hitna pomoć
Foto: Alo/Foto: RINA

Uprkos apelima lekara da tokom praznika ne preterujemo u hrani i piću, naročito pole perioda posta, sudeći prema izveštaju iz beogradske Hitne pomoći, mnogi nisu mogli da odole uskršnjoj trpezi.

Zato su lekari juče imali pune ruke posla zbog jedne od glavnih posledica prejedanja - napada žuči!

Osim hroničnih bolesnika koji su se juče javljali za pomoć, telefoni Hitne pomoći usijali su se i zbog prejedanja. Kako je za "Blic" rekao dežurni doktor u Hitnoj pomoći, građani su se najviše žalili na bolove u stomaku, ali je bilo i intervencija zbog napada žuči.

- Sinoć smo imali nešto veći broj poziva građana zbog preteranog konzumiranja hrane. Građani su uglavnom zvali zbog bolova u stomaku, mučnine, nagona za povraćanjem i drugih simptoma koji su ukazivali na napad žuči - navode u Hitnoj pomoći.

Stomaci i danas pred izazovom

Stomaci nam se još nisu odmorili od roštiljanja za prvomajske praznike, a na to se nadovezala gozba za Vaskrs koja, pored jaja, u većini domova obično uključuje i čorbe, i sarme, i pečenje, i ruske salate, pa do torti i kolača...

Budući da i danas praznujemo, a ujedno se obeležava Đurđevdan, jedna od najvećih srpskih slava, pred mnogima će i danas biti izazov - kako odoleti izobilju slanih i slatkih đakonija? Nema čarobnog štapića, rešenje je samo jedno, svima dobro poznato:

- Umerenost u hrani i piću je univerzalan savet i uvek apelujemo na građane da budu obazrivi - poručuju za "Blic" iz Hitne pomoći.

Jak, iznenadni bol ispod rebara

Usled naglog prejedanja može doći do akutnog napada žučne kese, odnosno holecistitisa. O tome je nedavno za "Blic" govorio docent dr Miljan Ćeranić, specijalista opšte hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

- Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka, što može da ukaže na upalu žučne kese. Bol je izuzetno jak, naglo se pojačava, i traje 6 sati i duže. Može se javiti i mučnina - istakao je dr Ćeranić i dodao:

- Takvi pacijenti, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu, gde je neophodno da im se uradi ultrazvuk, kojim mogu da se uoče kamenčići, kao i krvna slika i biohemija. U zavisnosti od veličine problema, pacijentima prvo mogu da se propišu antibiotici, pa da tek idu na operaciju, a neki se odmah operišu.

Prva pomoć usled napada žuči

Osoba bi trebalo da se smiri i pokuša da se opusti kako bi smanjila bol i nelagodu.

U ublažavanju bola u stomaku može da pomogne toplotni jastuk ili flaša sa toplom vodom

Pijenje vode može pomoći u olakšanju simptoma i sprečavanju dehidratacije, posebno ako se javlja povraćanje.

Izbegavati unos hrane i pića tokom napada žuči, posebno masne, pržene ili začinjene hrane, koja može iritirati žučnu kesu.

Ako simptomi napada žuči ne prolaze ili se pogoršavaju, potražiti medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading