Direktor KBC u Mitrovici otkriva: Priština genocidnim merama želi da počisti Srbe sa KiM!

V.Papović | vesti 2018-12-01 17:24:36 2018-12-01 17:24:36

Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kaže za „Alo!“ da je teško biti Srbin na KIM, baš kao i u Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Alo

On je takse na srpske proizvode, koje je Priština uvela pre skoro dve nedelje, nazvao genocidnim merama koje Srbe uvode u veliku humanitarnu katastrofu. Ivanović je kazao da Haradinajeve stavove dele i pojedinci i neke političke organizacije iz Beograda. Smatra da Priština želi da ubije potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića jer je poznato da je on uvek spreman da brani Srbe na KIM. Spajanjem severne i južne Mitrovice, smatra Ivanović, nestalo bi Srba sa Kosova i Metohije.

Stiče se utisak da je zbog svega što se dešava teško biti Srbin na KiM. Ljudi su uplašeni, trpe sankcije…

- Teško je biti Srbin na KiM. Nažalost, teško je biti Srbin i u Sarajevu, Podgorici, Makedoniji… Protiv nas uvode mere koje su uvek restriktivne, koje ugrožavaju naše živote, mir, stabilnost. Srbi strepe, žive u neizvesnosti. Srbi trpe institucionalnu i vaninstitucionalnu represiju, nasilje i teror. Tu su i specijalne formacije koje su obučene u zapadnim kampovima.

DOS instalirao granice između Srba

- Beograd je pre nekoliko godina ovom narodu zabio nož u leđa kada je prihvatio albansko-američke rezuolucije kojima je nadležnost sa UN prebačena na EU, na one zemlje koje su stvorile ovu kriminalnu kvazidržavu. Tada je DOS-ov režim instalirao granice između Srba.

Albanci su oduvek bili jedinstveni, sada je to slučaj i sa Srbima…

- Srbi pokazuju puno jedinstvo. Ranije je bilo različitih stavova, a sada je to drugačije, sada su svi jedinstveni jer shvataju da moraju da zastupaju interese naroda i naše države. Više nema nikakvih nesuglasica. Sadašnje rukovodstvo naše države Srbije pruža bezrezervnu podršku Srbima na KiM i to rađa nadu i budi optimizam.

Pročitajte još:

 

Krajnji cilj Albanaca je stvaranje velike Albanije. Da li Srbima ima života u takvoj tvorevini?

- Sve ove države koje su formirane u bliskoj prošlosti nastale su na monoetničkom principu. Albanci su nebrojano puta pokazali da ne žele Srbe. Po istom modelu su to pokazali i Hrvati. Očigledno je da sve ide u pravcu formiranju etničkih država, bez Srba, koji su osuđeni da budu manjine u takvim državama.

Vučić vodi državotvornu politiku

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi zdravu i državotvornu politiku. On je mnogo puta boravio ovde i odlično poznaje KiM. Sa nama je bio u mnogim teškim situacijama. Vučić je Srbima sa KiM pružao podršku i kada je bio u opoziciji. Njegova politika je ozbiljna i odgovorna i to Srbi ovde primećuju i shvataju. On Srbima iskreno govori kakva je situacija, bez uvijanja. Ponaša se državotvorno, odgovorno i nacionalno. Njegovi prethodnici ovde nisu bili prisutni.

Zapad tihim i blagim saopštenjima poziva Prištinu da ukine mere o taksama na srpske proizvode. Koliko će, po vašem mišljenju, ove mere potrajati?

- Moguće je da je Zapad izgubio kontrolu nad Haradinajem, koji očigledno ima neke svoje političke motive. Sa Zapada najavljuju početak ozbiljnijeg rada Specijalnog suda za ratne zločine i to kod Haradinaja stvara nervozu. Izbori se približavaju, a ovakvim antisrpskim ponašanjem on dobija neke političke poene. Njemu je opstanak na vlasti životno pitanje. Haradinajevo ponašanje gura i njegov narod u izolaciju i probleme.

Pre neki dan rekli ste da Srbima nisu potrebni samo hleb i lekovi, već pre svega sloboda i mir.

- Na delu je ekonomski genocid nad Srbima. Ovo kombinovano nasilje može izazvati veliku humanitarnu katastrofu. S druge strane, imamo brutalnu demonstraciju sile kako bi Srbi bili optuženi za ubistvo jednog od najpoznatijih Srba, Olivera Ivanovića. Motiv je zastrašivanje Srba kako bi napustili svoja ognjišta. Na delu je pokušaj etničkog čišćenja. Sever je ostao srpski, očigledno da smo mi nekome sada najveća pretnja i svim silama na sve moguće načine pokušavaju da nas odvoje od matice.

Jesu li ove ekonomske sankcije i brojna hapšenja Srba osveta Prištine nakon fijaska Albanaca u Interpolu?

- Naravno, reč je o osveti. Mentori Prištine su se malo zaigrali, razbesneli su se što ih je Srbija porazila u Interpolu. Ramuš Haradinaj je sam rekao da ništa ne radi bez podrške velikih sila, pa se baš zato u svemu osećaju američke i britanske primese.

Šta mislite, zašto je na meti Prištine baš potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić?

- Kad su mene hapsili pre petnaest godina, jer sam bio optužen da sam bacio bombe na policiju UNMIK-a, došli su sa oklopnim vozilima. Imali su cilj da me ubiju jer su me hapsili policajci koji su imali gelere u nogama od tih bombi. Hteli su da me ubiju, imali su motiv za to. Tako su pokušali da uhapse i ubiju i Milana Radojičića. Reč je o hrabrom čoveku koji je uvek na braniku Srba. Takvi im smetaju. Radojičić je na smetnji i nekima u Beogradu koji pričaju Haradinajevu priču.

Na koga mislite?

- Na one koji se čak i ne trude da se sakriju. Kao eho tih albanskih stavova čujemo neke narkomane, glumce, političare iz nekih opozicionih saveza koji hoće na ulicama da ruše legalno izabranu vlast. To su prištinski plaćenici. Videli ste kako je nedavno na sednici Skupštine Srbije tokom izlaganja Ivice Dačića zagalamio Čeda Jovanović…

Zapad mora biti oštriji prema Prištini

- Zapad posle svega što je uradio nije u situaciji da se glasnije suprotstavi prištinskim merama, ovom teroru nad Srbima. Kada bi bili glasniji, oni bi tada demaskirali svoju promašenu politiku. Bez obzira na to, Zapad mora biti oštriji i ozbiljniji.

Gradonačelnici sa severa KiM podneli su ostavke, da li treba da se vrate u kosovski sitem ili je bila greška što su tamo uopšte ušli?

- Bio sam protiv ulaska Srba u kosovske institucije, dva puta su me ranije zbog toga smenjivali. Videćemo kako će se stvari odvijati i, ako Priština ukine sankcije, kakvu će odluku Goran Rakić i ostali doneti. Sigurno je da se moraju konsultovati sa građanima, u ovim uslovima ne mogu sami da donose odluke. Moraju da se konsultuju i sa Beogradom. Bez jake Srbije nama ovde nema opstanka.

Agim Bahtiri od Prištine traži spajanje severne i južne Mitrovice, da li to znači otimanje severa KiM na jedan drugi, suptilniji način?

- Ako međunarodna zajednica hoće da sruši sve to za šta se zalagala, onda ovde više neće biti kosovskih institucija, ovde će biti samo institucije Srbije. Oćigledno se radi o pokušaju da se potpuno destabilizuje ova situacija i da se izazovu nemiri, neredi i sukobi. Ukoliko bi Priština prihvatila Bahtirijev zahtev, tada ovde ne bi bilo nijedne srpske opštine, ne bi bilo Srba u kosovskoj policiji, ni u sudovima. Država Srbija tada bi morala da reaguje u odbrani naših osnovnih ljudskih prava i prava na život.

 

Expand player
Pogledajte više