Stefanović, Đilas
Alo!/ilustarcija
Stefanović, Đilas

Alo!/ilustarcija

Stefanović, Đilas, Foto: Alo!/ilustarcija

Prvo sučeljavanje predstavnika vlasti i opozicije, bez medija i na neutralnom terenu, prošlo je prilično burno, ali i uz saglasnost da se razgovori o popravljanju izbornih uslova nastave ubuduće.

Prema saznanjima Kurira, atmosfera u sali Fakulteta političkih nauka, gde je održan sastanak pod pokroviteljstvom ovog fakulteta i Fondacije za otvoreno društvo, bila je na momente napeta i bučna, a da se i u ovoj prilici prelila ista ona netrpeljivost koju proteklih meseci pokazuju opozicioni lideri prema vladajućoj strukturi, i obratno, videlo se već na početku - prošlo je bez rukovanja.

Zakuvalo se

Prvi put posle mnogo vremena jedni naspram drugih sedeli su, s jedne strane, potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, poslanici SNS Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić i članica Predsedništva ove stranke Vladanka Malović, a s druge, predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Marinika Tepić i Nebojša Zelenović. U ulozi posrednika bili su dekan FPN Dragan Simić, predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

- Zakuvalo se kada je prvo Aleksić počeo da se žali na medijsku diktaturu, a onda i Đilas, koji je pričao o neravnopravnom prostoru koji ima opozicija u medijima. Na to su žustro uzvratili Đukanović i Malovićeva, koji su podsetili Aleksića na staljinizam koji je vladao na Televiziji Trstenik dok su oni vladali. Đukanović je čak Đilasu uzviknuo: „Ćuti, sedi dole, držao si sve medije u šaci dok si bio vlast.“

Dragan Đilas i Mlađan Đorđević

Alo!/Vladimir Marković

Dragan Đilas, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Birački spiskovi

Jedna od tema o kojima se razgovaralo jesu i birački spiskovi, na čijem dovođenju u red mesecima unazad insistira opozicija. Prema njihovim tvrdnjama, birački spiskovi nisu ažurirani godinama unazad, zbog čega se u njima nalazi više onih nego što Srbija ima glasača, u kojima ima i pokojnika, ali i onih koji su se iselili iz zemlje, do onih koji iz nekog razloga nemaju pravo glasa iako bi po svim kriterijumima trebalo da ga imaju.

Đilas pljuvao PSG

- Đilas mu je dobacio da se smiri i pomirljivo nastavio da priča o izborima u ovim uslovima i bojkotu, ali je ispalo da je više pljuvao Pokret slobodnih građana nego vlast - ispričao je naš izvor koji je prisustvovao sastanku.

Sergej Trifunović

Alo/ Nenad Vujanović

Sergej Trifunović, Foto: Alo/ Nenad Vujanović

Mediji su, prema zamisli organizatora, izostavljeni iz ovog pokušaja da se uspostavi dijalog između vlasti i opozicije, a zvanično saopštenje najavljeno je tek za danas i izdaće ga Fondacija za otvoreno društvo.

- Razgovor je vođen u konstruktivnoj atmosferi, dogovor svih učesnika bio je da bude iza zatvorenih vrata. Ovo je bila inicijativa FPN i Fonda, i mislim da imamo dovoljan legitimitet da pokrenemo ovakav dijalog - rekao je Milan Antonijević iz Fondacije.

Pročitajte još:

Kako saznajemo, sledeće sučeljavanje u ovom formatu biće organizovano već u avgustu, iako je bilo predloga da se odloži za septembar.

Učesnici nisu želeli da daju izjave posle sastanka, a jedino je Đukanović optužio SZS da su njihovi predstavnici alarmirali medije, uprkos dogovoru s organizatorom da sastanak prođe bez medijske pompe.

- Da je bilo žustro, bilo je. Pale su i teške reči, a o detaljima neću, jer želim da ispoštujem dogovor. Nismo išli ni na kakve pregovore. Ovo su bili razgovori, a gospoda iz opozicije će morati da podnesu neke zakonske predloge i akte ako hoće da menjaju izborne uslove - izjavio je Đukanović.

Odmah posle sastanka na Tviteru je objavio:

- Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SZS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

Komentari (17)

Hedona

30.07.2019 22:54

Opozicija nema glasače i to je činjenica ali SNS pristaje na uslove opozicije, jer tajkuni i lopovi izbore nikada neće dobiti.

saf

30.07.2019 22:55

ovo je jako znacajno za sve u Srbiji

Mija

30.07.2019 22:58

Djilas gde god da se pojavi pravi skandal.Mislim da sa bahatim Djilasom ne moze normalno da se razgovara.Covek je zreo za posmatranje.

Nikola

30.07.2019 23:07

Тресла се гора, родио се миш! Бар тако сада изгледа!

Sofija Kovacevic

30.07.2019 23:07

Laki(Djilas) je malo nervozan...

Tasa

30.07.2019 23:13

Izbori su uvek bili i biće pošteni ali opozicija ne želi da prihvati da narod Srbije podržava politiku SNS i predsednika Vučića!

ana

30.07.2019 23:22

Krajnje je vreme da Djilasa neko dovede u red.

Mašnica

30.07.2019 23:27

Opoziciji bi jedino odgovarala pobeda na izborima pa da izbori budu fer i korektni. Jedino im nedostaju glasači, tu je jedini problem.

sasa

31.07.2019 00:24

kako se priblizavaju izbori,opozicija se pribojava istih

Gojko

31.07.2019 00:53

Sns dosao na sastanak sa opozicijom da bi video prezentaciju Cesida? Nisu mogli da im posalju, pukao net zbog kise.

Milica

31.07.2019 05:54

Djiki je sve naucio galamom i nasiljem, razgovor je nesto sto su ljudski maniri.

Luka

31.07.2019 06:27

Provereno za Dragana Đilasa i njegove "žute" drugove da znaju veoma dobro da unazade sve...nema pardona, narod zna.

Mićaga

31.07.2019 06:33

Dobro mu je Đukanović rekao. Dok je bio na vlasti, Đilas je držao sve medije.

Dejan

31.07.2019 07:04

Očito je da su gospoda iz SZS imaju za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije.

ceca

31.07.2019 07:26

gradjani će na izborima reći svoje

Mikica

31.07.2019 08:12

Djiki,ne daj nam se.Ti si beogradjanin I imas pravo da radis sta hoces.Beogradjani ti to dozvoljavaju.Tuzi sve ove nazovi casopise koji lazu.Do pobede.Ne moze vise ovako da se zivi.Jadan je ovo zivot.

Miroslav Nikolić

31.07.2019 08:29

Hej, vi iz pozicije! Pitam vas da li ste normalni, šta to radite od sebe, s kim vi to idete da o nečemu kobajagi pregovarate. Zar posle svog neviđenog skandala i nereda na ulicama koje oni priređuju sa svojim pristašama vama pada uopšte na pamet da sa njima sastančite. Dao vam je narod apsolutnu većinu na izborima, pa do sledećih redovnih izbora ćao đaci. Ulični pučevi se više nikada ne smeju dogoditi, a ko to želi ima vojska i policija da ih potenepi i sravni sa zemljom, jer tako se radi u prav