Siniša Mali
Alo!/Dejan Briza
Siniša Mali

Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Dejan Briza

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, nakon detaljne i sveobuhvatne analize stručne komisije Univerziteta u Beogradu, zaključuje da je doktorska disertacija Siniše Malog autentičan doprinos naučnim shvatanjima i inovacijama i da ne predstavlja plagijat kao što se to u političke svrhe godinama ponavljalo.

 "Posebno formirana komisija Univerziteta u Beogradu stavila je tačku na polemike vezane za doktorsku disertaciju Siniše Malog, sadašnjeg ministra finansija, čime je data potvrda o tome da se svih ovih godina iz političkih razloga vodila politička kampanja protiv Siniše Malog. Četvorica visokokompetentnih redovnih profesora domaćih i inostranih referentnih univerziteta, jednoglasno i bez zadrški, eksplicitno su zaključili da se ne radi o plagijatu, da je reč o samostalnom radu Siniše Malog i da je evidentan naučni doprinos", navodi Mario Spasić, generalni sekretar u saopštenju dostavljenom jasvnosti.

Mario Spasić

Privatna arhiva

Mario Spasić, Foto: Privatna arhiva

"Ustavom zagarantovana autonomija univerziteta i Zakon o visokom obrazovanju ne podrazumevaju to da naučnu analizu bilo čije doktorske disertacije vrše priučeni i apsolutno nekompetentni novinari i nesvršeni studenti, već autonomija univerziteta podrazumeva da je ovo tačka na svu očigledno političku papazjaniju oko doktorata Siniše Malog. Svaka dalja polemika oko univerzitetskog stava da nije reč o plagijatu, predstavlja napad na Univerzitet i njegovu autonomiju", zaključuju iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.