim će država morati ozbiljno da se pozabavi. „Očekujem informacije i svakako očekujem da će Vučić sazvati sastanak sa bezbednosnim strukturama i Vojskom Srbije te da ću i ja biti tom sastanku“, rekla je juče Brnabićeva. Na pitanje da li može da ta afera da izazove sukob sa Rusijom, ona je rekla: „Svakako da je to ozbiljan problem, ukoliko je to tačno. To je tema o kojoj ne bih smela da govorim na paušalan način”.

 BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare