Nenad Popović
Alo / Marko Metlaš
Nenad Popović

Alo / Marko Metlaš

Nenad Popović, Foto: Alo / Marko Metlaš

Popović je govorio i o tome koliko je zaista značajna podrška koju smo dobili od ruskog predsednika kada je reč o KiM, ali i o tome kakav je Putin kada se ugase kamere...

Pročitajte još:

 

Predsednik Rusije je izjavio da očekuje da se do kraja godine potpiše i sporazum Srbije i Evroazijske unije. Šta bi to konkretno značilo?

Preporučujemo i ovo:

 

- Potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija i naši privrednici dobijaju mogućnost pristupa na veliko tržište od preko 200 miliona stanovnika, bez carina. Iako smo do sada imali potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s pojedinim državama članicama EEU, poput Rusije, Belorusije i Kazahstana, sada ćemo u okviru ujednačenih propisa i standarda, imati pristup još širem tržištu, gde možemo da izvozimo srpske proizvode i razvijamo saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Ovaj sporazum ima ogroman značaj za srpsku privredu.

Paša oduševio Putina

Da li se Putinu dopao poklon koji je dobio od srpskog predsednika, mislimo na šarplaninca Pašu?

- Prema reakciji predsednika Putina, kada mu je predsednik Vučić pokazao šarplaninca Pašu, jasno je da ga je poklon dirnuo i da mu se veoma dopao. Izbor rase psa koji je darovan ruskom predsedniku ima dubok simbolični značaj koji su svi dobro razumeli.

Vama nije bio prvi put da vidite Putina i da razgovarate s njim, kako biste vi njega opisali, kakav utisak ostavlja na sagovornike kada se ugase kamere?

- Putina odlikuju sve osobine velikih državnika i lidera. On je samouveren, odlučan, obraća se jasno i precizno, a u ličnom kontaktu je neposredan i ne ustručava se da postavlja pitanja kada ga nešto interesuje. On je čovek koji stalno uči i nadograđuje svoje znanje, a to je odlika najvećih intelektualaca i vizionara. To pokazuje i njegova vizija o digitalizaciji Rusije i razumevanje značaja digitalizacije za budućnost celog sveta. Predsednik Putin lično u Rusiji predvodi sve najvažnije procese povezane s digitalizacijom ruske države i industrije.

Nenad Popović sa kolegom iz Rusije

Alo!

Nenad Popović sa kolegom iz Rusije , Foto: Alo!

Da li ste očekivali onako negativne natpise u zapadnim medijima povodom dolaska Putina u Beograd? I da li nas prijateljstvo s Rusijom može koštati članstva u EU?

- Srbija treba da sledi samo svoj interes, a naš interes je da razvijamo najbolju političku i ekonomsku saradnju s prijateljskom Rusijom. Što se tiče EU, mi sada i ne znamo šta će se događati u toj organizaciji posle izbora u maju ove godine, tako da mi treba da radimo ono što smo radili i do sada - da usvajamo najbolje evropske standarde da bismo uredili svoju državu i svoje društvo kao najrazvijenije države Evrope. Ukoliko u EU postave kao uslov za dalji nastavak integracija da priznamo lažnu državu Kosovo ili da uvedemo sankcije Rusiji, duboko sam ubeđen da će srpski narod takvu ucenu odbaciti.

Koliko je zaista značajna podrška koju smo dobili od Putina kad je reč o KiM?

- Iskazana je nedvosmislena podrška predsednika Putina Srbiji po pitanju Kosova. Dok imamo Rusiju uz sebe, Kosovo će uvek biti sastavni i neotuđivi deo Srbije. Posebno je važno što je predsednik Putin istakao neophodnost potpune primene Rezolucije 1244, koja podrazumeva i povratak naših policijskih i vojnih snaga na Kosovo. U situaciji ogromnog pritiska na Srbiju da se saglasi s takozvanom nezavisnošću lažne države Kosovo, neprocenjiv je značaj i težina jasnog stava predsednika Putina da se svaki kompromis oko pitanja Kosova mora tražiti u okviru Rezolucije 1244. Dakle, za Rusiju je celo Kosovo Srbija i tu nema dileme.

Nenad Popović

Alo / Marko Metlaš

Nenad Popović, Foto: Alo / Marko Metlaš

 Da li ste bili iznenađeni kada se na dočeku ruskog predsednika ispred Hrama Svetog Save pojavilo preko 100.000 ljudi?

- Poseta dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina Hramu Svetog Save, čija se unutrašnjost uređuje uz veliku pomoć Rusije, na najbolji i najdublji način pokazala je snažnu povezanost dve države, dve Crkve i dva naroda. Dolazak ogromnog broja građana da pozdravi predsednika Putina ispred Hrama pokazuje koliko srpski narod ceni ono što su Rusija i predsednik Putin uradili za Srbiju i celi naš narod. Da nije bilo Putina, srpski narod bio bi proglašen za genocidan, Kosovo bi bilo član Uneska i Interpola, Rezolucija 1244 više ne bi postojala, a pitanje je i kako bi Republika Srpska izdržala sve nasrtaje na svoju stabilnost i suverenitet. Srpski narod će biti večno zahvalan predsedniku Putinu na podršci koju nam pruža u trenucima kada su ugroženi naši ključni nacionalni interesi.

Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije

U sklopu posete predsednika Putina Srbiji održan je prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije. Šta to znači za nas?

- Srbija želi da razvija najbolju saradnju s Rusijom u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. To je vizija predsednika Putina i predsednika Vučića. Želimo da u Rusiju ne izvozimo više samo jabuke i šljive, već da izvozimo ono u čemu je Srbija najjača, a to je naše inženjersko znanje. To je bio prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije, a on će se održavati najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Rusiji. Inovacije su budućnost odnosa Srbije i Rusije. One donose nova pametna radna mesta, rast izvoza i BDP-a, te stvaranje nove vrednosti za dve države.

 

 

Komentari (4)

Nedeljko

20.01.2019 13:46

Pored svih sporazum koji su potpisani, sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom bi doneo neverovatan potecijal za dalji, veći ekonomski i trgovinski razvoj Srbije.

Miodrag45

20.01.2019 14:18

Radovalo bi me da ova podrška zaista bude kontinuirana, konkretna i zauvek! Ako to ova vlast može da nam obezbedi ja o drugoj ne bih ni razmišljao. Kakve sankcije Rusiji, priznavanje Kosova, kakvi bakrači?

Miro

20.01.2019 16:40

Putin je mnogo uradio za Srbiju i naš narod i bićemo večno zahvalani predsedniku Putinu na podršci koju nam pruža u trenucima kada su ugroženi naši ključni nacionalni interesi!

Nikica

20.01.2019 20:04

Ovi sporazumi ce nam doneti mnogo uspeha.