Krađa goriva, Bogoljub Nešović
prinstcreen
Krađa goriva, Bogoljub Nešović, Foto: prinstcreen

Nešović se kao uzbunjivač obratio gradonačelniku Beograda i obavestio ga da direktor Marko Popadić navodno, pod pretnjom otkazom, zahteva od radnika da skupljaju kapilarne glasove za SNS.

Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" odbacilo je potom kao neosnovane i netačne tvrdnje sindikata Sloga da su zaposleni u tom preduzeću bili primoravani da skupljaju "kapilarne" glasove za SNS.

Tvrde, naime, da je pozadina tih otpužbi lični interes radnika Bogosava Nešovića, koji na taj način pokušava da odloži sprovođenje disciplinskog postupka, nakon što je otkriveno da je falsifikovao diplomu pri zasnivanju radnog odnosa.

Dokumenta pogledajte u galeriji:

Preduzeće navodi da je zaposlenom Bogoslavu Nešoviću, koji je i predsednik sindikata "Sloga" u toj firmi, već uručeno Upozorenje da su se stekli uslovi za otkaz Ugovora o radu jer je dao netačne podatke i dokumenta koji su bili odlučujući za zasnivanje radnog odnosa.

Iz JKP navode da se nakon redovne kontrole diploma zaposlenih u JKP "Gradska čistoća", prosvetni inspektor nadležnog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je utvrdio brojne nepravilnosti koje ukazuju da diploma o stručnoj spremi zaposlenog Nešovića nije verodostojna i da se ne nalazi u evidenciji Tehničke škole GSP u Beogradu.

Na osnovu toga je pokrenut zakonom propisan postupak, s obzirom da je diploma o školskoj spremi osnovni dokaz da zaposleni ispunjava uslove propisane za određeno radno mesto, navode iz JKP.

Iz Gradske čistoće kažu i da neće iznositi druge činjenice koje, kako navode, govore o tome zašto Nešović pokušava da svemu pridoda političku notu i slučaj podigne na viši nivo, iako se, kako kažu, samo radi o dostavljanju diplome o stručnoj spremi.

Kažu i da su navodi sindikata "Sloga" zlonamerne insinuacije kako bi se narušio ugled rukovodstva preduzeća na čelu sa direktorom Markom Popadićem.

Slučaj došao do predsednika

Ovaj slučaj je došao i do predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je komentarisao navode Nešovića. Predsednik je novinarima tokom obilaska Infektivne klinike rekao da je taj radnik prethodno bio uhvaćen u falsifikovanju diplome i krađi goriva i već bio u proceduri otkaza.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše taj slučaj, a na pitanje da li će lično ispitati, pozvao je nadležne da se time pozabave.

- Nisam policajac da ispitujem, niti čovek iz Agencije za borbu protiv korupcije, postoje ljudi za to. Ali, kako čujem, potpuno je druga stvar u pitanju, Nešović je počeo to da govori kada je uhvaćen u falsifikovanju diplome. Kažu mi da je falsifikovao diplomu i krao gorivo... Ne znam čoveka, ali bio je u proceduri otkaza mnogo pre toga, pa je trebalo da se pronađe razlog. Neka se time bave nadležni organi i pokažu šta se stvarno dogodilo - poručio je Vučić.

Portal Alo.rs došao je u posed dokumenata koja dokazuju da Nešović nije imao diplomu, kao i video snimka na kome se vidi kako krade gorivo uz saučesništvo više lica.