Pobednik
Grad Beograd

Alo.rs

"Pobednik", Foto: Alo.rs

 Verovali ili ne, dok je trajao prenos uživo, veliki broj simpatizera SZS-a u komentarima na društvenim mrežama je navijao za to da „Pobednik“ padne i razbije se, želeći tako da obezbede sebi (još jedan) razlog da napadnu i za to optuže „nesposobnu“ gradsku vlast, a preko nje i državni vrh. Neki su se čak i kladili da će do toga doći...

Nakon što je spomenik smešten u kamion za transport i naravno adekvatno pričvršćen kako ne bi došlo do oštećenja, pojedini fanovi Đilasa, Obradovića i Jeremića nastavili su da pljuju i kritikuju... I kamion za transport je za neke bio sporan:

Pročitajte još:

 

- Ovo je sramota na čemu i kako se transportuje „Pobednik“! Pogledajte kako se transportuje simbol Beograda! - jedan je od komentara. Smetalo je pojedinima što se prevoz obavlja po kiši te brinuli što „Pobednik“ kisne!? (kao da inače ima kišobran).

Zapitali su se potom i zašto se uopšte skida spomenik i zašto se restauracija ne obavi na licu mesta, kao što je to bio slučaj sa čuvenim Kipom slobode, koji se nalazi u Njujorku i koji je pri tom težak više od 200 tona. Na kraju su konstatovali da će se „kada ga naprednjaci srede, ’Pobednik’ vratiti kao gubitnik“.

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini Beograda, nije iznenađen što su pristalice opozicije priželjkivale havariju u momentu kada se radi nešto važno za grad.

- U prethodnih nekoliko godina, na Kalemegdanu je urađeno mnogo na očuvanju kulturno-istorijske baštine. Rekonstruisano je Veliko stepenište, Malo stepenište Jelisavete Načić, plato oko „Pobednika“, most koji ide ka Sahat-kuli, kao i Sahat-kula, sređen je i rekonstruisan Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Damad Ali-pašino turbe, česma Mehmed-paše Sokolovića. Rekonstrukcija „Pobednika“, simbola Beograda je od izuzetne važnosti za očuvanje kulturno-istorijske baštine na Kalemegdanu o kojoj decenijama niko nije vodio računa. Kritizerstvo funkcionera i aktivista opozicionih stranaka pokazalo je sav besmisao njihovog političkog delovanja. Izgleda da jedva čekaju da se desi neka havarija ili nesreća kako bi probali da prikupe političke poene. Očigledno je da imaju ozbiljan deficit političkih ideja te im je usled totalne političke ostrašćenosti jedino preostalo da se bave potpuno apsurdnom kritikama koje u nekim momentima izgledaju krajnje tragikomično - kazao je on.

Spas u poslednji čas

„Pobednik“ je na Kalemegdan postavljen pre 91 godinu i od tada nije rađena restauracija. - Oštećenja su posledica pukotina kroz koje je prolazila voda, a onda izazivala koroziju svih elemenata. Tek danas smo shvatili da je i stabilnost spomenika bila ugrožena jer su čelične sajle potpuno korodirale i da su čak prekinute u nivou postamenta - rekla nam je Nevenka Novaković, konzervatorka angažovana na projektu restauracije.

 Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!