Slobodan Milošević
EPA/Saša Stanković
Dragoljub Ojdanić

Ministarstvo odbrane

Dragoljub Ojdanić, Foto: Ministarstvo odbrane

- Decenijama čuvam snimke svih razgovora koje je predsednik Milošević vodio vezano za usvajanje rezoluciju. Svaku reč izgovorenu o našoj vojsci koja se povukla sa Kosova i Metohije, sve što su njemu strani političari govorili, ono što je on njima rekao, sve ću to objaviti u knjizi - ispričao je Ojdanić pre dva meseca za Srpski telegraf, u poslednjem intervjuu koji je dao medijima.

General je tada, između ostalog, rekao i da će knjiga s transkriptima Miloševićevih razgovora, njegovo političko zaveštanje, biti od velike koristi Srbiji:

- Od rezolucije nikada ne smemo da odustanemo, a našu vojsku moramo da vratimo na Kosmet.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije koji je sa Ojdanićem bio blizak dok je bio na čelu države, ali i kasnije u Haškom zatvoru, gde su obojica robijala, u razgovoru za Srpski telegraf kaže da su upravo rezolucija i dešavanja koja su usledila posle njenog usvajanja u UN bili rak-rana nedavno preminulom generalu.

- Bio je svedok razgovora sa Černomirdinom i Ahtisarijem i kada je doneta odluka o donošenju Rezolucije 1244. To je podrazumevalo povlačenje naše vojske sa Kosova. Ojdanić je celog života to nosio kao najteži trenutak u životu - navodi Šainović.

O odnosu koji je Ojdanić imao sa Miloševićem bivši srpski premijer kaže:

Slobodan Milošević

Ilustracija

Slobodan Milošević, Foto: Ilustracija

- General je bio potpuno odan državi i Slobodanu Miloševiću, kao predsedniku, ne privatno nego državno, i toj borbi kojoj je pripadao je ostao potpuno posvećen do kraja života.

Tokom godina koje su zajedno proveli u Hagu Ojdanić je Šainoviću govorio i o nepristojnim ponudama koje je dobijao od Amerikanaca.

Njemu je nuđeno pre odlaska u Hag da svedoči protiv Miloševića i tako se spase Haga. Dolazio mu je Pjer-Rišar Prosper, tadašnji američki ambasador za pitanja ratnih zločina. Na njegov zahtev da svedoči protiv Miloševića Ojdanić je rekao: "Ja mogu da svedočim, samo nemam da kažem ništa protiv Miloševića." Ojdanićev odnos sa Miloševićem uvek je ostao na nivou "gospodine predsedniče", a tako ga je i u Hagu oslovljavao - kaže bivši premijer.

Dodaje da je Ojdanić znao sve ratne planove.

- Nemate veće tajne od toga, on i generali Pavković i Lazarević su branili te planove, izneli ih i branili pred sudom i činjenica je da je Hag presudio da su se zločini desili izvan tih planova, oni su doprineli odbrani ugleda Vojske čak i pred Haškim tribunalom. Sve vreme u Hagu je ostao posvećen svom selu, čitao i pisao sećanja i ostao emotivno vezan za svoj kraj i tamo ćemo ga, nažalost, ispratiti - ispričao je Šainović.

Pročitajte još: