Skupština Srbije
Alo!/Masanori Jošida
Skupština Srbije

Alo!/Masanori Jošida

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Dan pošto je ozvaničio početak velike kampanje zaštite orla krstaša, navodeći da je opstanak i povećanje brojnosti ove ugrožene ptice, "paradigma zaštite životne sredine i borba za očuvanje biološke raznovrsnosti i prirodnih vrednosti Srbije", ministar zaštite životne sredine Goran Trivan doživeo je oštre kritike od predsednice parlamentra Maje Gojković.

Maja Gojković

Tanjug/Sava Radovanović

Maja Gojković, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mada, ne lično, jer nije bio prisutan na sednici Odbora za zaštitu životne sredine, što je takođe bila tema njene kritike.

PROČITAJ JOŠ:

- Gde su zakoni iz oblasti zaštite  životne sredine - pitala je Trivanove saradnike Maja Gojković, koja je na člu ovog odbora. "Shvatite ovo kao moju kritiku, jer uveliko kaskamo. Ministar je aktivan, skreće pažnju na probleme koji se tiču zaštite životne sredine, ali mi potrebne zakone u proceduri nemamo", istakla je.

Siniša Mali

Alo!/ Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ministarstvo zaštite životne sredine treba u ovoj godini da pripremi 13 zakonskih predloga, od toga je šest moralo da bude spremno do juna.

Od početka godine, zaključno sa glasanjem 26. jula, Narodna skupština je usvojila 88 zakona.

Goran Trivan

Printscreen

Goran Trivan, Foto: Printscreen

Za dve godine, od kako je na čelo vlade stala premijerka Ana Brnabić, Ministarstvo finansija bilo je najproduktivnije. Za taj period Ministarstvo pod dirigentskom palicom Siniše Malog pripremilo je 85 predloga zakona, od kojih je, do danas, čak 81 usvojeno, dok su preostala četiri u skupštinskoj proceduri.

Za njima je i veliko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je kroz svojih 6 sektora imalo 41 predlog zakona i isto toliko usvojenih.

Nela Kuburović sa novim italijanskim ambasadorom

Tanjug/Ministarstvo pravde

Nela Kuburović sa novim italijanskim ambasadorom, Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde

Usvojeno je 6 zakona Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 15 zakonskih predloga Ministarstva pravde, 19 Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Veći broj zakona, njih 30, usvojen je u oblastima koje pokriva Ministarstvo državne i lokalne samouprave. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imalo je 26 usvojenih zakona, 

Ko predlaže zakone u Srbiji?

Buran sastanak je podsetio i na činjenicu da je u preko 90 odsto slučajeva predlagač zakona vlada, odnosno ministarstva koja pripremaju nacrte zakona.

Inače, zakon može da predloži i svaki narodni poslanik, skpština autonomne pokrajine , najmanje 30.000 birača, kao i zaštitnik građana i Narodna banka Srbije u oblastima iz svoje nadležnosti. Takvih primera, ipak, nije mnogo.

Komentari (1)

Viktor

29.07.2019 18:41

Samo da se radi.