Dragan Đilas, Vuk Jeremić
Alo!/Dejan Briza
Dragan Đilas, Vuk Jeremić

Alo!/Dejan Briza

Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Predstavnici opozicije usvojili su takozvani tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom za koju se, predvođeni Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem bore već devet subota. 

Pročitajte još:

 

Svoj potpis na Ugovor sa narodom stavili su najveći zagovornici demokratije, a istovremeno glasnogovornici nasilja, pretnji i uvreda: osnivači Saveza za Srbiju (Dragan Đilas, Boško Obradović - Dveri, Zoran Lutovac - Demokratska stranka, Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović - Zdrava Srbija, Borko Stefanović - Levica Srbije, Vuk Jeremić - Narodna stranka, Slaviša Ristić - Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Janko Veselinović - Pokret za preokret, Željko Veselinović - USS Sloga), Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Vešala, Terazije

Alo.rs

Vešala, Terazije, Foto: Alo.rs

Ovim Sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju“?! Pitanje je da li će krenuti od Dragana Đilasa, svog lidera, koji je u verbalnom okršaju na jednom od subotnjih protesta na kritike da je njegova politika opljačkala naše roditelje i oterala čitave generacije u siromaštvo, počeo da vređa, psuje, govori da su ludi i da treba da se lečimo.

Dragan Đilas

Alo!/Marko Metlaš

Dragan Đilas, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Zanimljivo je da su potpisnici svoj Ugovor sastavili u 7 tačaka i spremni su da ga ponude kako su naveli "predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni", ali još zanimljiva jeste činjenica da su zagovornici demokratije i morala zaboravili na Kosovo i Metohiju, kao i Evropsku uniju u svom sporazumu.

Dok su se gađali demokratijom, moralom i sprečavanjem nasilja koje svakodnevno propagiraju zaboravili su na dva najbitnija faktora: pitanje Kosova i evropski put Srbije.

Zaključuje se da u Ugovoru sa narodom opozicije nema ničega, ne pominje se Kosovo ni EU a to je zato što oni ni oko čega ne mogu da se dogovore već funkcionišu kao rogovi u vreći.