RADNA MESTA, POVEĆANJE PLATA, BOLJI STANDARD Brnabić: Investicije iz Mađarske posebno važne za Srbiju!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas nakon zajedničke sednice dve vlade, mađarske i srpske, da su Mađarske investicjie u Srbiju ne samo dobrodošle već jako važan element naše ekonomije

Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici
Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Brnabić je rekla i da se sa Mađarskom pregovara o novim investicijama, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Premijerka je govoreći o važnosti investiranja u Srbiju rekla da je prioritet vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i mogućnost izbora radnih mesta za građane Srbije, što samim tim, kaže, utiče i na povećanje plata i bolji životni standard građana Srbije.

 

"Sve investicije u Srbiju su više nego dobrodošle, posebno investicije koje dolaze iz prijateljskih zemalja kao što je Mađarska", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Mađarske investicije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije posebno su važne, kaže Brnabić, a kao primer navela je zajedničku investiciju, otvaranje fabrike pogona za preradu voća u Arilju vrednosti 7,5 miliona evra.

Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici
Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici, Foto: Alo!/Masanori Jošida

"Mađarska ima jaku poljoprivredu, jaku prehrambenu industriju. Mi od njih možemo mnogo da naučimo i to znanje možemo da uvozimo preko njihovih investicja", rekla je premijerka.

Još jedan dobar primer zajedničke saradnje, kaže, je digitalna farma u Krivaji otvorena u partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu i Biosens institutom iz Novog Sada.

 

U pitanju je kaže, prva digitalna farma u regionu koja, ističe, pokazuje na koji način mogu da se koristite savremene tehnologije kako bi se povećala efikasnost u poljoprivredi, da se bez dodatnih ulaganja poveća prinos za 30 ili čak 50 posto, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Potrebna jedinstvena evropska politika o migracijama

"Pitanje migracija je, pre svega, pitanje za EU, pa tek onda pitanje za Srbju. Zato što je Srbija, 2015. i 2016. kad je išao preko ovog dela Zapadnog Balkana najveći migrantski talas, bila u specifičnoj situaciji pošto su migranti ulazili u Srbiju iz EU i išli dalje u EU", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Subotici.

Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici
Zajednička sednica srpske i mađarske vlade u Subotici, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Kaže da je bilo teško da zemlja koja nije članica EU može da brani evropske granice kada nisu odbranjne u zemljama EU na prvoj tački.

Istakla je da je to bila specifična situacija i da je Srbija uvek vodila računa o bezbednosti svojih i građana EU.

Brnabić je navela da su naša vojska i policija pokazali profesionalnost, kako može da se brani grannica i spreči ilegalni ulazak u Srbiju, ali i da se partnerima u EU daju sve potrebne informacije o tim migrantima.

 

"U Srbiji je trenutno oko 3.500 migranata. Oni nisu želeili ni kada su ulazili da ostanu u Srbiji, a i ni sada to njije njihova finalna destinacija. Tako da se Srbija po tom pitanju oslanja na EU. Treba da sednemo i osmislimo jednu zajednničku evorpsku politiku prema migracijama i mi ćemo onda odraditi svoj deo posla profesionalno i na najabolji nacicn, jer smo pouzdan i predvidiv partner", istakla je Brnabić.

Povezane vesti

 • Korisnik: Slavica
  15/04/2019 - 20:08
  Srbija se trudi da otvaranjem novih radnih mesta ljudi ne odlaze u inostranstvo.
 • Korisnik: Svetigora
  15/04/2019 - 18:35
  Odnosi između Srbije i Mađarske nikad bolji. Ove investicije su značajne za Srbiju.
 • Korisnik: Viktor
  15/04/2019 - 18:02
  Svaka strana investicija je od ogromnog značaja za Srbiju koja je na putu ekonomskih reformi.
 • Korisnik: Marko89
  15/04/2019 - 17:24
  Sve investicije su vazne za nasu zemlju, i dolazak novih investitora radi povecanja broja ranih mesta i zaposlenih.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi